Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
І Париж упав до ніг нашої землячки

Фото із сайту http://bolshoi.ru.

І Париж упав до ніг нашої землячки

Ольга Кульчинська (на фото) почала співати лише у 15 літ, але вже за короткий час стала переможницею найпрестижніших вітчизняних та міжнародних музичних конкурсів. Відомі арії у виконанні розкішного сопрано рівненчанки викликають захоплення оперних співаків світового рівня

Успіх 27–річної співачки вважають результатом поєднання генів та натхненної праці. Музичні здібності жінці передалися, очевидно, від родичів. Дідусь Ярослав у 1980–х був відомим баритоном, заслуженим артистом УРСР, бабуся — контральто, мама Аліна — віолончелістка камерного оркестру, батько Сергій — піаніст, працював художнім керівником обласної філармонії, а нині протодиякон, чий академічний голос супроводжує головні церковні служби за участю архієпископа Рівненського та Острозького УПЦ КП Іларіона.

Спочатку Ольга освоювала теорію — починала вчитися в Рівненському музичному училищі, потім перевелася до Київського училища імені Глієра. І лише вступивши в Національну музичну академію, обрала вокальний напрямок. Ще будучи студенткою цього вишу, у 2012–му вона отримала премію найпрестижнішого музичного конкурсу імені Лисенка у категорії «вокал» в розмірі 20 тисяч доларів і ще 3 тисячі — за краще виконання творів Лисенка. Вирішивши пов’язати своє життя з оперним співом, уже тоді знала: кошти мусить вкласти у навчання, бо 22 роки — зовсім юний вік для сопрано. Зробити це можна у визнаних закладах або ж на стажуванні у досвідчених артистів. Свою кар’єру дівчина розпочала в московському Большому театрі.

Усе, чого вона досягла, — лише завдяки власним старанням, праці й таланту.

У 2016–му молода оперна співачка здобула першу премію на міжнародних конкурсах Франціско Віньяса (Барселона) і третю — на «Опералії» у Мехіко, чим голосно заявила про свій неабиякий дар. Перед нею відкрилися двері провідних оперних театрів: мюнхенської «Bayerische Staatsoper», «Gran Teatre del Liceu» Барселони, «Opernhaus» Цюріха, «Dutch National Opera» Амстердама. У репертуарі Ольги Кульчинської — партії Джульєтти з «Монтеккі і Капулетті», Норіни з «Дона Паскуале», Мюзетти з «Богеми», Джильди з «Ріголетто», Адіни з «Любовного напою», Ілії з «Ідоменею», Церліни з «Дон Жуана».

А наприкінці минулого року рівнянка підкорила Париж: блискуче дебютувала в головній жіночій партії у виставі «Севільський цирюльник» Джоаккіно Россіні на сцені французької Національної опери. Молода українська виконавиця, володарка фантастичного голосу виконала роль Сюзанни, продемонструвавши свої чудові акторські здібності.

У виставі видатного німецького режисера Крістофа Лоя увагу глядача привертають оптичні трюки: замість вікна з пейзажем з’являються двері, які поступово змінюють розмір — від мініатюрних до велетенських. Ольгу, як і її сценічну героїню, з іншого боку потаємних дверей чекає ще багато незвіданого. Єдине відомо абсолютно точно: в оперної співачки з Рівного велике майбутнє. Це пророкують експерти журналу «Л’ОперА», який днями опублікував матеріал, присвячений Ользі Кульчинській. А батько, Сергій, пояснює: «Усе, чого вона досягла, — лише завдяки власним старанням, праці й таланту».

Telegram Channel