Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
Він вижив під час найкривавішого розстрілу на Волині і зібрав Шевченкіану

Волинь-нова

Він вижив під час найкривавішого розстрілу на Волині і зібрав Шевченкіану

23 березня 1939 року польська поліція заарештувала громадського діяча Миколу Куделю (на фото) за належність до Організації українських націоналістів

Мій прадід Микола Куделя народився 10 березня 1914–го в селі Буяні (нині Буяни Луцького району) в селянській сім’ї. Закінчив

3 класи місцевої початкової школи. Ще з дитячих років захопився творчістю Тараса Шевченка, який служив йому прикладом та дороговказом усе життя.

У 13 літ Микола Куделя став активним членом сільського осередку товариства «Просвіта». Прагнення осмислити постать генія українського народу спонукало Миколу Павловича до самоосвіти. Відтоді почав збирати книги та формувати свою першу Шевченкіану, яка, на жаль, знищена під час Другої світової війни.

З 1932 року Микола Куделя — у лавах ОУН, за що в 1939–му був арештований польською поліцією. Після 22 днів слідчого ізолятора через відсутність прямих доказів його відпустили. Але вже наступного року він знову опинився в тюрмі. Цього разу його запроторили туди енкаведисти.

За рік слідства суд виніс вирок — 10 літ обмеження волі у віддалених північних районах СРСР. Раптовий напад німців застав совєтів зненацька. І одним із головних завдань системи було «подбати» про в’язнів, особливо політичних. 23 червня у Луцькій тюрмі відбувся масовий розстріл усіх арештантів, під час якого Миколі Куделі дивом вдалося вижити.

У 1947–му на Куделю донесли, і він знову потрапив до в’язниці, а відтак на Колиму. Повернувшись із заслання, Микола Павлович аж до останніх своїх днів збирав Шевченкіану — колекцію Кобзарів та речей, присвячених життю та творчості поета. У 70—80–х роках ХХ століття мандрував із друзями та однодумцями історичними місцями України, відвідував батьківщину Тараса.

У 1990–х Микола Куделя став ініціатором спорудження пам’ятника Шевченку в рідному селі. Згодом у місцевому Будинку культури він створив кімнату–музей. За життя Микола Павлович був удостоєний ряду нагород. У 1995 році рішенням виконавчого комітету обласної ради засновано обласну премію імені Миколи Куделі, яку вручають і донині.

Його скарб — зібрана Шевченкіана — нині перебуває у Волинському краєзнавчому музеї. На основі переданої колекції особистих речей, документів, матеріалів та Шевченкіани Миколи Павловича Куделі тут створена меморіальна експозиція «Шевченківська світлиця Миколи Куделі», у центрі якої — унікальне зібрання Кобзарів Тараса Шевченка, що налічує 176 примірників, різних за часом та місцем видання.

Марія ФІЛОНЮК.

Telegram Channel