Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«Я чекала 110 років, аби стати відомою»

Доведено: Жанна Кальман собі віку не приписувала.

Фото із сайту www.adme.ru

«Я чекала 110 років, аби стати відомою»

21 лютого — ​день народження жінки з найдовшою в історії людства підтвердженою тривалістю життя

Її звати Жанна Луїза Кальман. Вона народилась у Франції 21 лютого 1875 року, а померла 4 серпня 1997–го, проживши 122 роки та 164 дні (44 724 дні). У 85–літньому віці почала займатися фехтуванням, а в 100 років ще їздила на велосипеді. Її брат Франсуа дожив до 97, батько Ніколя — ​до 93, а мати Маргарит — ​до 86.

Секретами свого довголіття Жанна Кальман вважала звички їздити на велосипеді, втирати у шкіру оливкову олію, вживати близько кілограма шоколаду на тиждень, пити портвейн та ніколи не нудьгувати.
У 1965 році, коли Кальман було 90, не маючи нащадків (єдина донька померла у         1934-му), жінка підписала угоду на продаж квартири адвокатові Франсуа Раффрею, якому тоді було 47. Він погодився сплачувати щомісячно певну суму до смерті Кальман, а потім забрати оселю собі. Проте Кальман пережила Раффрея на 2 роки! Адвокат помер у грудні 1995–го, у віці 77 літ.

Секретами свого довголіття Жанна Кальман вважала звички їздити на велосипеді, втирати у шкіру оливкову олію, вживати близько кілограма шоколаду на тиждень, пити портвейн та ніколи не нудьгувати.

Жанна Луїза Кальман мала гострий розум до кінця днів. Її цитують і досі! На одному зі святкувань дня народження хтось, йдучи, зауважив: «До наступного року, можливо». На що Кальман відповіла: «Не бачу причин, чому б і ні. Як на мене, не такий уже й поганий у вас вигляд!» Призвичаївшись до уваги ЗМІ, що зростала з року в рік, Кальман жартувала: «Я чекаю на смерть… та на журналістів».

Вислови мадам Кальман: 

= «Бог про мене забув!»

 = «У мене всього одна зморшка, і я на ній сиджу».

 = «Я була немолода вже сто років тому».

= «Молодість це стан душі, а не тіла. Тому я ще зовсім дівчисько, просто останні  70 років маю поганий вигляд».

= «Я погано бачу, погано чую і почуваю себе погано, але все це дурниці».

= «Мені здається, що я помру від сміху».

Василь КІТ

Telegram Channel