Курси НБУ $ 39.67 € 42.50
У морг — тільки через суд

Фото rudana.com.ua.

У морг — тільки через суд

Останні тижні активно обговорюють так звані правки Лозового до Кримінально–процесуального кодексу, які вступили у силу 16 березня. Особливе обурення викликали зміни у проведенні судмедекспертиз. Щоб похоронити померлого, відтепер доведеться не тільки чекати рішення судмедекспертів, а й отримати дозвіл суду, що, як прогнозують, може затягнути похорон на кілька днів

Попри ажіотаж у засобах масової інформації, зміни до КПК принесуть клопіт не так родичам померлих, як слідчим та суддям, адже змінилася лише процедура призначення експертиз. Якщо раніше слідчі та прокурори напряму зверталися до експертних організацій, то після поправок до КПК вони зобов’язані отримати погодження суду. Експерту чи експертну організацію обиратиме тепер також суддя — на свій розсуд.

Проте розтин, як і раніше, проводитимуть не всім померлим. Наприклад, не потрібна судмедекспертиза, якщо є довідка лікаря, що людина довго хворіла, або якщо йдеться про осіб похилого віку, які померли вдома природною смертю.

— Хіба на півдня затримка буде з судмедекспертизою тіла, — коментує заступник начальника ГУ Нацполіції у Рівненській області Олександр Панасюк. — Без рішення суду не можна провести експертизу, але морги прийматимуть тіла для зберігання. Інша справа, що слідчим відтепер доведеться звертатися до суду з клопотанням про всі експертизи. А якщо йдеться про вбивство, наприклад, може бути до 30 експертиз за день. Суд має п’ять днів на розгляд таких справ. Це задовгий термін для частини відібраних на місці злочину патматеріалів. Досі ж зразки слідчі відправляли до експертних установ за кілька годин. Хіба були нарікання? Експертні установи ж не прив’язані до Нацполіції. Окрім того, що слідчим додасться роботи зі зверненнями до суду, у суддів разів у чотири зросте навантаження, а кількість їх поки не збільшують. Тому, як на мене, правка щодо експертизи тільки ускладнить роботу.

Це — найбільш антикорупційна правка за 27 років незалежності України. Вона фактично знищить корупційну «годівницю» на місцях у системах прокуратури, МВС, СБУ, коли бізнесменів місяцями тримають на гачку  кримінальних справ, змушуючи  або ділитися активами, або закривати підприємства.

Директор Рівненського обласного бюро судово–медичної експертизи Микола Сергеєв зазначає, що проблем зі зберіганням тіл не буде.

— Ми маємо умови для цього, холодильники працюють, — зазначає пан Сергеєв. — Також, варто наголосити, що у нас немає великого напливу тіл на експертизу. Тож і бюро, і суди, думаю, справлятимуться із процесом, як і раніше.

За зміни до Кримінально–процесуального кодексу парламент проголосував ще у жовтні. Окрім експертиз, правки внесені щодо норми обшуків, скарг на бездіяльність прокурорів чи слідчих, термінів досудового розслідування. Останні значно зменшилися. Зміни до статті 219 КПК деталізували терміни. Вже чітко прописано, що слідчі мають шість місяців з моменту внесення даних до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР), щоб вручити особі підозру у вчиненні кримінального проступку, 12 місяців — на вручення підозри щодо злочину невеликої чи середньої тяжкості і 18 місяців — у тяжких злочинах. До суду справу після оголошення підозри мають передати не пізніше, як за два місяці. Щоправда, можливе і продовження термінів розслідування.

Правка Андрія Лозового стосувалася саме термінів слідства, а зміни щодо експертизи, за словами нардепа, запропонував його колега з «Народного фронту».

Нагнітання ситуації з похоронним процесом, як на мене, — спроба дискредитувати нашу команду і нашу поправку щодо термінів проведення слідства, — зазначає Андрій Лозовий. — Адже це — найбільш антикорупційна правка за 27 років незалежності України. Вона фактично знищить корупційну «годівницю» на місцях у системах прокуратури, МВС, СБУ, коли бізнесменів місяцями тримають на гачку кримінальних справ, змушуючи або ділитися активами, або закривати підприємства.

Левко ЗАБРІДНИЙ.

Telegram Channel