Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Пожежа в Чорнобилі: у Києві радять зачиняти вікна. А чи треба боятися волинянам?

Мешанцям мегаполісу порадили не гуляти містом та щільно зачиняти вікна.

Фото Ukr.Life.

Пожежа в Чорнобилі: у Києві радять зачиняти вікна. А чи треба боятися волинянам?

У тридцятикілометровій зоні горіло 10 гектарів «рудого» лісу

Пожежа на надзвичайно забрудненій ділянці (неподалік від захороненого в 1986 році села Копачі Іванківського району) сталася у вівторок. Палало близько 10 гектарів так званого «рудого лісу» — ​масиву, де від радіації повсихали дерева.

До ліквідації займання залучено 35 одиниць техніки та 150 пожежників. Авіацією ДСНС з початку робіт здійснено 37 скидів (170 тонн) води. На території зони відчуження посилили контроль за радіологічною ситуацією. Радіаційний фон у столиці цими днями нормальний, але синоптики зауважили північний, північно­західний вітер зі швидкістю 6–7 метрів за секунду, який дув на Київ.

  У ДСНС ситуацію називають контрольованою

Тож мешканцям мегаполісу порадили не гуляти на вулиці та зачиняти вікна. У Держагентстві з управління зоною відчуження запевняють, що загрози поширення масштабної пожежі на об’єкти ЧАЕС немає. Правоохоронці проводять усі необхідні заходи щодо встановлення причин, обставин задимлення та загоряння. За фактом відкрито кримінальне провадження за знищення або пошкодження лісових масивів. У ДСНС ситуацію називають контрольованою: відкритого вогню немає, спостерігається тління двох осередків лісової підстилки, трави, повалених дерев та пеньків.

Черговий синоптик Волинського гідрометеоцентру Леся Пасічник заспокоює — ​пожежа у Чорнобильській зоні для мешканців нашого краю небезпеки не становить, оскільки північно­західний вітер у вівторок і середу дув із Прибалтики і Польщі в бік Києва. Радіаційний фон на Волині — ​10–14 мілірентген за годину — ​в межах природного фону, тобто у нормі.

Мирослава СЛИВА

Telegram Channel