Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Робити дурниці забороняють очі загиблих побратимів

Небесна сотня ще на землі охороняє Україну.

Фото зі сторінки Facebook Cергія Мерчука.

Робити дурниці забороняють очі загиблих побратимів

Це фото нашої сотні за мить до розстрілу. У день кривавих подій на Майдані я раніше завжди згадував загиблих. Сьогодні пишу про живих

Точніше про тих, хто вижив, і яких до 20 лютого називали злочинцями, а після 20–го — героями. Правда, недовго, бо суспільство швидко відправило їх на війну. І вони їхали й поверталися, на щастя, живими. Опісля крикливі земляки вимагали наводити лад на мирній частині України — і вони починали це робити, хто як міг — у політиці, владі, громадському житті, бізнесі. Але за що б вони не бралися, крикливим усе було не так. Як треба — вони не знали, але шукали камінь спотикання і бачили зраду у кожній дії. Зручно не помічати власного лайна, в якому загруз давно, краще плюнути в спину тому, хто попереду: «В тебе нічого не вийде!»

За що б вони не бралися, крикливим усе було не так. Але як треба — вони не знали.

Вранці 20.02.14 на Інститутській нас було від сили тисяча. Зараз складається враження, що кожен другий українець забирав автомати у беркутівців 20 лютого. Інші були прикуті до екранів телевізорів у надії, що ніхто не загине. Але ворог підлий і сталося не так… Потім були сльози, співчуття, але теж не довго, чомусь люди влаштовані так, що поки горе не постукає в їхні двері, їм важко зрозуміти тих, до кого воно вже прийшло.

Звідки така ницість щодо тих, хто ще недавно був надією? Чому не підставити своє плече, допомогти, стати разом і працювати, не важливо в якій сфері? Прикро, що багато «активістів» і політиків зараз маніпулюють ідеями й гаслами, за які гинули прості щирі хлопці. А тим, які вціліли, вірити не хочуть. Принижують, щоб ствердитися самим. Так легше… На своєму шляху від студента–революціонера до поліцейського я робив багато помилок. Але я їх обдумував і старався більше не повторювати. Робити дурниці мені забороняють очі загиблих побратимів. Вони дивляться на мене з книг, екранів, моніторів, бронзи, граніту, даючи силу жити і робити свою роботу всупереч усьому.

Сергій МЕРЧУК,
учасник Революції гідності, начальник патрульної поліції Рівного, на своїй сторінці у Facebook

Telegram Channel