Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Так захопилися, що зв’язали …своє селище

Робота рукодільниць вражає своїми масштабами. Але гуртом – і не таке під силу!

Фото із сайту fairy‑hobby.ru

Так захопилися, що зв’язали …своє селище

Північноірландські жінки — неабиякі любительки попрацювати спицями. Мабуть, до цього їх спонукають і суворі кліматичні умови, в яких плетені вовняні речі — не просто данина моді, а необхідність

Проте ця історія про в’язання зовсім не стосується одягу. Вона розпочалася з того, що у Мей Етченсон із графства Антрим у Північній Ірландії виникла ідея відтворити з пряжі макет власної оселі. Жінка — активна учасниця місцевого гуртка в’язальниць, тож, коли модель була готова, Мей продемонструвала її товариству. Рукодільниці були в захваті: будиночок в усіх деталях і подробицях повторював справжнє житло Етченсонів.

 

 Усі споруди Клохміллза відтворені до найдрібніших деталей.

Усі споруди Клохміллза відтворені до найдрібніших деталей.

 Захоплені її прикладом, 35 жінок віком від 49 до 89 років вирішили піти ще далі — спільними зусиллями зв’язати своє селище. Гурток збирався щосереди, і згодом його учасниці реалізували проект — відтворили рідний Клохміллз у найдрібніших деталях. На макеті видно всі вулиці, будинки і двори, паби, ресторани й магазини, пошту, млин і стару фабрику з пошиття сорочок, навколо якої і розрісся населений пункт. Більше того — можна в деталях роздивитися дитячий майданчик і навіть грядки, де посаджено цвітну капусту! Матеріали для роботи закупив чоловік ініціаторки Едгар Етченсон.

На макеті видно всі вулиці, будинки і двори, паби, ресторани й магазини, пошту, млин і стару фабрику з пошиття сорочок, навколо якої і розрісся населений пункт.

Щоб помилуватися цим незвичайним витвором, Клохміллз (у якому близько тисячі мешканців) відвідало вже понад півтори тисячі осіб. Окрилені успіхом майстрині поставили благородну мету — зібрати 3 тисячі фунтів стерлінгів і передати їх на доброчинність в організацію Macmillan Cancer Support для боротьби з онкологічними хворобами.

У порівнянні із цим шедевром уже не так дивує прагнення фінських олімпійців зв’язати ковдру для сина свого президента. Нагадаємо, на зимових Іграх у Пхьончхані тренера збірної Фінляндії зі сноуборду сфотографували зі спицями і пряжею просто під час змагань. Очевидно, таким чином він рятувався від стресу. Наступного ж дня офіційний акаунт Twitter фінської збірної виклав серію світлин, де рукоділлям займалася вже вся команда. «У Сочі ми зв’язали шарф. Цього разу виготовимо ковдру для сина нашої президентської пари», — зазначалося у підписі.

Надія АНДРІЙЧУК.

Telegram Channel