Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
«Ви хочете все життя продавати підсолоджену воду чи піти зі мною і спробувати змінити світ?»

Азів електроніки, яка в подальшому стала справою всього життя, Стів Джобс навчився, ремонтуючи автомобілі разом із прийомним батьком.

Фото із сайту miraman.ru

«Ви хочете все життя продавати підсолоджену воду чи піти зі мною і спробувати змінити світ?»

Секрет успіху Стіва Джобса, хлопця з прийомної сім’ї, який зумів створити найдорожчу компанію на планеті — ​виробника комп’ютерної техніки та програмного забезпечення «Apple», дотепер залишається не розгаданим

Вишукуючи у житті геніального винахідника та підприємця рецепти приголомшливого визнання, біографи Стіва Джобса (24 лютого 1955-го—5 жовтня 2011-го) натрапили на абсолютні несподіванки. З’ясувалося, що за «кулісами» його успіху стоять не тільки наполегливість і працьовитість, але й відверті дивацтва. Тож якщо деякі з них упізнаєте у своїх особистих рисах чи в характері друзів — ​не смійтеся, а пригляньтеся пильніше: можливо, поруч із вами новий геній сучасних технологій.

Бути різним, поєднуючи водночас спектр якостей, які, здавалося б, об’єднати в собі неможливо, стало візитівкою Джобса. Усі, хто його знав, відзначали, що Стів був жорстким, нервовим та не визнавав своїх помилок. Міг накричати на незнайому людину і «в лоб» сказати будь–кому все, що він про нього думає. Навіть якщо цей будь–хто — ​президент Франції або США. Так, при зустрічі з Обамою заявив, що той є поганим главою держави, й не думав потім міняти свою думку.

Зважаючи на таку рису характеру, Джобс не мав багато друзів. Навіть звичні усім американцям дружні стосунки у коледжі він замінив на самотність. Навчатися з усіма хлопцю було не цікаво. Більше вабили індійські вчення, і щороку він перечитував «Автобіографію йога» Парамаханси Йогананди. Вже в дорослому віці зізнавався, що це єдина книга, яка є у його електронних гаджетах.

Ніколи не пізно почати все заново. Шукайте, доки не знайдете, не зупиняйтеся.

Усе життя чоловік був строгим вегетаріанцем і постійно сидів на виснажливих дієтах. Наприклад, міг місяць їсти тільки моркву і запивати її соками. Років до двадцяти семи, навіть коли вже був мільйонером і відомою людиною, ходив босоніж і мився раз на тиждень. Таке рішення пояснював тим, що живиться винятково рослинною їжею, від якої не потієш та не «пахнеш». І назвати компанію «Apple» (у перекладі з англійської — ​яблуко) спонукало те, що в цей період сидів на яблучній дієті. Але ці захоплення згодом зіграли злий жарт: у 2003–му Джобс дізнався, що у нього рак, однак зробив операцію тільки через рік, бо займався дієтичним самолікуванням. Затягування й призвело до утворення метастазів. Пізніше він шкодував про таке рішення.

А ще винахідник був настільки схиблений на чистоті й порядку, що у виробничих приміщеннях його заводів підлога і стіни були тільки білого кольору. Стів примушував їх постійно драїти до дзеркального блиску.

Але всі особисті дивацтва вповні компенсовувалися непересічними якостями управлінця і талановитого менеджера. Він створював продукти, які в лічені дні продавалися мільйонними обсягами. Чого вартий тільки той факт, що всього за кілька місяців 1997 року він зумів урятувати компанію «Apple», яка на той час ледь животіла, від цілковитого краху. Для цього придумав класично «джобсівський» метод: запропонував продавати блакитні, помаранчеві комп’ютери й комп’ютери інших яскравих кольорів. Результат не змусив себе довго чекати: ринок буквально вибухнув від такої креативної пропозиції! А десять років перед тим рада директорів компанії просто вигнала Стіва Джобса з роботи, бо його рішення часто здавалися вкрай неприйнятними для більшості… До речі, звільнення Джобса добився Джон Скаллі, якого у  1983-му — ​тоді президента «PepsiCo» — ​переманив на пост генерального директора «Apple»… сам Стів Джобс, заявивши йому: «Ви хочете все життя продавати підсолоджену воду чи піти зі мною і спробувати змінити світ?»

Засновник компанії, ринкова вартість якої дорівнювала внутрішньому валовому продукту Аргентини або Нідерландів, а готівковий рахунок у банку перевищував активи всієї казни США, розповідав усім, що насправді 
успіх криється у трьох речах:

1. Ми всі повинні прагнути до того, щоб займатися улюбленою справою.
2. Ніколи не пізно почати все заново. Шукайте, доки не знайдете, не зупиняйтеся.
3. Наш час обмежений. Не треба витрачати його на те, щоб прожити чуже життя. Майте хоробрість слідувати поклику свого серця та інтуїції.

В останній рік життя свого  засновника «Apple» стала найдорожчою компанією світу вартістю майже 700 мільярдів доларів. А сам Стів Джобс у той же час потрапив до Книги рекордів Гіннесса як керівник із найменшою зарплатою в світі — ​1 долар на рік.

Перед смертю Джобс зустрівся із засновником «Microsoft» (ще один лідер виробництва програмного забезпечення) Біллом Гейтсом. Втім, залишився зовсім не вражений його талантами: «Це звичайна людина без уяви. Він нічого не винайшов. Тому він себе почуває набагато комфортніше, займаючись філантропією, а не технологіями». У відповідь Білл називав Стіва дивним: «Він ніколи глибоко не розбирався в технологіях, але у нього був відмінний інстинкт, він відчував, що спрацює».

Telegram Channel