Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
«Не стройте із себе дєвствєнніцу з борделю»

Як завжди емоційний спіч Василя Столяра, але слова в заголовку – не його.

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА.

«Не стройте із себе дєвствєнніцу з борделю»

Дорожні пристрасті, «тушки», взаємні образи і ключова фраза: «Тільки разом» — ​так можна охарактеризувати роботу депутатів обласної ради, які намагалися з’ясувати, чи під силу Волині розвиватися без політики?

«Збудуйте спочатку туалет, а потім — ​школу»

Невже голова фракції БПП Володимир Бондар та головний «свободівець» Анатолій Вітів так жваво обговорюють порядок денний?

Невже голова фракції БПП Володимир Бондар та головний «свободівець» Анатолій Вітів так жваво обговорюють порядок денний?

 

 Уже стали традиційними акції протесту перед початком пленарних засідань Волинської обласної ради. І цього разу група пікетувальників із сіл Карпилівка та Башлики Ківерцівського району намагалися привернути увагу нового голови ОДА та обранців територіальної громади до проблеми доріг. Не знаю, чи це допомогло, але питання суцільного бездоріжжя того дня порушувалось не раз на сесії.

Перше — ​я безпартійний. Друге — ​моя партія — ​це народ. Третє — ​це народ Волині.

Ще до початку роботи голова обласної ради Ігор Палиця та голова обласної держадміністрації Олександр Савченко щось жваво обговорювали й посміхалися один до одного. Екс–губернатора і депутата Володимира Гунчика на засіданні не було, але його згадували «незлим, тихим словом».

Про що домовлялися Ігор Палиця та Олександр Савченко, ми можемо лише здогадуватися.

Про що домовлялися Ігор Палиця та Олександр Савченко, ми можемо лише здогадуватися.

 

Усі з нетерпінням чекали виступу нового керівника виконавчої гілки влади. Надаючи йому слово, Ігор Петрович закликав спільно розвивати Волинський край без політики. Олександр Ілліч був небагатослівним і сказав лише кілька тез:

— Перше — ​я безпартійний. Друге — ​моя партія — ​це народ. Третє — ​це народ Волині. Звичайно, за два тижні все побачити і зрозуміти нереально. Поки працюю над формуванням своєї команди. Разом із партнерами та підлеглими ми повинні намітити перспективний план розвитку Волинської області. Шановним депутатам хочу сказати, що тільки разом можна заслужити від людей повагу і розбудувати Волинь…

Виступ нового керівника області був коротким.

 

Вислів «тільки разом» ще кілька разів усі почули від Олександра Савченка. Він, можливо, не знає, що в області активно працює фонд Ігоря Палиці, який так і називається. Чи зумисне його рекламує, наводячи мости?

Цікаво, що більшість депутатських запитів були до голови обласної держадміністрації і назвати їх можна одним словом — ​дороги. Обранець громади та голова Камінь–Каширської райдержадміністрації Валерій Дунайчук повідомив, що батьки учнів села Стобихівка вже зібрали 600 тисяч гривень і громада звертається з проханням виділити кошти на будівництво нової школи з обласного бюджету, адже зараз навчальний процес відбувається у дві зміни в пристосованих приміщеннях.

— А де ви бачили гроші в обласному бюджеті? — ​розсердився Ігор Палиця. — ​Ви до нас звернулися. А ви у Камінь–Каширському пішли нам назустріч з виділенням землі «Волиньприродресурсу», щоб підприємство заробляло? Тоді гроші будуть в бюджеті. Давайте разом творчо працювати над цим питанням.

Голова обласної ради поцікавився у керівника району, чи у всіх школах збудували внутрішні туалети. Дізнавшись, що один навчальний заклад таки не має вбиральні, зауважив:

— Спочатку покажіть, що туалети можете будувати, а тоді просіть гроші на школу…

Чи соромно Володимиру Гунчику дивитися в очі волинянам?

Першим у порядку денному був звіт голови обласної ради, який пообіцяв у вересні цього року відкрити найсучасніший в Україні перинатальний центр.

Звіт Ігоря Палиці.

 

— Я дякую депутатам і керівникам усіх комісій за боротьбу і за те, щоб запрацювало наше підприємство. («Волиньприродресурс». — ​Авт.). А розчарований і незадоволений, що ми не могли переконати правоохоронні органи нашого краю чи держави в тому, що не хочемо вкрасти з цього підприємства гроші. «Волиньприродресурс» ​належить усій області, не Палиці, не Столяру, не Савченку, не Гунчику! — ​заявив Ігор Петрович. — ​Якби в нас були мільярди… Ми будемо будувати школи, лікарні…, — ​зі слів керівника представницької гілки нас чекають шикарні перспективи.

А далі пішов шквал критики на адресу екс–голови облдержадміністрації Володимира Гунчика.

Один із робочих моментів сесії.

 

 — Сьогодні Володимира Петровича немає. Йому соромно дивитися нам в очі. Що він зробив на посаді за ці роки? Що він підписав? Загнав нас у суди? А далі — ​що? А далі треба по вулиці ходити, зустрічатися з лучанами та волинянами. Їхати до себе в Камінь–Каширський. Його спитають, де гроші, де школи і садочки, а він цього не скаже, — ​резюмував голова обласної ради.

За словами Ігоря Палиці, він далекий від політики, але нинішня система передбачає, що депутати є представниками політичних партій. Але в обласній раді має бути конструктивна робота.

Екс–керівник Волині Володимир Гунчик відповів на цю критику на своїй сторінці у «Фейсбук»: «На репліку голови облради. Мені волинянам в очі дивитись не соромно. Я знаю кожен садочок і кожну школу, побудовані за ці роки. А чи знає про них голова облради?»

Слово має Анатолій Грицюк.

 

Жвава полеміка розгорілася під час обговорення Звернення до прем’єр–міністра України, міністра екології та природних ресурсів щодо протиправного використання лісових ресурсів в окремих районах Волинської області. На захист галузі виступив депутат та виконувач обов’язків керівника Держагентства лісових ресурсів Володимир Бондар. Натомість депутат Анатолій Грицюк закликав його «не строїти із себе дєвствєнніцу з борделю». Й добрим словом згадав колишнього головного лісівника Волині Богдана Колісника, назвавши його «младєнцем» у порівнянні з нинішнім керівником Олександром Кватирком. Варто зазначити, що у своїй риториці колишній біло–сердечний голова обласної ради Анатолій Грицюк стає радикальнішим від головного радикала України. Все-таки роки й досвід багато значать.

У новому таймі — ​2 : 0 на користь «УКРОПу»

Хоча депутати не грають у футбол, але цього разу було зроблено багатоходову комбінацію й Ігор Палиця показав новому голові облдержадміністрації, хто в залі справжній господар, й забив відразу два голи. Точніше, його провладна фракція «УКРОП» збагатилася аж двома «штиками». Один із них — ​обраний за партійним списком, знаний та поважний колись керівник фракції «Самопоміч» Михайло Імберовський. Напередодні він відсвяткував день народження і, очевидно, з цієї нагоди зробив собі та колишній політичній силі «подарунок». Колега пана Михайла взагалі назвав його «засланим козачком», а соціальні мережі відразу обізвали «тушкою». Думаю, вони не праві, це відбулася політична прости…, вибачте, еволюція. А взагалі–то «Самопоміч» на Волині стає безпомічною. Все, що можна, вони вже програли в Луцьку, а що буде далі, то побачимо, бо вибори не за горами.

Другий новобранець «УКРОПу» — ​Володимир Дибель, керівник територіального медичного об’єднання Любомльського та Шацького районів. Він успішно розвалив в обласній раді фракцію партії, яка називається як мережа супермаркетів — ​«Наш край». Тут навіть коментувати нічого. Нагадаємо, що на минулій сесії депутати проголосували за призначення його дружини Руслани Дибель керівником обласного комунального санаторію «Лісова пісня». А висновки повинні зробити виборці. Колись у Радянському Союзі був популярним принцип: «Ти — ​мені, я — ​тобі»… Що б там не було, але навіть через три з половиною роки цієї каденції з людьми відбувається дивовижна політична прости…, вибачте, еволюція.

Олександр Савченко уважно спостерігав за виступами.

 

Після завершення сесійного засідання я поцікавився в Олександра Савченка, чи не приголомшила його така кількість депутатських запитів саме до нього як до керівника виконавчої влади області та лавина проблем, які оприлюднювали обранці громади? На це він лише іронічно посміхнувся й сказав:

— Нічого нового не дізнався. Я ще й раніше казав, що мені не зовсім подобається активність та ініціативність колективу обласної держадміністрації, вона повинна бути набагато вищою. У понеділок у мене був прийом волинян, й депутати озвучували ті проблеми, про які говорили громадяни. Якщо все сприймати буквально, то складається враження, що на Волині доріг немає, шкіл немає і нічого немає. Насправді вони є, тільки треба покращувати, збільшувати, підвищувати якість.

Telegram Channel