Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
«Інвестори бояться не Волині,  а наших дикунських реалій»

«Нехай правоохоронці перевірять зловживання навколо світязької землі».

Фото YouTube.com.

«Інвестори бояться не Волині,  а наших дикунських реалій»

Чому в область не йдуть інвестори, що впливає на інвестиційний клімат, хто зможе навести лад із землями, розміщеними поза межами населених пунктів, чому облрада не прийняла стратегію розвитку краю та багато інших злободенних питань обговорили журналісти провідних видань із головою облради Ігорем Палицею в передачі «Відкрита влада. Область» на ТРК «Аверс». Наводимо найважливіші моменти спілкування

Про обласний бюджет
Керівник представницької гілки влади зазначив, що на Волині вперше нема перевиконання бюджету, тому на останній, 20-й сесії обласної ради, питання про розподіл вільних залишків для об’єктів медичної, соціальної, освітньої сфер, ремонту доріг навіть не виносили.
Чому так сталося? Ігор Палиця переконаний: річ не в тому, що хтось в області погано працює, неякісно збирає податки чи несправно їх сплачує. Проблема в загальній негативній, навіть небезпечній, економічній ситуації в державі. Вона не дає змоги бізнесу, керівникам підприємств комунальної, державної, приватної власності платити більші заробітні плати, тому люди масово їдуть на заробітки за кордон. За чотири останні роки в умовах такої нестабільності країна не зробила жодного кроку в напрямі лібералізації податкового законодавства, щоб сприяти створенню нових підприємств, привабити інвесторів, викорінити корупцію. Погано працюють ті, від кого залежить, аби бізнес заробляв, а Україна розвивалася. Тому немає сенсу й говорити серйозно про стратегію розвитку краю до 2020 року, на що потрібно 150 млрд гривень. Де їх узяти, щоб реалізовувати все записане в цьому документі?

Про інвесторів
Ігор Палиця переконаний, що жодні програми міжнародного та транскордонного співробітництва, які включають весь спектр рекламних послуг, не залучать зовнішніх інвесторів у державу, поки в ній не будуть встановлені прозорі та чіткі правила гри. Інвестори бояться не Волині, — ​а України, точніше наших дикунських реалій. Того, що в будь-який момент до них можуть прийти працівники поліції, служби безпеки, прокуратури, фіскальної служби чи ще хтось і переписати їхнє майно на Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА), отриманими від корупційних та інших злочинів, котре, своєю чергою, реалізує майно за рішенням суду. Це — ​відповідно до нового податкового законодавства, що прийняли проти Курченка, Азарова та їм подібних. Але в них ще нічого не забрали, а українці вже стикаються з тим, що за тисячу-дві недоплачених у   бюджет гривень накладається арешт на майно. А воно передається на зберігання в АРМА, яке реалізовує його якимось своїм структурам. Такий сьогодні інвестиційний клімат.
Голова обласної ради заявив, що бачить лише один вихід: аби мати вплив на ситуацію, варто думати про завтрашній день перед тим, як заходити в кабінку для голосування. Лише тоді можна обрати у владні структури людей, які зможуть змінити інвестиційний клімат в Україні, щоб прискорити розвиток.

Про Світязь
Як можна на волинській перлині — ​озері Світязь — ​покращити загальну інфраструктуру, впорядкувати пляж? Насамперед треба навести лад із землею. Прикро, що 32 її гектари скупив у представників АТО (вони мали право на отримання земельних наділів) якийсь львівський бізнесмен. Реалізувати такі схеми без підтримки посадовців Держгеокадастру, райдерж­ад­­мі­­ністрації, колишнього керівництва облдержадміністрації було б нереально. Ігор Палиця зазначив: у нього як голови облради нема повноважень зупинити цей безлад, і навів приклад турецької Анталії, де не дозволили розбазарити морське узбережжя, розробили інвестиційні проекти й виставили їх на конкурс — ​і сьогодні процвітають. Чого не було зроблено з Кримом, де користувалися лише ресурсом, створеним ще за Радянського Союзу, і набивали свої кишені.
Подібне бачимо і на Світязі. Хто думав про те, що там вкрай потрібна каналізація, інші інфраструктурні об’єкти? Однак обласна рада не сидить, склавши руки. Депутати підготували звернення до Генеральної прокуратури, Міністерства закордонних справ, СБУ з приводу безчинств, які відбуваються навколо світязької землі.

Про надра
Кабінет Міністрів до­зволив ОТГ розпоряджатися землею, розміщеною поза межами населених пунктів. Чи припиниться після цього зловживання, характерне для нашої області на особливо цінних угіддях?
Одних зусиль об’єднаних територіальних громад замало. Ігор Палиця вважає, що навести порядок у цій сфері можна лише з допомогою правоохоронних органів. Саме вони повинні розслідувати, як незаконно було приватизовано 200 га землі в Маневицькому районі, де є поклади бурштину. Спочатку її виділили для мешканців району — ​фізичних осіб. Цю оборудку здійснили з допомогою «чорного» нотаріуса, за потурання посадовців Держгеокадастру у Волинській області. Чи будуть поспішати іноземці вкладати гроші в нашу економіку?

За попередніми підрахунками, від видобутку бурштину область може щорічно отримувати 150 млн гривень. А це — ​ті кошти, які можна використати і на будівництво шкіл, і для ремонту медичних установ. Однак цій справі всіляко перешкоджають

Зголосилися польські інвестори співпрацювати з КП «Волиньприродоресурс», ​але в ОДА заявили, що це офшорна фірма, і замість того, щоб посприяти їм, почали судитися. «У мене нема своїх інвесторів. Якщо ви когось маєте — ​заходьте», — ​категорично заявив Ігор Палиця і наголосив, що такі посадовці працюють проти нашого краю і волинян. Адже, за попередніми підрахунками, від видобутку бурштину область може щорічно отримувати 150 млн гривень. А це — ​ті кошти, які можна використати і на будівництво шкіл, і для ремонту медичних установ. Однак цій справі всіляко перешкоджають. Так, потрібні немалі кошти для будівництва шкіл у селах Стобихівка та Осівці Камінь-Каширського району. А де їх брати?
Дещо краща ситуація з видобутком торфу. ДП «Волиньторф» нарешті отримало право на розроблення нових родовищ. Тому підприємство буде далі розвиватися. За словами голови обласної ради, в разі приватизації ДП він зробить все для того, аби його власником став трудовий колектив. Щодо добування міді в Ратнівському районі Волинь рухається безперешкодно і чітко. Пробурено три свердловини. Є домовленість із міжнародними лабораторіями про визначення якісного складу міді в пробах грунту, після чого буде отримано відповідний сертифікат, аби захистити запаси цінного металу.
Поки що зовсім не впорядковано реалізацію піску, який масово розкрадається. А для цього, на думку Ігоря Палиці, потрібне бажання правоохоронних органів, що не інакше, як «кришують» його реалізацію. Щодо подальшої долі волинських шахт він висловився так: «Гроші від споживачів заходять на енергоринок і там розподіляються в ручному режимі. А контролює всі потоки вугілля Ахметов. То чи потрібне йому волинське вугілля?»

Про митницю
Митний експеримент щодо ремонту доріг на Волині дав позитивний результат. Але як буде далі — ​невідомо. Адже, як сказав керівник представницького органу краю, все залежить від того, який індикатив (сплату в держбюджет) поставить митниці Міністерство фінансів. Тобто тут стан наших доріг безпосередньо залежить від рішення в Києві.
Водночас Ігор Палиця гостро покритикував ситуацію, коли через кордон вільно проходять товари без сплати відповідних податків, і назвав злочинцями тих, хто дозволяє це робити. Розповів про «свіжий» факт, коли через Волинську митницю переправили ліс-кругляк, якого на польській стороні зафіксовано в кілька разів більше.
Щодо проблеми з «євробляхами», то тут особливо нічого не потрібно вигадувати, каже Ігор Палиця. Треба лише дозволити їх розмитнювати за такою ціною, як за кордоном.

Про вибори в Луцьку
Нещодавно у Верховній Раді розглядали питання по виборах голів у 48 населених пунктах. Однак Луцьк у цей перелік не потрапив нібито через те, що фракція БПП відмовилася голосувати за наш обласний центр. То, мовляв, який сенс його включати? Політичні маніпуляції відіграють вирішальну роль. Голова обласної ради заявив, що 19 міських депутатів від «УКРОПу» та «Батьківщини» готові покласти свої мандати й закликав представників інших політичних сил це зробити, аби дати лучанам можливість обрати нову владу.
У телепередачі журналісти зачепили й злободенну тему неприємного запаху в обласному центрі. За словами Ігоря Палиці, це схоже на провокацію з метою дискредитувати владну команду. І пообіцяв премію від свого фонду тому, хто допоможе знайти джерело шкідливих викидів, яке спричиняє сморід у Луцьку. 

Telegram Channel