Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Постимо. Але дуже смачно

Волинь-нова

Постимо. Але дуже смачно

Триває Великий піст – найголовніший у році, якого дотримуються всі православні. Попри те, що їжа – далеко не найголовніше у цей період, про правильне харчування також не слід забувати

Суп-пюре з коренеплодів

Тарілка гарячої першої страви така необхідна холодної пори

 

 Інгредієнти: 400 г картоплі, 200 г моркви, 200 г ріпи, 100 г кореня селери, 1 цибулина, 3–4 гілочки петрушки, 2 ст. л. оливкової олії, 2 лаврові листки, сіль та чорний мелений перець – за смаком, 1,5 л води.

Приготування. Овочі помити, почистити, порізати великими кубиками, скласти в чугунок, залити водою, додати лавровий лист, сіль та перець і довести до кипіння. Після цього зняти з плити і поставити в розігріту до 150°С духовку на 1–1,5 години, щоб овочі розімліли. За допомогою блендера довести суп до стану пюре. При подачі додати оливкової олії і прикрасити листочками петрушки. Подавати з житнім хлібом або сухариками.

Салат-мікс «Дві капусти»

Корисна і легка страва для посту і не тільки. В ідеалі для цього салату використовується журавлина, але підійде й заморожена порічка. Пропорції квашеної і морської капусти – 50 на 50 – також міняйте на свій розсуд

 

 Інгредієнти: 300 г маринованої морської капусти, 300 г квашеної (не дуже кислої), 150 г журавлини або червоної порічки (свіжої чи замороженої), маленька цибулина, дрібка цукру, перець, запашна нерафінована олія.

Приготування: Ягоди розморозити. Змішати обидва види капусти, попередньо порозрізавши морську на коротшу. Цибулю покраяти півкільцями й облити окропом, щоб позбутися гіркоти, через 10–15 хвилин зцідити і додати до капусти, всипати трішки цукру, поперчити й полити олією. Додати ягоди й обережно перемішати. Дати салату настоятися 5–10 хвилин і подавати до столу.

Голубці з корейською морквою

Це і суперзакуска на святковий стіл, і страва до посту. А ще господині оцінять цей рецепт як надзвичайно економний. Капуста, морква та спеції – але як смачно!

 

 Інгредієнти: 1 капустина, 500–600 г моркви по–корейськи, 0,5 л води, 2 ст. л. оцту, 1 ч. л. солі, 1 ч. л. цукру, 2 ст. л. олії, 2–3 лаврові листки, 5 горошин духмяного перцю.

Приготування. Розпочинаємо з корейської моркви, для якої кожна господиня, без сумніву, має свій рецепт (або придбати готову). Далі слід підготувати капусту, як на звичайні голубці. Тільки не переварити! Дуже зручно пропарювати капусту у мікрохвильовці (помістити у поліетиленовий пакет, зав’язати і покласти в мікрохвильову піч на 5 хвилин, вийняти, залишити в пакеті, щоб трохи вистигла і розібрати на листочки). Позрізати тверді прожилки. Якщо листя велике, поділити навпіл. У підготовлене листя загорнути моркву і щільно скласти у глибоку посудину з кришкою. Для маринаду закип’ятити воду, додати оцет, сіль, цукор, олію, лаврові листки та духмяний перець. Коли вистигне, залити голубці. Поставити у холодильник, настоювати 2–3 доби, щоб добре промаринувались (можна зберігати близько 2 тижнів).

Картопляна запіканка з петрушкою

З найпростіших продуктів, які знайдуться у кожному домі, – поживна й ароматна страва!

 

 Інгредієнти: 5–6 картоплин, пучок петрушки, 2–3 зубки часнику, олія, сіль та перець – за смаком.

Приготування. Картоплю зварити, охолодити, злегка пом’яти. Розігріти на великій сковороді олію з порізаним часником. Петрушку посікти, змішати з картоплею. Посолити, поперчити за смаком. Викласти картоплю на сковороду, розрівняти. Запекти в духовці до золотистої скоринки.

Овочеве рагу в мультиварці

Якщо на вашій кухні є така «помічниця», скористайтеся рецептом дієтичної страви, корисної і для дітей, і для дорослих. Але навіть за відсутності мультиварки ви можете приготувати не менш смачне рагу на звичайній плиті

 

 Інгредієнти: 1 кг картоплі, 0,5 кг капусти, 2 великі цибулини, 2 морквини, 1 скл. квасолі, 2 ст. л. томатної пасти, сіль, перець до смаку.

Приготування. Відварити квасолю. Картоплю, моркву почистити, порізати довільними шматочками невеликого розміру, капусту дрібно нашаткувати, цибулю покраяти півкільцями. На режимі «смаження (випічка)», не закриваючи кришку мультиварки, підсмажити цибулю і моркву протягом 10–15 хвилин. Вкинути капусту, закрити кришку і на тому ж режимі протушкувати ще 5–7 хвилин. Додати картоплю, квасолю, розведену водою томатну пасту, спеції і сіль за смаком, закрити кришку і увімкнути режим «тушкування» на півгодини, після чого відкрити мультиварку, перемішати і дати настоятись.

Пісні рогалики з варенням

Цей рецепт – справжня знахідка для ощадливої господині. Випічка виходить м’якенька, пухка, з хрумкою скоринкою

 

 Інгредієнти: 1,5 скл. теплої кип’яченої води, 1 ст. л. сухих дріжджів, 6 ст. л. цукру, дрібка солі, 1 пакетик ванільного цукру, 3 ст. л. рафінованої олії, 2 скл. борошна, 1 скл. вівсяного борошна (можна змолоти в блендері мюслі), 0,5 л варення або джему (чи будь–якої іншої начинки).

Приготування. У воду (теплу, але не гарячу!) всипати сухі дріжджі, дати постояти хвилин 10, додати цукор, ванільний цукор, сіль, розмішати. Через 5–10 хвилин влити олію, просіяти пшеничне борошно, поступово додавати вівсяне (його може знадобитися трохи більше або менше). Замісити некруте тісто, яке б не прилипало до рук, було еластичним. Розділити його на 4–5 частин (якщо потрібно, посипати борошном), кожну з яких розкачати в круг завтовшки 2–3 мм й розрізати на 8 сегментів. На широку сторону трикутників викласти начинку, згорнути рулетики, краї защипнути. Деко встелити пергаментом або присипати вівсяним борошном і викласти рогалики. Потримати в теплому місці, поки підрухаються і випікати в розігрітій до 180°С духовці приблизно 15–20 хвилин. Як тільки стануть рум’яними – вийняти. Готові рогалики посипати цукровою пудрою.

Картопля в «шкаралупі»

Простіше не буває! Скуштуйте – дуже смачно!

 

 Інгредієнти: картопля, 1 ст. л. солі, 2 ст. л. борошна.

Приготування. Бульбу добре вимити, чистити не треба. Дати воді стекти і відразу ж обваляти її в суміші 1 столової ложки грубої солі та 2 столових ложок борошна. Запікати у прогрітій духовці при температурі 160–180 градусів. Велика печеться приблизно годину, дрібна – 35–40 хвилин. У піст подавайте з оселедцем або салатом, в інший час – із вершковим маслом та сметаною.

Telegram Channel