Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Перед чарами цієї жінки не могли встояти

Волинь-нова

Перед чарами цієї жінки не могли встояти

Мова йде про красуню, дочку київських аристократів Марію Тарновську (на фото) — одну із найнебезпечніших кримінальних дам дореволюційної Російської імперії

Народилася вона в 1877 році, як кажуть, зі срібною ложкою у роті. Її батько — граф Микола О’Рурк — був нащадком ірландських королів із династії Стюартів. Служив морським офіцером, а після відставки — при київському губернаторі. Вже в юності Марія мала багато залицяльників. Вісімнадцятилітньою, після закінчення Інституту благородних дівиць вона познайомилася із сином відомого виробника цукру і мецената Тарновського. Молоді люди одне одного покохали. Але їхні батьки були проти цих стосунків. І тоді Василь Тарновський та Марія О’Рурк повінчалися таємно, і батькам нічого не залишалося, як визнати їхній шлюб.

У 1897–му в подружжя народився син, якого назвали на честь батька, а через два роки — дочка Тетяна. Здавалося б, живи і радій, та прибутки Тарновського–старшого значно зменшилися, і Василь змушений був обмежити витрати. У сім’ї почалися сварки, Тарновський п’є, і тоді Марія вирішила сама зайнятися пошуком коштів. Для початку вона закохала в себе чоловікового молодшого брата — Петра Тарновського. А потім підштовхнула його до… самогубства. У результаті Василь Тарновський одержав спадок, який належав братові, а фатальна жінка зрозуміла, що може крутити голови мужчинам.

Тарновська втратила будь-який сором, і мужчини в її житті стали мінятися з калейдоскопічною швидкістю.

Із чоловіком вони віддалились одне від одного після поїздки за кордон, де молода жінка серйозно захворіла. Коли вона лежала немічна у готельному номері, її Василь веселився на балах. Одного разу Марія почула, як він питав лікаря, коли нарешті настане її смерть. Ці слова так потрясли графиню, що вона вирішила за будь–яку ціну вижити і відомстити. Повернувшись після одужання додому, жінка, щоб зробити боляче чоловікові, знайшла собі коханця. У 1904 році Василь, доведений до відчаю ревнощами, поранив залицяльника Марії, і той невдовзі помер.

Ще через рік «чорна вдова», як називали Марію Тарновську, довела до самогубства Володимира Шталя. Перед смертю він застрахував своє життя на її користь. А красуня недовго печалилася і знайшла собі чергового коханця. Тарновська втратила будь–який сором, і мужчини в її житті стали мінятися з калейдоскопічною швидкістю. Незабаром дійшло до розлучення, справу з приводу якого вів відомий адвокат Донат Прилуков. І він, на своє нещастя, закохався у фатальну жінку й покинув свою дружину та трьох дітей, украв гроші у клієнтів і повіз Тарновську в Алжир. А коли кошти закінчилися, коханці стали думати, як поповнити бюджет. У той час в Алжирі відпочивав удівець граф Комаровський, котрий тут же захопився Марією. На прохання Тарновської він застрахував своє життя на її користь на 500 тисяч франків. Тим самим необачний граф підписав собі смертний вирок…

А у Марії попереду були ще афери, які врешті–решт викрилися. Навесні 1910 року у Венеції відбувся судовий процес. Тарновську засудили на 8 років (правда, звільнили її раніше). Вийшовши з тюрми в 1915–му, вона стає дружиною американського офіцера, якого згодом змінила на багатшого залицяльника — аргентинського мільйонера. Померла Марія Тарновська у 72 роки в оточенні дітей і онуків.

Telegram Channel