Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
У тебе в долонях – літо!

Фото Тетяни ЗАНЮК.

У тебе в долонях – літо!

І це, дитинко, мабуть, найкраще, що ти маєш просто так. Його неможливо розтратити, але з ним потрібно ділитися. Пам’ятаєш той мультик, що ми дивилися? Букет звичайних польових квітів, подарований не до якось дня в календарі, а просто так, без приводу й значення, може змінити не лише настрій – може стати чиїмось новим днем. Самотність перетворити на дружбу, сльози – на радість. То не чекай нагоди, щоб зробити комусь приємність. Сховай гаджета і на годинку вимкни інтернет, вийди на вулицю і спостерігай: за малою комашкою, що живе у квітці, за лелекою на одній ніжці, за впертим шпаком, що краде черешні. Поглянь у вічі росинці – вона зазирне і в твої, збери пахучого чебрецю, чистоти ромашок, додай синяви волошок, яскравості маків і легкого шурхоту польових дзвіночків... Це буде найкращий твій букет. Не тримай його довго в долонях – подаруй комусь це літо зі своєї руки. Просто так...

О літо! Смутку – ні хмаринки.
Медами пахнуть дні та вечори.
В долонях – ягід стиглих намистинки.
І світла благодать пливе згори...

Василь ГОЛЮК

 

8 червня

Сонце (схід – 5.06, захід – 21.29, тривалість дня — 16.23).

Місяць у Рибах, Овні, 23–24 дні Місяця.

Іменинники: Андрій, Олена, Ілона, Макар.

9 червня

Сонце (схід – 5.05, захід – 21.29, тривалість дня — 16.24).

Місяць в Овні. 24–55 дні Місяця.

Іменинники: Федора, Нил, Анастасія, Іван, Леонід, Петро.

10 червня

Сонце (схід – 5.05, захід – 21.30, тривалість дня — 16.25).

Місяць в Овні, Тельці. 25–26 дні Місяця.

Іменинники: Гнат, Микита, Олексій, Дмитро, Захар, Павло.

11 червня

Сонце (схід – 5.05, захід – 21.31, тривалість дня — 16.26).

Місяць у Тельці. 26–27 дні Місяця.

Іменинники: Іван, Олександр, Марія, Богдан.

12 червня

Сонце (схід – 5.05, захід – 21.32, тривалість дня — 16.27).

Місяць у Тельці, Близнятах. 27–28 дні Місяця.

Іменинники: Марфа, Максим, Наталя, Ісак, Онисим, Яків.

 

Прогноз погоди

Багато комарів – на дощовий кінець червня

8 червня вшановується пам’ять апостолів Карпа і Алфея. Наші пращури називали цей день Карпа­корополова, оскільки в той час добре ловляться коропи. Спостерігали цього дня за комарами: якщо їх занадто багато, то кінець місяця буде теплим, але дощовим.

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Лесі Пасічник, 8 червня – мінлива хмарність, без істотних опадів, вітер південно–східний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі —7—12, вдень — 22—27 градусів тепла. 9 червня — мінлива хмарність, без істотних опадів. Вітер північно–східний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі —11—16, вдень — 24—29 градусів тепла. 10–11­го – мінлива хмарність, без опадів. Вітер – 10 червня – північно–східний, 11–го — південно­східний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 11—16, вдень — 23—28 градусів тепла. 12­го – мінлива хмарність, увечері в західних районах невеликий короткочасний дощ, гроза. Вітер південно–східний, 7—12 метрів за секунду. Температура повітря вночі —11—16, вдень — 24—29 градусів тепла.

За багаторічними спостереженнями, найтепліше 8 червня було 2011 року — плюс 31, найхолодніше — 1958–го — плюс 2 градуси. Температура води в річці Стир – 23, в озері Світязь – 16 градусів тепла.

У Рівному 8—10 червня – сонячно, 11–12­го хмарно, усі дні – без опадів. Температура – вночі від 12 до 18, вдень – 22–28 градусів тепла.

 

Притча

Важливо знати справжню причину

Один чоловік скаржився лікареві:

– У мене все болить: торкнуся голови – болить, торкнуся живота – болить, коліна – болить, руки – болить. Як угамувати той біль?

Лікар уважно оглянув пацієнта:

  • Твоє тіло здорове, лише палець зламаний.

 

Найважливіше для нас — оцінка шановних читачів!

З нагоди професійного свята — Дня журналіста — нас вітали рідні, друзі, знайомі, колеги. Але з­поміж цих віншувань хочеться виокремити телефонні дзвінки, візити в редакцію шанувальників «Волині­нової»

Катерина ЗУБЧУК, заслужений журналіст України

Ми чули вітання, слова подяки за свою працю і хотілося сказати: люди добрі, це ми повинні вам дякувати за те, що ви є, що читаєте нас, чекаєте кожен черговий номер, що багато хто з вас був (чи ще буде) героями наших публікацій. Повірте, без вас не було б нічого. Ви не просто підказуєте теми — ви даєте нам енергію, емоції, а загалом — любов до життя. Буваючи у відрядженнях у різних куточках нашого краю, ми зустрічаємося з вами, спілкуємося, щоб згодом розповісти на сторінках газети про цікаві долі, незвичайні захоплення чи просто про те, як ви працюєте на землі, любите, ростите дітей, радієте й печалитесь, мрієте.

Багато років у журналістиці, зокрема 46­й у «Волині», дають мені моральне право сказати: я знаю, що ви чекаєте від нас. Насамперед, звичайно, — чесності, щирості, співпереживання і здатності пройнятися чужим болем, а ще, як від лікаря, — гіппократівського «не нашкодь!». Для себе я давно засвоїла правило: писати про людину так, щоб згодом не соромно було зустрітися з нею, і не боязко, що, образившись після твоєї неделікатності, більше не захоче з тобою говорити. Якщо ми хочемо, щоб професію журналіста поважали, довіряли нашому слову, то треба передовсім з повагою ставитися до тих, кому це слово адресується, про кого воно мовиться.

 

Бригада ратнівської «швидкої» – найкраща в Україні

Волинські фельдшери вибороли перше місце серед 40 команд у змаганнях бригад екстреної допомоги, що пройшли в Черкасах. Окрім українських медиків, у них брали участь їхні колеги з Литви та Польщі

Галина СВІТЛІКОВСЬКА

Наші земляки останнім часом з усіх професійних турнірів привозять високі відзнаки, демонструють належний рівень підготовки. От і цього разу фельдшерська бригада Ратнівського відділення екстреної медичної допомоги у складі Олесі Прач, Наталії Колядюк, Сергія Корпача повернулася зі змагань із заслуженим «золотом». Нагадаємо, саме ця команда була серед переможців і на зимовому міжнародному чемпіонаті працівників «швидкої». Лікарські, фельдшерські, парамедичні та студентські бригади змагались «на рівних», відпрацьовували клінічні випадки з реального життя, взаємодіяли з працівниками поліції та ДСНС при невідкладних станах, надзвичайних ситуаціях та інцидентах із масовими жертвами. Ратнівські медики стали найкращими. Друге і третє місця зайняли лікарські бригади із Закарпаття та Хмельниччини. Суддями й експертами були фахівці з екстреної та військової медицини України, Литви, США та Ізраїлю. Право оцінювати колег заслужив своїми неодноразовими перемогами в медичних ралі й керівник Ківерцівського відділення екстреної медичної допомоги Анатолій Каленюк, якого запросили до складу суддівської команди.

 

Відзнака імені німецького генія для волинського маестро

Художньому керівникові камерного оркестру «Кантабіле» обласної філармонії, народному артисту України Товію Рівцю вручили міжнародну нагороду

 

 Олександр ДУРМАНЕНКО

З цією метою до нашого міста завітав відомий скрипаль — професор Міхаель Стріхарж із Німеччини, президент однойменного Фонду, що славиться проведенням різноманітних творчих заходів. Саме в рамках фестивалю Фонду кафедральний костел святих апостолів Петра і Павла став місцем, де звучали найвідоміші твори класичної музики.

Вечір розпочався із шедеврів Антоніо Вівальді у виконанні оркестру «Кантабіле». Затим звучала «Токката і фуга ре мінор» Йоганна Себастьяна Баха. І символічно, що коли стихли оплески, професор Стріхарж, відзначаючи талант Товія Михайловича, вручив йому диригентський жезл імені великого німецького композитора Баха (на фото). Директор Волинської обласної філармонії Сергій Єфіменко подякував професорові Стріхаржу за можливість проводити фестиваль у Луцьку і вшанував пана професора дипломом почесного президента «Кантабіле».

Telegram Channel