Курси НБУ $ 39.67 € 42.50
Алладін у телефонній трубці

Волинь-нова

Алладін у телефонній трубці

Привіт! Вибач, що я так пізно тобі телефоную! Сонечко моє, я тебе вітаю! Щастя і здоров’я! Добра тобі, сонця!

Розмова двох подруг почалася, як завжди, із взаємних привітань, побажань, а далі — ​відповідно усталеної звички (хоч бери і анкету заповнюй): як ти, як справи, як родина, чоловік, діти, батьки, зяті, невістки. Розмова текла собі хвилями ефіру, як рябеньке море корівок, що гарно напаслися на лузі і тепер чимчикують сповільна додому, подзвонюючи дзвониками, ремигаючи траву, струшуючи хвостами надокучливих ґедзів: що в кого і як болить, чим тішиться кожна, на що сподівається, чим здивували діти, за що лаяла чоловіка, за що йому ось уже скільки часу мовчить — ​скільки тем для розмови!

…і знаєш, я вчора випадково побачила передачу. Там про чоловіків і жінок, їхнє сприйняття світу, питання рівності, навіщо воно. Але мене зачепила прикінцева фраза — ​формула гармонії в сім’ї. Для гармонії потрібно, щоб у центрі сім’ї стояла ЖІНКА! Так, саме жінка, а не чоловік, діти, батьки. Коли жінка в центрі — ​вона отримує стільки любові й уваги, що може стократно віддавати її, турбуватися про всіх своїх рідних і близьких. Коли в центр ставиться хтось інший — ​гармонія в сім’ї порушується, руйнується.

А я так довго живу десь збоку. Спочатку центром був чоловік, потім дитина. А я…

— Ну ти ж знаєш, що найважливіше — ​любити себе.

— Знаю. Але чому так пізно зрозуміла? Коли уже страчено здоров’я, коли вже так багато втрачено…

— Не жалій ні про що! Ти знаєш, ми живемо за принципом — ​те, що наше — ​те найкраще! Чоловік у мене — ​найкращий, собаку мали здоровенну — ​найкращу, тепер у нас така маціпусінька і голопуза, смішна — ​теж вона найкраща! Живи так, як можеш. Пам’ятай, що ти нікому нічого не винна!

— Так, але…

— Люби себе. Ти — ​частинка Божого духу. Поважай його у собі, себе поважай… А ще знаєш, мушу тобі розказати — ​начиталася я увечері твоїх віршів, і оповідань, і листів… От не спалося мені… А потім, як заснула, мені приснився сон про тебе. Що ми з тобою такі молоді, студенточки ще, а перед нами такі сходи височенні догори. І мусимо підніматися, ти ведеш. А я ж так боюся сходів, я ж знаю, що як вони мені сняться, то мені буде якесь тяжке випробування в житті. А ти ведеш, і ми так легко піднімаємося, і от — ​така велика світла кімната наверху, і ти мені кажеш — ​отут ми живемо. Ой, яке мені було полегшення! Я прокинулася така щаслива, з таким повноцінним відчуттям, що ми з тобою побачилися насправді! Я мусила до тебе подзвонити!

Для гармонії потрібно, щоб у центрі сім’ї стояла ЖІНКА!

— Це гарний сон! То до добрих, світлих змін у житті — ​і в твоєму, і у всієї родини. Ой, сонце ти моє, Людочко, яке ти в мене щастя! Як мені гарно, що ти подзвонила. От говорю з тобою, і посміхаюся, посміхаюся..

— А от і посміхайся! Ти пам’ятай, що ти — ​найкраща, що ти заслуговуєш на все найкраще! Я тебе дуже люблю, обнімаю — ​і будь щасливою!

— Слухаюсь і повинуюсь!

— От і слухайся!

— О, хто б знав, який у мене прекрасний джин у телефоні живе!

— Так, так, буду тобі джином! І тобі буду надзвонювати ще, і буду перевіряти, як ти мене слухаєшся!

— Дякую, сонечко, дзвони, перевіряй! Будеш мені срібним казковим дзвоником! Може, якраз, зі мною станеться — ​щастя?

— Станеться! Обов’язково станеться! Щасливо тобі! Па–па!

— Па–па! Дякую тобі, рідненька! Дякую! Па!

…буду щасливою!

Любов ДОЛИК,
«Поетичні майстерні»

Telegram Channel