Курси НБУ $ 39.57 € 42.16
«Ми співаємо для тих, хто вірить у Бога, любить Україну і поважає свій народ» (Відео)

Виступи «Кобзарика» завжди патріотичні і видовищні.

Фото з сайту kobzaryk.org

«Ми співаємо для тих, хто вірить у Бога, любить Україну і поважає свій народ» (Відео)

Зразковий дитячий гурт-студія «Кобзарик» Горохівського районного народного дому «Просвіта» нещодавно відзначив чвертьстолітній ювілей. 25 років наполегливої праці — це сотні виступів на місцевій та обласній сценах, участь у багатьох телепередачах, випуск близько десяти аудіокасет та трьох ліцензійних компакт-дисків — «Вірте в Україну», «Як сходить сонечко раненько», «Ми з тобою завжди, Україно!»

Учасники гурту вважають, що їхнє творче кредо найкраще передають слова: «Ми співаємо для тих, хто вірить у Бога, любить Україну і поважає свій народ». Ця думка довгі роки слугує дороговказом для колективу, історія якого бере початок ще у 1993-му. Першим виступом 15 юних хористів із числа дітей членів Конгресу українських націоналістів Горохівщини стала їхня хода вулицями райцентру з синьо–жовтими прапорцями у руках. На той час далеко не всі дорослі наважилися б на такий крок, а діти сміливо йшли слідом за церковними хоругвами на головну площу міста, співаючи «Ой у лузі червона калина похилилася».

У керівника гурту-студії Любові Мосієвич ще багато нових творчих планів.
У керівника гурту-студії Любові Мосієвич ще багато нових творчих планів.

 

З тих пір гурт не просто співає, а кличе за собою. Недаремно «кобзариками» себе гордо називають уже понад три сотні дорослих жителів району. Виступи гурту–студії, його патріотичні і ліричні розповіді про долю України стали улюбленими для горохівчан і належно оцінені професіналами — у 1997 році колективу було присвоєно звання «зразковий».

Сьогодні репетиції «Кобзарика» більше схожі на родинні свята, в яких бере участь понад 30 чоловік. Оновленням репертуару постійно займається керівник студії Любов Мосієвич, співпрацюючи з легендарною поетесою Тетяною Байдою, котра пройшла сталінські табори, відомим композитором Мирославом Стефанишиним. Вірші і музику для «Кобзарика» писали нині покійні Олександр Петрич і Тарас Музичук. Пісні юних горохівчан видані окремою книгою, яку в своїй роботі використовують навчальні заклади району та області. Йдучи у ногу з часом, гурт має свій сайт www.kobzaryk.org та сторінку у мережі «Фейсбук», з яких можна більше дізнатися про його творчість.

Активну роботу Любові Мосієвич на ниві духовного відродження відзначено нагородою «За церковні 
заслуги».

Ювілейний концерт «Ми з тобою завжди, Україно!» майстерно провела провідний спеціаліст «Просвіти» Валентина Гриб. Того дня під акомпанемент бандури вперше прозвучав гімн нашого краю «Волинь моя» та нові твори з репертуару колективу: «Вік Україну люби» (слова Данила Кононенка, музика Віталія Лазаренка), «Хто ти є, Україно?» (слова Степана Галябарди, музика Олега Марцинківського), «Грайте дзвін­ко струни слова» (слова Валентини Якушевої, музика Мирослава Стефанишина).

Художні номери, серед яких особливо вирізнялося вітання Христини Губської, гармонійно переплелися зі щирими словами очільника Волинського обласного осередку Національної спілки кобзарів України Валентини Пилипчук, начальника відділу культури Горохівської райдержадміністрації Діни Колесник, міського голови Віктора Годика та інших. Декан Горохівського деканату УПЦ КП Андрій Сидор привітав «кобзариків» із ювілеєм, а керівнику студії Любові Мосієвич вручив знак «За церковні заслуги», яким вшановано її активну роботу на ниві відродження та утвердження української духовності.

«Кобзарик» у відповідь подякував депутатам районної ради та її голові Тарасу Щерблюку за надані кошти на пошиття костюмів і ремонт бандур, обранцям міської ради та її очільникові Віктору Годику — за перевидання диска «Ми з тобою завжди, Україно!». Спасибі сказали меценату Мар’яну Штиці з Канади, іншим благодійникам та всім шанувальникам, які додають сили, надихають на мистецьку працю в ім’я України.

Валентина ПІДГІРНА.

 

Telegram Channel