Курси НБУ $ 39.57 € 42.12
Де поділися «теплі» гроші?

Волинь-нова

Де поділися «теплі» гроші?

«Я маю право на субсидію (проживаємо удвох із дружиною, обоє 1930 року народження), користуємося лише газовою плитою, опалюємо будинок дровами. З 15 липня 2017 року мені надана субсидія. Але за газ плачу повну суму й сьогодні.

 

За 8 кубічних метрів спожитого голубого палива надійшов платіж на 121 гривню 28 копійок. Я справно розраховуюся і не можу зрозуміти, чому при нормі 9 кубічних метрів, яку не випалив, маю платити.

Ще одна проблема. Мені згідно із законом надається субсидія на тверде паливо, але я не отримав жодної гривні. Мої родичі, сусіди отримали компенсацію 3—4 місяці тому і вчасно придбали паливо. Мені ж 87 років, а обіцяних коштів на сьогоднішній день нема. Хіба там, у кабінетах зверху, думають, що такі, як я, швидко помруть і не треба буде нам платити гроші?»

Петро ДЯК,
с. Мала Глуша Любешівського району.

 

Лист коментує заступник дирек­тора департаменту соціального захисту населення обл­держадміністрації Людмила Сірбіненко:

— Відповідно до програми житлових субсидій держава відшкодовує витрати на оплату житлово–комунальних послуг. Відшкодування здійснюється шляхом зменшення для отримувачів допомоги плати за житлово–комунальні послуги. Для домогосподарств, які використовують для опалення помешкань тверде паливо, а для приготування їжі — скраплений газ, надається готівкова субсидія на придбання твердого палива та скрапленого газу раз в рік за зверненням.

Автор листа до редакції будинок опалює дровами, скрапленим газом не користується. Послуги з газопостачання використовує лише для приготування їжі на газовій плиті. У 2017 році йому була надана субсидія на тверде паливо, яка була призначена за його зверненням у липні. Також на період з липня по грудень 2017 року родині заявника (в житловому приміщенні зареєстровано 2–є осіб) надано субсидію на послуги з газопостачання для газової плитки на 10,8 кубів (соціальний норматив 5,4 куб. метрів газу на
2 особи ).

Cпочатку користувачі закуповують паливо за свої гроші, а пізніше держава повертає їх. Однак в області була заборгованість із виплати цих коштів. Зараз вона погашається.

Щодо виплати компенсації на тверде паливо, то Петро Дяк вже отримав належну державну допомогу за 2017 рік у сумі
2 895 гривень. Зазначу, що це йде відшкодування. Тобто, спочатку користувачі закуповують паливо за свої гроші, а пізніше держава повертає їх. Однак в області була заборгованість з виплати цих коштів. Зараз вона погашається. І всі волиняни, які мають право на компенсацію за тверде паливо і скраплений газ, отримають її найближчим часом.

Зазначу, що для отримання державної підтримки на придбання твердого палива та зменшення плати за газопостачання у 2018 році необхідно знову подати заяву та декларацію до органів соціального захисту населення.

Telegram Channel