Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Україну поділили на 32 землі

Кордони УНР не співпадають із межами сучасної держави.

Волинь-нова

Україну поділили на 32 землі

6 березня 1918 року було проголошено адміністративну реформу УНР

Того дня Центральна Рада прийняла Закон «Про адміністративно–територіальний поділ України». Цим документом відмінили губернії та повіти, а територію України поділили на землі, волості та громади (отже, нинішні ОТГ — це лише повернення до добре забутого старого). Було заплановано створити 32 землі, хоча після остаточного розмежування кордонів із сусідніми державами їх число могло бути змінене окремим законом. Кількість населення у кожній із них мала становити близько мільйона чоловік.

Отож, за задумом, у складі УНР передбачалося існування таких територіальних одиниць: місто Київ, Деревля­нська земля, Волинь, Погориння, Болохівська земля, Поросся, Черкаська земля, Побожжя, Поділля, Брацлавщина, Подністров’я, Помор’я, місто Одеса, Низ, Січ, Запоріжжя, Нове Запоріжжя, Азовська земля, Половецька земля, Донеччина, Подоння, Сіверщина, Чернігівщина, Переяславщина, Посейм’я, Посулля, Полтавщина, Самарська земля, Слобожанщина, місто Харків, Підляшшя, Дреговицька земля.

До складу Волині включили Володимирський, Ковельський, Луцький повіти та частину Дубенського, тобто майже всю нинішню область, за винятком Любешівського і частини Камінь-Каширського районів.

До складу Волині включили Володимирський, Ковельський, Луцький повіти та частину Дубенського, тобто майже всю нинішню область, за винятком Любешівського і частини Камінь–Каширського районів, які увійшли б до Дреговицької землі. Волинська ж мала обіймати також території, які нині входять до Рівненщини. Сусідню область планували назвати Погориною або Погоринням із Рівненським, Острозьким, Заславським, Кремінецьким повітами та частиною Дубенського у її складі.

Варто зазначити, що за цим законом до УНР належали землі, які нині є поза межами України: майже вся Сіверщина, Подоння, Підляшшя та майже вся Дреговицька земля, частина Слобожанщини. Натомість не увійшли Галичина, Закарпаття, Буковина, південна частина Одещини, Крим та частина Донбасу (там, де нині так звані ДНР–ЛНР).

Проте закон не був втілений у життя. Реально продовжував існувати старий адміністративно–територіальний поділ. Уже 29 квітня 1918 року влада змінилася — була утворена Українська держава на чолі з гетьманом Павлом Скоропадським.

Тарас СТЕПАНЮК.

Telegram Channel