Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Посадити не можна помилувати?

Хіт тижня — термінатор-Надя.

Фото xpress.sumy.ua.

Посадити не можна помилувати?

У четвер у парламент внесуть подання від Генпрокурора про позбавлення депутатських прав, затримання і арешт народного депутата, Героя України Надії Савченко, яку звинувачують у підготовці державного перевороту. Як гадаєте: парламентарі мають підтримати звинувачення Юрія Луценка? Чи вийдете ви на акцію протесту, щоб Савченко не сиділа за гратами?

 Володимир МЕЛЬНИКОВИЧ,
генерал-майор, 
екс-керівник управління СБУ у Волинській області 
(м. Луцьк):

— Яка держава – такий теракт і такі герої… Боротися треба не з наслідками, а з причинами. Психічно нездорові люди не можуть сидіти в парламенті. Але для цього не треба подання Генпрокурора. Передусім потрібно міняти виборче законодавство. Робити відкриті регіональні партійні списки. Щоб ви і я не були, як у Росії – маємо право голосу, голосуємо, але не обираємо. Кажуть, що партія «Батьківщина» має понести політичну відповідальність (за списками цієї політсили Савченко потрапила у парламент. – Ред.) А той, хто давав літака і Героя (Президент Петро Порошенко присвоїв Савченко звання «Герой України». – Ред.) повинен відповідати чи ні? Чи в нього нема інструментів для перевірки, хто вона така? То хто в першу чергу за це відповідає? Ситуацію важко коментувати, щоб і з мене не сміялись, що піддаюся на якісь провокації чи нісенітниці. Навіть не знаю, як цей дурдом назвати….
От ви сприймаєте Парасюка народним депутатом? А хіба це не знущання над «козаком» Гаврилюком, що його запхали у Верховну Раду? Якщо ця людина має заслуги в тому, що захищала Майдан, то віддячте йому гектаром землі, дайте трактор, ставок, шматок лісу. Але хіба він може писати закони? Він у чомусь розуміється? Та це знущання наді мною, і над вами, і над здоровим глуздом!

 Володимир КАРПУК,
народний депутат України 
V та VI скликань (м. Луцьк):

— Можу одразу сказати: не вийду протестувати заради Надії Савченко. Бо я і на початку мало вірив у її героїзм та голодування, адже оцінював стан Надії як лікар. І мені одразу згадувалась історія ще з радянських часів, коли був такий американський медик, який голодував під Білим домом понад 140 днів і ніяк не міг досягти ваги менше 100 кілограмів. Коли «Батьківщина» брала Савченко у список, я інтуїтивно відчував, що це — домовленість, що Юлія Володимирівна була залучена до цього плану. Я тоді казав, що одна збита льотчиця бере у список льотчицю, яка ще хоче політати.
Тож із Савченко все не так просто. Працюють дуже добре продумані технології. Адже її засудили в Росії, дали 20 років і випустили. І тут треба діяти юридично тонко та грамотно. Доказова база має бути надзвичайно серйозною. Але те, що заяви у цій справі робить прокурор без юридичної освіти, прокурор, який є кумом Президента (Юрій Луценко. – Ред.), довіри у світі не додає.
До речі, впевнений, що Савченко з України не буде тікати. Її завдання інше – бути чинником провокацій у нашій державі.

 Людмила КИРДА,
депутат Волинської обласної ради (смт Маневичі):

— Якщо є серйозна доказова база, то все має відбуватися за законом. Але на рівні підсвідомості я не сприймаю того, що Надія Савченко могла би здійснити державний переворот. Сьогодні багато людей радикально налаштовані до ситуації в країні. Візьмемо для прикладу миколаївський військовий полігон «Широкий Лан». Коли побачила, що наші бійці стоять по коліна у воді, то хотілося з відповідальних за це людей просто витрясти душу. Ти дивишся на таке і розумієш, що іншого виходу, як брати пістолет, нема… А ще у нас добре вміють фабрикувати справи. Ми неодноразово бачили, як у парламенті кайданки одягали, а потім справи розвалювалися. Вважаю, що затриманням Савченко хочуть відволікти увагу від чогось серйознішого. Незрозуміла мені й політика нашої влади: сьогодні  – Герой України, завтра пришили державну зраду, посадили у в’язницю. Якщо Надія винна і на те є доказова база, цього нікому не можна пробачати. Хочемо жити і будувати нормальну державу  – перед законом мають бути рівні всі.

 Богдан БУТКЕВИЧ,
журналіст, блогер, ведучий на телеканалі «ЕСПРЕСО TV» 
(м. Київ):

— На підтримку Надії Савченко не вийду точно. Та й ніхто, мабуть, особливо не cтрайкуватиме. Їй симпатизують ті, хто вдома «на дивані» згадує, як було добре у СРСР. Люди з активними протестними настроями можуть виступати проти кого завгодно, але Савченко вони точно не підтримають. Щодо подання, то думаю, депутати проголосують «за». Цікаво побачити, який «трилер» про неї покаже Генпрокурор. Взагалі-то Савченко повинна сидіти за ґратами. Якщо вона справді хотіла зробити переворот, її потрібно було одразу садити. А то виходить дивна ситуація: людина прийшла з гранатами у Верховну Раду, але замість того, щоб опинитися у в’язниці, виступає на телеканалах. Та й не в конкретному випадку справа. Просто Надія з моменту звільнення говорить речі, тотожні московській пропаганді. Тож висновок один — Кремль підсунув нам ефективного «троянського коня». І хоч би як зараз із нею не вчинили — Росія в будь-якому випадку матиме вигоду.

 Володимир ФЕСЕНКО,
директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» (м. Київ):

— Я взагалі не ходжу на мітинги. Це моя принципова позиція. Тим більше не братиму участі в жодних акціях на підтримку Надії Савченко. Особливо зараз, коли її звинувачують у, м’яко кажучи, антидемократичних діях. Думаю, що з великою вірогідністю депутати дадуть згоду на позбавлення недоторканності Савченко. Взагалі Надія — жертва свого політичного темпераменту та авантюризму. Вона дуже амбітна, війна — це стан її душі. Не важливо, з ким воювати — з Путіним, Порошенком, в Іраку чи на Донбасі — головне сам процес. Не знаю, чи провокувала її СБУ, але так чи інакше силовики скористалися ситуацією.

 Богдан БЕНЮК,
народний артист України (м. Київ):

— Більшість чинних народних депутатів обманули своїх виборців, адже майже всі обіцяли під час агітації повністю зняти депутатську недоторканність. Треба позбавити всіх такого привілею, а не робити це «точково». Зараз я не вийду на жоден мітинг, що стосується Надії Савченко, бо не вірю ні їй, ні Генпрокурору. Думаю, правда десь посередині.

 

 Микола ВЕЛЬМА,
редактор громадсько-політичної газети «Вісті Ковельщини», заслужений журналіст України 
(м. Ковель):

— Чи підтримають народні депутати Юрія Луценка? Я цього не можу знати. Вважаю, що так і станеться, якщо будуть пред’явлені серйозні звинувачення і, головне,  — доказова база. Хоча останнім часом у політичному житті має місце піар. Це стосується, зокрема, справи Саакашвілі, якого звинуватили у зв’язках із Курченком, наробили багато галасу, а зараз — тиша…
Щодо акції протесту на підтримку Надії Савченко, то мені здається, вона такого захисту і не потребує. Ця бойова жінка може відстояти свої права і сама, що й продемонструвала у російській в’язниці. А який буде з того результат — побачимо. Взагалі-то виходить якось нелогічно: глава держави дає людині Героя України, а тепер що — позбавляти її цього звання?

 Олександр ГУЧ,
сільський голова, учасник Революції гідності (с. Дерно Ківерцівського району):

— Щодо Надії Савченко, то вона — фігура неоднозначна. Але те, що про неї розповідають зараз, — це вже сценарій фільму-блокбастера. Серйозно сприймати це, мені здається, не варто. І я сказав би, що Юрій Луценко своїми гучними заявами (не лише стосовно Надії Савченко) дискредитує посаду Генпрокурора. Думаю, його звинувачення народні депутати не мають підтримати, оскільки не бачу доказової бази вини Надії. А дійшло до такого сценарію через те, що Савченко є для багатьох небажаною персоною — її хочуть забрати з великої політичної сцени, щоб менше уваги було до неї. Відповідно і на акцію протесту на захист Савченко не вийду. Я до неї двояко ставлюся: і розумію певною мірою, і в той же час — ні.

 Віталій ЗАРЕМБА,
депутат Волинської обласної ради, керівник 
СТОВ «Романів» 
(с. Романів Луцького району):

— Я недостатньо поінформований, щоб радикально оцінювати вчинки Надії Савченко. На акцію протесту апріорі не вийду, бо дії нардепа мені не зрозумілі. Думаю, що їй треба дати медичну оцінку на адекватність. Савченко не та, за кого себе видає, це однозначно. Її кроки нелогічні і непатріотичні. Щодо народних депутатів, то думаю, вони можуть краще зрозуміти сказане Генпрокурором і проаналізувати дії Савченко, бо більш поінформовані.

 Ігор ЛАПІН,
народний депутат України (м. Луцьк):

— По-перше, треба поглянути на подання Юрія Луценка, який має представити вагомі докази у справі Савченко, бо щодо цього є сумніви. Як правило, подання не означає, що буде судовий вирок. По-друге, ми обіцяли виборцям зняти депутатську недоторканність, і тут не може бути винятків. Але поки цього не зроблено, маємо голосувати за належно обґрунтовані подання на всіх депутатів Верховної Ради. Участь в АТО не дає індульгенції робити що завгодно та імунітету від розслідувань. Я не готовий говорити, чи вийду на мітинг підтримки Савченко, бо все залежить від доказів, які надасть депутатам Генпрокурор.

 Леся КОВАЛЬЧУК,
заслужений учитель України, громадська діячка (с. Жидичин Ківерцівського району):

— Думаю, більшість депутатів підтримає звинувачення і не стільки в ім’я правди, як заради зведення рахунків. Буде враховано її інородність у владній системі, постійне демонстрування зверхності, а тепер є нагода відплати. Зі справою Савченко не варто поспішати. Надто довго опрацьовували громадську думку у плані «героїзації» Надії. У мене завдяки вчительському досвіду з самого початку не було особливої довіри до неї. Тому не вийду на акцію протесту на її підтримку.

 Володимир ЛИТВИНЮК,
судинний хірург Волинської обласної клінічної лікарні, заслужений лікар України (м. Луцьк):

— На мою думку, історія з Надією Савченко – театр абсурду, гра, мильна бульбашка, яка швидко лопне. Старше покоління пам’ятає, як у радянські часи підривали основи тодішнього устрою і влади анекдотами, котрі в народі швидко поширювалися. Щось подібне відбувається і нині. Мета – прискорити президентські й парламентські вибори. А Савченко просто використовують.

Психічно нездорові люди не можуть сидіти в парламенті. Але для цього не треба подання Генпрокурора. Передусім потрібно міняти виборче законодавство.

У серйозність намірів цієї одіозної особи підірвати Верховну Раду чи провести державний переворот повірити важко, але справу потрібно розслідувати, довести до логічного завершення. Тому зняття з неї депутатської недоторканності не викликає сумнівів. Щодо масштабних акцій на підтримку Надії Савченко, то навряд чи люди сьогодні підуть за першим покликом на барикади. І я не виняток, хоча колись брав активну участь в усіх наших буремних подіях. Тепер ми стали більш зрілими, бо пережили багато розчарувань і навчилися вдумливіше оцінювати ситуацію.

 Павло КРУПКО,
сільський голова (с. Сварицевичі Дубровицького району Рівненської області):

— Депутати не повинні підтримувати звинувачення Генерального прокурора Юрія Луценка, адже немає достатньої доказової бази. Я вважаю, що Надія Савченко багато зробила для звільнення наших полонених – це найважливіший результат її діяльності як народного депутата. Тому вийду на акцію протесту на її підтримку. Адже це все затіяли, щоби відволікти від інших, набагато важливіших проблем, які нині є в Україні.

 Тарас ЧОРНОВІЛ,
депутат Верховної Ради V, VI, VII cкликань (м. Київ):

— Я вийду на акцію протесту, якщо Верховна Рада не підтримає звинувачення. Незалежно від того, що ми побачимо у відеороликах, які анонсував Генпрокурор. На мою думку, якщо не за тероризм, то за державну зраду її судити варто. Адже вона вже давно робить проросійські заяви, дуже чітко відпрацьовує путінський вектор пропаганди. Свого часу з Порошенка «вибивали» рішення про присвоєння їй звання «Герой України». Ті, хто організовував мітинги з такою вимогою, вже давно в Москві. Тут, думаю, зняття недоторканності має відбуватися автоматично, а для арешту потрібно достатньо матеріалів. Хочу нагадати, що у цій справі зафіксовано факт ввезення двох партій зброї. Тому, мені здається, парламент не може цього не зробити. Питання в тому, чи Савченко у четвер ще буде в Україні.

A_10_11_ch_2016_-6-7-8ор.qxd 

Людмила ПРИХОДЬКО,
народна артистка України (м. Луцьк):

— Ніколи не сприймала Савченко як політика, дипломата. Варто лише послухати, про що і як вона говорить – це не достойно публічної людини, не те що Героя України. Дивна, щоб не сказати гірше. Але, по суті, там таких половина у Верховній Раді. А наш народ теж… дивний. Кримінального бандита раніше зробити президентом, а неадекватну людину – Героєм. Тепер думаємо заднім числом.

Document1.qxd

 В’ячеслав СУДИМА,
заслужений працівник культури України (с. Рокині Луцького району):

— Вважаю, що Савченко насправді увесь цей час розігрувала всіх. Бо як сприймати те, що вона зухвало поводилася в російській тюрмі, а тут раптом її випустили, і вона так само виклично поводиться в Україні? А як пояснити ці її поїздки до полонених через зв’язки з проросійськими силами? Тільки от не уявляю, як то так: її назвали Героєм України, а тепер виходить, що Героя треба садити в тюрму? Чи вийшов би я на акцію протесту? Я постійно протестую, вимагаючи зняття недоторканності з усіх депутатів, не лише Савченко. І якщо депутат зробив злочин, то має за нього відповідати.

Бліц провели 
Василь УЛІЦЬКИЙ, Галина СВІТЛІКОВСЬКА, 
Сергій НАУМУК, Кость ГАРБАРЧУК, 
Лариса ЗАНЮК, Людмила ВЛАСЮК, 
Олег КРИШТОФ, Олександр ДУРМАНЕНКО, Катерина ЗУБЧУК. 

Telegram Channel