Курси НБУ $ 39.57 € 42.12
Володимир Хомко винен швагрові 2 мільйони

«За хату будемо виплачувати 49 років...»

Фото rivnepost.rv.ua.

Володимир Хомко винен швагрові 2 мільйони

Міський голова Рівного, тримаючи іноземної готівки на понад 4 міль­йони гривень і отримуючи з міського бюджету більше 300 тисяч на рік, боргує своєму родичеві. І то не жарт, а офіційно прописані дані у його декларації

Мовляв, брат його дружини за свої кровні збудував хату у новому мікрорайоні міста, дозволив там безкоштовно жити сімейству Хомків кілька років, а у 2016–му взяв і продав їм той будинок із земельною ділянкою за понад 2,3 мільйона. Ми б, можливо, теж повірили, що справа лише у заплутаних родинних стосунках, якби не факт, що пан Хомко особливо і не приховував ніколи, що будувався сам.

Офіційним боржником міського голову змусило стати законодавство. Свого часу Хомко вчинив так, як до позаминулого року, коли почало діяти електронне декларування, робили чи не всі посадовці. Аби зайвий раз не пояснювати наявність статків, ті переписували дороге майно на родичів–знайомих — ​і претензій ні у кого не могло бути. Але за новим законодавством декларувати потрібно не тільки те майно, що у власності, а й те, яким користуєшся. А у 2014–му, коли під хату Хомка на вулиці Неофіта Кибалюка, прийшов пікет, усі, хто так–сяк слідкує за новинами, побачили, де і як живе міський голова. Тож тримати записаним будинок і земельну ділянку на швагра надалі сенсу не було.

Марія Хомко тримає 25 тисяч євро та 56 тисяч доларів готівки, а Володимир Хомко — ​15 тисяч євро та 62 тисячі доларів.

У 2016 році майно офіційно перереєстрували на дружину Марію Хомко. А щоб не було претензій з боку правоохоронців, Хомки вписали, що хату із землею у родича Сергія Бондарчука–Василюка купили. Станом на кінець грудня за будинок, як вказано у декларації, винні 2,1 мільйона, за земельну ділянку — ​261 тисячу. Торік братові сплатили за майно трохи менше 50 тисяч гривень.

У коментарі міський голова запевняє, що будував хату його швагро. А 50 тисяч сплатили тільки у 2017–му, бо начебто суму боргу розбито на… 49 років. Хоча насправді він міг би легко розрахуватися за будинок і ще й купити авто. Бо, як вказано у декларації, Марія Хомко тримає 25 тисяч євро та 56 тисяч доларів готівки, а Володимир Хомко — ​15 тисяч євро та 62 тисячі доларів. За рік у родини значно побільшало грошей, між іншим. Так, у 2017–му міський голова зазначав, що має 41 тисячу доларів (тобто на 21 тисячу менше, ніж нині) та 15 тисяч євро. А його дружина — 25 тисяч євро та 36 тисяч доларів (на 20 тисяч менше).

У 2017–му у пана Хомка збільшилась заробітна плата. Якщо у 2016–му він у середньому отримував менше 19 тисяч на місяць, то минулого року — ​33, а загалом за рік з міського бюджету одержав 396,9 тисячі грн. Дружина Марія, яка працює у водоканалі, мала 77,3 тисячі заробітної плати та 23 тисячі — ​пенсії.

Про любов до позашляховиків варто розповісти окремо. Мер Рівного, продавши на початку минулого року свій «Хюндай Сантафе», 2013 року випуску, нове авто так і не купив, хоча і говорив, що має намір пересісти на електрокар. Проте без власного транспорту не залишився. Тепер він користується позашляховиком «Toyota Land Cruiser Prado», який було виготовлено у 2014 році і зареєстровано на доньку Оксану Артуньян. У декларації вказано, що її авто коштувало 1,15 мільйона гривень.

Нагадаємо, торік Володимиру Хомку довелося у суді доводити, що він не вчинив адміністративного корупційного правопорушення, коли, продавши позашляховик своєму ж водієві, вказав про продаж на сайті НАЗК тільки за два місяці. Суд пан Хомко виграв, стверджуючи, що подав дані про покращення майнового стану на сайт НАЗК одразу після того, як водій розрахувався з ним за авто.

Окрім машини та будинку, у майновій частині декларації міського голови Рівного з 2011 року нічого не змінилося. З дружиною Марією він має квартиру на 90 «квадратів» у Києві, квартиру на 72 кв.  м у Рівному, 4,2 га та 27 соток у селі Жаврів, 18 та 25 соток у селі Підліски Гощанського району, будинок площею 261 кв. м у Рівному та 10 соток землі під ним.

Левко ЗАБРІДНИЙ

Telegram Channel