Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Коли розум і краса сумісні...

Волинь-нова

Коли розум і краса сумісні...

Видатні жінки, про яких ми нічого не знаємо

Продовження. Початок у номері за 9 березня

7. Летиція Гір – удосконалення медичного шприца

 

 У 1899 році отримано патент на винайдений медичний шприц, за допомогою якого можна було зробити укол однією рукою. Незважаючи на те, що Летиція Гір не є першою людиною, що розробила шприц як інструмент, призначений для ін’єкцій, її удосконалення мало величезне значення.

У наш час неможливо уявити діяльність будь–якого медичного закладу без такого важливого інструменту, як медичний шприц. Він врятував безліч життів, використовувався у мільйонах важливих досліджень та діагностик і досі є найбільш ефективним і швидкодіючим технічним засобом для введення ліків.

8. Стефані Кволек – автор «куленепробивного жилета»

 

 У 1964 році ця жінка винайшла кевлар — перший у світі полімерний матеріал, у п’ять разів міцніший за сталь. На відміну від нейлону, це волокно не ламалося. Технологія виробництва була розроблена в 1965 році, з 1971-го почався комерційний випуск.

Зараз кевлар використовується як армуюче волокно в багатьох сферах промисловості, в тому числі суднобудівній, космічній та авіаційній. З нього виготовляють троси, кузови автомобілів і катерів, фюзеляжі літаків і деталі космічних кораблів. Найвідомішим продуктом, зробленим із кевлара, є куленепробивний жилет.

9. Марія Кюрі – відкриття радію і полонію

 

 Відома французька вчена-експериментаторка польського походження — єдина і перша в історії жінка, двічі удостоєна Нобелівської премії: з фізики 1908 року і з хімії 1911-го.

Вивчаючи радіоактивність, Марія Кюрі спільно з чоловіком П’єром виявила, що відходи, які залишаються після виділення урану з руди, більш радіоактивні, ніж чистий уран. З них протягом декількох років інтенсивної роботи були виділені два елементи — полоній і радій. Відкриття Марії Кюрі привели до появи і розвитку нових галузей науки і техніки, а також медичної, відомої як променева терапія.

10. Ширін Ебаді — борець за права мусульманських жінок

 

 Це перша жінка, удостоєна Нобелівської премії миру в 2003 році «за внесок у розвиток демократії і боротьбу за права людини, особливо жінок і дітей в Ірані».

Юрист за освітою, Ебаді неодноразово виступала за збільшення ролі жінок в іранському суспільстві, заснувала і очолила дві правозахисні організації: Іранське товариство захисту прав дитини та Правозахисний центр.

11. Марія Телкес – автор системи сонячного теплопостачання

 

 Професорка Делаварського університету — піонер у галузі дослідження сонячної енергії — вважається однією із засновників системи сучасного сонячного теплопостачання. У 1947 році разом з архітектором Елеанор Реймонд вона побудувала дім «Довер-хаус», який повністю обігрівався сонячною енергією.

Телкес створила систему сонячного акумулятора, використовуючи глауберову сіль, продукт впливу сірчаної кислоти на хлорид натрію, який при підвищенні температури з 27 до 38 °С здатний акумулювати велику кількість тепла. Глауберова сіль плавиться при температурі 38 °С, і поглинене тепло знову йде на її затвердіння. Експеримент проклав шлях для подальших досліджень і винаходів, заснованих на використанні сонячної енергії.

12. Месопотамська жінка – пиво

 

 Чоловіки! Сидячи з друзями в барі за келихом пива, ви навіть не припускаєте, що цей напій придумали жінки і призначався він теж виключно для них.

За словами британської дослідниці Джейн Пейтон, майже 7000 років тому в Месопотамії і Шумерії жінки мали монопольне право на виробництво пінного напою і відкриття питних закладів. Пиво вважалося даром богині-жінки, а не бога-чоловіка. Пивоваріння продовжувало залишатися жіночою справою у вікінгів і навіть в англійців, для яких цей напій став невід’ємною частиною щоденного раціону. Єлизавета I пила його щоранку.

Отже, коли наступного разу будете піднімати келих, згадайте давньошумерську богиню Нінкасі, покровительку пивоваріння.

Ймовірно, цей факт — усього лише міф, але ми включили його в наш огляд не випадково, а як нагадування про те, що іноді незалежно від того, велика це справа чи дрібна, за кожною з них може стояти праця якоїсь, нехай навіть існуючої лише в легендах жінки.

Джерело: http://smartlady.com.ua/vydatni zhinky/.

Telegram Channel