Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
Горщику, вари!

Волинь-нова

Горщику, вари!

На наших кухнях – усе більше засилля технічного прогресу: каструля, скороварка, пароварка, мікрохвильовка, тостер, гриль... А ще не так давно (за історичними мірками) наші предки готували їжу саме у глиняних горщиках, які мають цілий ряд переваг: товсті стінки посуду нагріваються повільно і рівномірно, їжа в них не вариться, а томиться, при цьому страва зберігає всі вітаміни і набуває особливого смаку. У розпал Великого посту пропонуємо відповідну добірку рецептів

Квасоля з грибами

Ця страва – справжня знахідка у дні Великого посту, адже білки, що містяться у квасолі, за рівнем засвоюваності та харчовою цінністю перевершують чимало сортів м’яса і риби

 

 Інгредієнти: 2 склянки квасолі, 300 г печериць, 2 л води, 3 цибулини, 3 морквини, олія, вершкове масло, сіль та перець за смаком.

Приготування. Квасолю замочити у воді на 6–10 годин, після чого перебрати, добре промити, залити свіжою водою і варити до готовності. Печериці порізати пластинками, цибулю – півкільцями, моркву потерти на грубій тертці. У сковороді розігріти олію, висипати цибулю, за кілька хвилин додати моркву та печериці, смажити на невеликому вогні 10 хвилин, постійно помішуючи. З готової квасолі злити воду в окрему посудину. Змішати квасолю з грибною зажаркою, посолити, поперчити. Розкласти у горщики, налити по 2–3 ложки квасолевого бульйону. За бажанням у кожен горщик покласти по грудочці вершкового масла. Поставити в духовку, готувати при температурі 170 градусів 30–40 хвилин.

Куліш з грибами

Ця традиційна страва української кухні, на жаль, забута сучасними господинями, більшість, мабуть, лише чули про неї. А між іншим, пшоно, яке є обов’язковим складником цього супу, вважається чи не найкориснішим серед круп

 

 Інгредієнти: 60 г сушених грибів, 0,5 скл. пшона, 600 г картоплі, 2 цибулини, 3 ст. л. олії, 2 л води, зелень, сіль за смаком.

Приготування. Гриби промити, залити холодною водою і варити до готовності. Бульйон зцідити в окрему посудину, а гриби сполоснути і нарізати дрібними шматочками. Дрібно покришену цибулю підсмажити на олії до золотистого кольору, додати підготовлені гриби і потушкувати разом ще 3–4 хвилини. Пшоно добре промити, розкласти в горщики і залити гарячим грибним бульйоном, додати нарізану кубиками картоплю, підсмажені цибулю та гриби, перемішати і поставити в духовку на 1 годину. Подаючи до столу, посипати куліш посіченою зеленню.

Шампіньйони пікантні

Тушковані печериці – страва не нова, навіть звична. Однак гірчичний соус надає їй особливого смаку

 

 ​Інгредієнти: 800 г шампіньйонів, 50 мл олії, 3 ст. л. борошна, 1 цибулина, 300 мл води, 1 ст. л. гірчиці, дрібка цукру, 1–2 ч. л. оцту, сіль та перець – за смаком.

Приготування. Гриби почистити, помити, великі порозрізати на частини і розкласти в горщики. На сковороді підсмажити на олії дрібно нарізану цибулю, додати просіяне борошно, розвести водою, заправити гірчицею, цукром, оцтом, посолити й поперчити, довести до кипіння, залити цим соусом шампіньйони і поставити в духовку на 25–30 хвилин.

Картопляні горщики

Бульба знайдеться у кожному домі. Якщо ж маєте і гриби – нумо до справи!

 

 ​Інгредієнти: 0,8–1 кг картоплі, 0,5 кг свіжих шампіньйонів або гливи, 2 цибулини, 100 г пісного майонезу, 5–7 ст. л. олії, зелень петрушки, сіль та спеції – за смаком.

Приготування. Гриби нарізати шматочками, потушкувати з цибулею на пательні і викласти в горщики. Бульбу покраяти дольками, обсмажити до золотавої скоринки і додати до грибів. У кожен горщик налити води, щоб майже покривала картоплю, посолити, притрусити спеціями, змастити верх майонезом, накрити кришкою і поставити в духовку на 30–40 хвилин. Подаючи до столу, посипати петрушкою.

До речі. Свіжі гриби цілком можна замінити сухими, попередньо замочивши та відваривши їх.

Суп з «вушками» із глив

Щоб зварити його, доведеться трохи поморочитися. Але ж воно того варте!

nullCopyright 2006

 Інгредієнти: 300 г глив, 3 цибулини, 3 ст. л. олії, 300 г борошна, оцет або лимонний сік за смаком.

Приготування. Гриби відварити, вибрати шумівкою. Цибулю підсмажити до золотистого кольору, пропустити разом із гливами через м’ясорубку. З борошна та води замісити круте тісто і наліпити з нього вушок (пельменів) із грибною начинкою та злегка обсмажити їх на олії. 2 ст. л. борошна підсмажити на сухій сковороді і, поступово додаючи грибний бульйон, ретельно вимішувати до однорідної консистенції рідкої сметани, довести до кипіння і заправити оцтом чи лимонним соком. Розлити гарячий суп-пюре у горщики, вкинути «вушка» і потомити в духовці 20–30 хвилин. При подачі посипати зеленню.

Овочеве рагу

Запропонований у рецепті набір овочів – саме для весняного періоду. Однак відповідно до сезону інгредієнти цієї страви можна змінювати – додавати запечені кабачки, патисони, баклажани, гарбуз тощо

 

 Інгредієнти: 6–7 картоплин, 3–4 морквини, 3–4 буряки, невелика капустина, 3–4 зубочки часнику, петрушка, олія, сіль та спеції за смаком.

Приготування. Овочі запекти в духовці до напівготовності, нарізати кубиками середньої величини і скласти в горщики. Всипати сіль, додати потовчений часник, улюблені спеції, посічену петрушку і влити у кожен горщик приблизно по півсклянки води та по 1–2 столові ложки олії. За бажанням можна змастити верх майонезом або сметаною. Запікати до утворення рум’яної скоринки.

До речі. Доповнюючи страву додатковими інгредієнтами, пам’ятайте правило, яке вважається обов’язковим також у приготуванні салатів: поєднувати можна максимум 5 видів овочів.

До речі

 

 Якщо ви придбали нові горщики, перед першим використанням їх потрібно вимочити у холодній воді протягом години.

Готувати страви в глиняному посуді можна лише у духовці або в печі, але не на конфорці газової плити.

Ставте горщики в холодну духовку, бо в гарячій глиняний посуд може тріснути.

У духовці розташовуйте керамічні горнята на нижній полиці – так їх простіше буде виймати.

Після приготування страв горщики треба ретельно вимити і добре висушити, інакше вони всередині попліснявіють і матимуть неприємний запах.

Telegram Channel