Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Хочу, щоб цей турнір  став найневдалішим в історії»

Якою у ці дні тільки не зображають емблему мундіалю Росії.

Карикатура Андрія Єрмоленка, radiosvoboda.org.

«Хочу, щоб цей турнір став найневдалішим в історії»

В Україні багато говорили про бойкот Чемпіонату світу з футболу, який почнеться в Росії 14 червня. Але телеканал «Інтер» оголосив, що буде транслювати його матчі. Що ви порадите в цій ситуації газеті «Волинь–нова»: широко висвітлювати мундіаль, обмежитися лише сухою статистикою результатів чи повністю його проігнорувати?

   Олександр САВЧЕНКО, голова Волинської обласної державної адміністрації (м. Луцьк):

— Газеті «Волинь–нова» я би порадив повністю проігнорувати Чемпіонат світу й нічого не писати. Розумію, що деякі люди можуть навіть державу продати за те, щоб подивитися футбольний матч, але ж це не патріоти. Мундіаль проходить у ворожій країні, яка стала агресором й загарбала частину нашої території. Знаю, що у Росію збирається 5 тисяч наших громадян, але нормальні люди туди не поїхали б. Це просто колабораціоністи, яких не цікавить те, що відбувається в Україні, як вона живе та захищається.

 

    Віталій КВАРЦЯНИЙ, голова Федерації футболу Волині (м. Луцьк):

— Фільм «Третій тайм» пам’ятаєте — за мотивами «Матчу смерті» між київськими динамівцями та командою німецького Люфтваффе? Це я до того, що у футбол іноді доводиться грати й з ворогами. А для поціновувачів «спорту №1» Чемпіонат світу — це величезна й довгоочікувана подія. І журналісти також мусять її висвітлювати! Єдине, що варто робити акцент тільки на футболі, уникаючи будь–якого підігравання російській пропаганді — ніякого «Россия! Россия!». Спорт, гра, команди з різних континентів, відомі й молоді зірки — про це варто й треба писати. А якби збірна України таки пробилася на ЧС–2018? Нас би розводили з Росією до останнього. Але коли б випало грати з ними у фіналі, то що, ми б здалися і не вийшли?!

 

    Юрій ЯЦЮК, заслужений журналіст України (м. Луцьк):

— Я думаю, принаймні статистику давати треба. Це ж таки Чемпіонат світу, а не пересічні змагання. Однаково прихильники футболу будуть стежити за турніром — по телебаченню чи через інтернет. А щоб широко висвітлювати мундіаль, потрібно спостерігати за подіями з трибун.

 

    Ніна ДЕНИСЮК, легендарна футбольна вболівальниця (смт Цумань Ківерцівського району):

— Я газету «Волинь» виписую з 1964 року! І раджу вам навіть не згадувати про той чемпіонат! Щиро вірю, що багато країн таки не поїдуть туди і не братимуть участь у тій ганьбі. Бо що тая Росія витворяє нині в Україні! Що вона проти Грузії витворяла! Особисто я — попри свою величезну любов до футболу — буду повністю бойкотувати ті «змагання». Бо виступаю категорично проти, аби велике футбольне свято проводилося в країні, яка веде військову агресію проти сусідів.

 

    Юрій КОВАЛЬ, головний редактор газети «Сільські новини» (смт Стара Вижівка):

— Ми пам’ятаємо, як у Німеччині в 1936 ро­ці відбувалася Олімпіада. Держави–учасниці не зупинилися, не проігнорували ігри, й це було неправильно, бо так вони підіграли Третьому Рейху. Політика, яку проводить Росія, є неприпустимою. Доречно було б, аби всі країни–учасники домовилися і проігнорували Чемпіонат світу з футболу. А то виходить, що в державі, яка демонструє агресію до інших, відбуваються спортивні свята. Мундіаль проходить на території країни, яка є агресором щодо нас, і я вважаю, що не треба широко висвітлювати цей спортивний захід. Але оскільки мундіаль — подія світового масштабу і є запит на інформацію, читачі «Волині–нової» захочуть знати результати, то, думаю, варто друкувати суху статистику матчів, бо інакше люди шукатимуть інформацію в інших джерелах.

 

    Андрій РОЗТОКА, заслужений майстер спорту України з футболу, двічі чемпіон світу та Європи, срібний призер Паралімпійських ігор (м. Луцьк):

— Скоріше за все, я засуджую тих, хто поїде на Чемпіонат світу з футболу, тратитиме там гроші, тим самим допомагаючи країні–агресору, яка веде з нами війну. Але тут, на місцях, живуть прості люди, невинні в тому, що відбувається на Сході, які захоплюються цією грою. Тож позбавляти їх можливості отримувати інформацію про те, як проходить Чемпіонат світу з футболу, які результати матчів улюблених команд, було би невірно. Через те моя думка така: видання «Волинь–нова» не має обмежувати права своїх читачів і повинне висвітлювати цю подію, як належить газеті.

 

    Надія МИРОНЮК, важкоатлетка, «срібна» та «бронзова» призерка чемпіонатів України, Європи, учасниця Олімпійських ігор у Пекіні (м. Луцьк):

— Почну ось із чого: якщо так питання стоїть, як мовиться, ребром, що Росія — країна–агресор, то чому саме тут вирішили проводити Чемпіо­нат світу з футболу? Організатори повинні були б про це подумати і прийняти інше рішення. А якщо вже так сталося, що цей світовий спортивний захід буде таки в Росії, то його треба по можливості висвітлювати. У нас, зокрема і на Волині, багато вболівальників футболу, яким цікаво знати, як проходитиме чемпіонат. Там же будуть імениті команди, очікується, сподіваюсь, цікава гра.

Одне слово, вболівальники не повинні відчути якісь незручності в доступі до інформації. На мою думку, добре буде, коли у «Волині–новій» подаватимуть і статистику, і коментарі з приводу чергової гри. Не забуваймо, що великий спорт завжди об’єднував людей, незалежно від їхніх політичних розходжень. Таким він і має залишатися.

 

    Богдан БУТКЕВИЧ, журналіст, блогер, ведучий телеканалу «ЕСПРЕСО TV» (м. Київ):

— Цей Чемпіонат, який не знати чому ФІФА взагалі не забрала в Росії, бойкотувати потрібно. Насамперед — закликати глядачів не їхати на матчі. Але друкувати «суху» статистику необхідно, адже ви засіб масової інформації, а подія все ж відбувається. Що там лукавити, сам, мабуть, подивлюся фінал, адже дуже люблю футбол. Але хочу, щоб цей турнір став найневдалішим за всю історію чемпіонатів світу. Сподіваюся, буде вимикатися світло, а команди демонструватимуть нудну гру. Хай так складуться обставини, щоб більше нікому в голову не прийшло проводити подібні заходи в такій паскудній країні.

 

    Ірина КЛИМЕЦЬ, метальниця молота, «бронзова» призерка командного Кубка Європи, учасниця Олімпійських ігор 2016–го (м. Луцьк):

— Я не фанатка футболу, але коли вдома, а не на тренувальних зборах, то можу піти на стадіон, щоб розслабитися, відпочити. Щодо Чемпіонату світу, вважаю, якщо вже вирішили проводити його в Росії, то замовчувати не слід. Це ж усе–таки головна футбольна подія останніх чотирьох років, яка на слуху в багатьох уболівальників. І в Україні, і за кордоном. І деяким поціновувачам цієї гри неважливо, де вона проходить. Не буде газета висвітлювати, все одно знайдуть можливість отримати інформацію з інших джерел. Із того ж «Інтера», інтернету. Але широко подавати її не слід. Повідомляти головне: як ідуть матчі, їхні результати, чи були якісь ексцеси… Російські фанати агресивні й неадекватні, можуть розпочати бійки з уболівальниками з інших країн. Їх же розпирає від невиправдано роздутої величі своєї держави, ксенофобії.

 

    Володимир ЯЛОВИК, заслужений тренер України з легкої атлетики (м. Луцьк):

— Серед росіян теж є хороші люди. От нещодавно ми були на змаганнях, де до нас дуже привітно ставилися російські спортсмени, підтримували. Більшість із них розуміють складність ситуації, в якій ми опинилися, визнають жорстокість Путіна. Декотрі, не приховуючи своєї позиції, відверто про це говорять. Якщо волинські ЗМІ не висвітлюватимуть Чемпіонат світу з футболу, то любителі спорту шукатимуть інформацію з інших доступних джерел — і не виключено, що російських. Вважаю, не варто детально публікувати лише про те, що стосується збірної Росії, достатньо дати турнірну таблицю з результатами матчів. Про решту команд потрібно писати і транслювати, як належить, адже це в першу чергу професійний футбол — гра, яка цікавить багатьох.

 Бліц провели Сергій НАУМУК, Кость ГАРБАРЧУК, Катерина ЗУБЧУК, Олександр ДУРМАНЕНКО, Людмила ВЛАСЮК, Євгенія СОМОВА, Олег КРИШТОФ, Тамара ТРОФИМЧУК, Сергій ХОМІНСЬКИЙ. 

Telegram Channel