Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
«Щоб писалось слово журавлине журавлиним з вирію пером...»

Ключі цих птахів часом у небі створюють справжні дива.

Фото із мережі «Фейсбук».

«Щоб писалось слово журавлине журавлиним з вирію пером...»

… Я почула веселиків уперше біля нашого храму. У небі, трохи сповитому сутінками, пролунало: «Курли-курли!» Це було якось по-особливому: із прочинених дверей церкви долинала молитва і ставала співзвучною із мелодією небесних птахів. Ми з дівчатами ще довго стояли і дивилися у встелену пухнастими хмарами блакить, не відводячи погляду від неймовірної картини: журавлі летіли широким клином, торуючи у небі свій шлях

У дитинстві я прислухалася до їхнього спiву, i серце радістю огортав срiбний передзвiн. Бо навесні вони – веселики! Цієї пори пернаті завжди повертаються, адже тут народилися і вперше розправили крила. Відмикаючи своїм ключем сонце, вони змушують людину зупинитися, шукаючи у височині ці дивні голоси. Журавлі летять i опускають на землю бентежнi звуки. Їхнє голосне курликання ні з чим не сплутаєш, воно лине далеко і у вранішній тиші, і у вечірніх сутінках, і над весняним лісом, і над нашим селом. У таку мить хочеться просто прокричати у небесну даль: «Вітаю вас, журавлята, у рідному краї!» Їхній вiдгомiн бринить, єднається із моїм дитинством, підіймаючи на крила душу.

… Згодом птахи зникли за височенними куполами храму, що тягнеться свої­ми хрестами аж до неба, але та мелодія ще й донині озивається в менi, як і ті дзвони, що кликали мале дівча із двома заплетеними косичками на молитву. Ті журавлі, змінюючи пори року, і досі летять над моїм дитинством, як у вірші Євгена Гуцала:

Журавлі високі пролітають, ледве видно птахів із землі.

Журавлів я з вирію стрічаю і прошу перо у журавлів.

Хай з небес перо високе кинуть, хай мене благословлять крилом,

Щоб писалось слово журавлине журавлиним з вирію пером.

Щоб воно до вирію літало, журавлиний звідало політ,

Та завжди із вирію вертало до святої отчої землі…


 

13 квітня

Сонце (схід – 5.29, захід – 19.10, тривалість дня 13.41). Місяць у Рибах, 26–27 дні Місяця.

Іменинники: Веніамін, Інокентій.

14 квітня

Сонце (схід – 5.27, захід – 19.12, тривалість дня 13.45). Місяць у Рибах, Овні. 27–28 дні Місяця.

Іменинники: Марія, Марк, Юхим.

15 квітня

Сонце (схід – 5.25, захід – 19.14, тривалість дня 13.49). Місяць в Овні. 28–29 дні Місяця.

Іменинники: Анастасій, Григорій, Яків.

16 квітня

Сонце (схід – 5.21, захід – 19.17, тривалість дня 13.54). Місяць в Овні, Тельці. 29–1–2 дні Місяця.

Іменинники: Микита, Феодосія.

17 квітня

Сонце (схід – 5.19, захід – 19.18, тривалість дня 13.59). Місяць у Тельці. 2–3 дні Місяця.

Іменинники: Георгій, Зосим, Федір.

 

У Канаді випустили монету–писанку

Її наклад налічує 5 тисяч штук. Нова монета номіналом 20 канадських доларів зроблена із 31,82 грама чистого срібла із позолотою

 

 «Окрім прекрасного вигляду й весняної теми, вона є артистичним вшануванням 1,2 млн канадців українського походження, чиї традиції – це велика складова мультикультурної спадщини Канади», – йдеться в описі монети. Авторка дизайну – канадська художниця Анна Мораш, яка працювала також над двома попередніми випусками монети-писанки, що вийшли у 2016 та 2017 роках (на фото).

 

Прогноз погоди

«А хмари бігли і спотикалися об грім...»

13 квітня відзначається день преподобного Іпатія. У народі Іпатій вшановується як помічник при безплідді. Наші пращури спостерігали за птахами і робили висновки про майбутню погоду: якщо довго не щебечуть – на холод; раптово замовкли – до грози

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Лесі Пасічник, 13 квітня – мінлива хмарність, місцями невеликий короткочасний дощ, гроза, вдень без опадів. Вітер південно-східний, 7–12 метрів за секунду. Температура повітря вночі – 7–12, вдень – 19–24 градуси тепла. 14-го – хмарно з проясненням, короткочасний дощ, місцями гроза. Вітер південно-східний, 7–12 метрів за секунду. Температура повітря вночі – 7–12, вдень – 17–22 градуси тепла. 15-го – мінлива хмарність, без опадів. Вітер південно-східний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі – 7–12, вдень – 18–23 градуси тепла. 16-го – мінлива хмарність, без опадів. Вітер південний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі – 7–12, вдень – 16–21 градус тепла. 17-го – хмарна погода, без опадів. Вітер північно-східний, 3–5 метрів за секунду. Температура повітря вночі – 11–15, вдень – 16–21 градус тепла. За багаторічними спостереженнями, найтепліше 13 квітня було 1976 року — плюс 25, найхолодніше — 1954-го — мінус 4 градуси.

У Рівному 13 квітня небо буде ясним до самого завершення дня. Без опадів. Температура повітря – 12–23 градуси, 14-го – 13–19, 15-го – 13–22, 16-го – 14– 23, 17-го – 11–20 градусів із позначкою «плюс».

 

Юні митці вчилися себе презентувати

У Волинському державному центрі естетичного виховання нагородили переможців обласного конкурсу юних композиторів, поетів, художників, умільців декоративно-ужиткового мистецтва «З цілющого джерела рідної землі черпаємо наснагу»

Легенду про річку у рідному селищі  Катерина Романюк розповіла ще й малюнками...
Легенду про річку у рідному селищі Катерина Романюк розповіла ще й малюнками...

 Лариса ЗАНЮК

«Ідея конкурсу в тому, щоб діти самі презентували свої таланти, – розповіла директор центру Оксана Дідик. – Одна дівчинка-вишивальниця якось зізналася, що кожен хрестик на її полотні — як слово, сказане вголос. На таких конкурсах діти вчаться про себе заявляти не лише роботами, а й умінням їх представити. Воно допоможе їм адаптуватися в суспільстві, ставати публічними, адже для творчої людини це дуже важливо». На конкурс надійшло понад 200 робіт, але переможцями стали 20 учасників. Призові місця серед умільців декоративно-ужиткового мистецтва зайняли Юлія Ілюшик із Ковеля та Діана Юрчик із Маневичів; у номінації «Художники» –

Діана Суха (Любомльська ЗОШ І–ІІІ ступенів № 2) та Катерина Романюк з Іваничів; у номінації «Поети» перемогли Анна Склянчук (Любомльська ЗОШ І–ІІІ ступенів № 2) та Ольга Мариньоха (Бірківська ЗОШ І–ІІ ступенів Любомльського району); у номінації «Юні композитори» – Дарина Шкабко з Маневичів. Юні митці отримали чудові поради, своєрідний майстер-клас від професійного журі на чолі із заслуженим артистом України Петром Савошем.

 

Зигзаги історії: агент УПА очолював на Волині райком комсомолу

Йдеться, напевно, про єдиний випадок, коли прихильник повстанців здобув аж таку високу посаду в радянській системі. Івана Зварича, першого секретаря Рожищенського райкому комсомолу в 1944–1947 роках, вбили нібито під час спроби втечі, коли стали відомими його зв’язки з упівцями. Хоча насправді таким чином енкаведисти замітали сліди — адже за те, що недобачили ідейного противника на такій високій посаді, полетіли б не тільки погони, але й голови. Та у «справі Зварича» жодним словом про це не згадується

 

 Сергій НАУМУК

Це лише один із епізодів, які увійдуть до книги «Нариси визвольної боротьби. Рожищенський район. Волинська область», що її готує до друку волинський краєзнавець Микола Вавринчук. Окрім того, в ній вміщено повний варіант «Нарису визвольної боротьби Рожищенського району», написаного у підпіллі повстанцем Олексієм Пархомчуком 1965 року.

У «Зигзагах долі Віллі Шуберта» йдеться про Сидора Мосійчука із села Любче, який у 1991-му повернувся в Україну із США й помер у Луцьку під прізвищем та іменем, із якими прожив усе життя, – Віллі Шуберт. Є й про чекістську агентурно-бойову групу, яка тероризувала піврайону. Їх засудили, але архівно-кримінальну справу відкликали з управління МВС у Москву, аби знову замести сліди. Та автор переконаний, що «рукописи не горять», тож читачі майбутньої книжки почерпнуть чимало інформації про невідомі сторінки історії краю.

 

Telegram Channel