Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Хто зацікавлений у конфлікті на шахті?

Волинь-нова

Хто зацікавлений у конфлікті на шахті?

Як уже повідомляла наша газета, Міністерство енергетики та вугільної промисловості без попереднього погодження з профспілками вирішило вивести відокремлений структурний підрозділ «Шахта № 9 «Нововолинська» із структури ДП «Волиньвугілля»

Тиждень тому профспілкові лідери Нововолинська побували в уряді, намагалися достукатися до здорового глузду державних мужів, переконати, що копальня здатна працювати та добувати якісне вугілля не один рік. Видно, не почули…

Це не що інше, як рейдерське захоплення підприємства, яке зараз єдине на Волині добуває вугілля.

Надалі події розгорталися за невтішним, м’яко кажучи, мало не силовим сценарієм — ​із взаємними звинуваченнями й особистісними образами. На загальні збори працівників шахти № 9 прибув призначений міністерством новий директор Василь Рудець. З огляду на те, що рішення про зміни на копальні ухвалювалися за зачиненими дверима, без поінформованості колективу, люди були налаштовані категорично: вони рішуче виступили з вимогою припинити дії з реорганізації шахти, висловили бурхливе невдоволення новим керівником, зауваживши, що працювати спокійно йому не дадуть.

Як стало відомо, попри застереження профспілкових активістів, до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — ​підприємців та громадських формувань було внесено запис про реєстрацію Статуту ДП «Шахта № 9 «Нововолинська» згідно з наказами Міністерства енергетики та вугільної промисловості. До слова, видані вони після розпорядження Кабміну «Про ліквідацію деяких збиткових вугледобувних підприємств».

Голова незалежної профспілки гірників шахти № 9, депутат Нововолинської міської ради Василь Гура заявив, що реєстрація статуту в Литовезькій ОТГ Іваничівського району відбулася з порушенням норм законодавства та без будь-якого погодження із профспілками. На його думку, це не що інше, як рейдерське захоплення підприємства, яке зараз єдине на Волині добуває вугілля. А призначення нового керівника має на меті якнайшвидше за його посередництвом ліквідувати цю копальню. Василь Рудець на вимогу колективу написав заяву на звільнення.

Прокуратура має перевірити законність реєстрації основоположних документів майбутнього підприємства. Чи вдасться гірникам втримати шахту в робочому режимі?

Telegram Channel