Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Хто ви, Юліє Володимирівно?*

Фото Liga.net.

Хто ви, Юліє Володимирівно?*

Коли нещодавно в інтерв’ю на Суспільному телебаченні Юлія Тимошенко повторила основні тези кремлівської пропаганди — це обурило багатьох українців. Вітчизняний «Фейсбук» просто вибухнув гнівом. Навіть ті, хто відкрито не підтримує Петра Порошенка, звернули увагу, що невизнання Тимошенко факту великої війни з Росією є позицією, яку не може мати справді український політик

Треба сказати, що підозри щодо співпраці з Моск­вою на адресу керівника «Батьківщини» з’являються регулярно. Інформація просочується через десятки різних взаємонезалежних джерел, що свідчить про відсутність спеціальної піар–кампанії проти неї.

Минулого місяця російське агентство ТАСС повідомило, що СБУ заборонила в’їзд в Україну російському політтехнологу Олексію Ситнікову, який консультує Тимошенко. А недавно в її офісі у Києві помітили екс–політтехнолога Януковича Володимира Грановського і колишнього регіонала Михайла Добкіна.

Того самого Володимира Грановського, який організував «яєчний теракт» проти Януковича, і того самого Михайла Добкіна, котрого ГПУ звинувачує у розкраданні земель Харківщини. Зрештою, своїх проросійських поглядів, на відміну від Юлії Володимирівни, вони не приховували.

Якщо додати, що Тимошенко за 4 роки жодного разу не їздила на Донбас і не зустрічалася з людьми, які живуть поруч з лінією фронту, починаєш вірити, що російський вплив на Леді Ю стає дедалі сильнішим.

Відкидаючи емоції, слід визнати, що Тимошенко завжди була пов’язана з Росією як у бізнесі, так і в політиці. Ще в середині 1990–х років, перепродуючи російський газ, вона співпрацювала з усемогутнім тоді президентом РАО «Газпром» Ремом Вяхіревим. Кажуть, на її входженні до уряду Ющенка в 1999–му наполіг саме він і навіть президент Кучма піддався на тиск.

З приходом Путіна вплив Вяхірева зник і, щоб налагодити відносини з новим господарем Кремля, Тимошенко пішла на надання російському президенту цілого ряду важливих політичних та економічних послуг.

У 2008 році вона зробила все можливе, щоб Україна не отримала плану дій щодо членства НАТО. Розігравши конфлікт із президентом Ющенком, вона створила враження, що в українській владі немає єдності з цього питання.

У серпні 2008–го Тимошенко відмовилася засудити напад РФ на Грузію. Тоді — вона прем’єр — перешкодила блокуванню російських кораблів у бухтах Севастополя кораблями ВМС України. В результаті грузинські війська обстрілювала з моря ескадра Чорноморського флоту, яка прийшла із Севастополя.

Газовий контракт 2009 року став не просто невигідним для України — мало хто знає, що таким чином Тимошенко витіснила з російського ринку газу конкурентну фірму, чим допомогла Ігорю Сечину, своєму російському партнеру по газовому бізнесу. Вже тепер, після рішення Стокгольмського судового арбітражу, підраховано, що цей конт­ракт кожній українській родині коштував 61 тисячу гривень…

Про сумновідоме хіхікання Тимошенко на прес-конференції з Путіним і досі пам’ятає вся Україна.

За прем’єрства Тимошенко путінський банк, як тоді називали «Внешэкономбанк России» купив одну з найстаріших фінансових установ України — Промінвестбанк.

В останні місяці її прем’єрства росіяни придбали навіть «Індустріальний союз Донбасу», співвласник якого Сергій Тарута, що був спонсором та близьким другом Юлії Володимирівни, і нині сподівається очолити Кабмін, якщо Ти­мо­шенко виграє президентські вибори.

Про сумновідоме хіхікання на прес–конференції з Путіним і досі пам’ятає вся Україна.

Бажаючи догодити Москві, Юлія Тимошенко привела в українську політику прихованого шпигуна, який пізніше очолив Міністерство оборони і доклав вирішальних зусиль для руйнування нашої армії, — Павла Лебедєва.

В 2006 році він став народним депутатом за списком БЮТ. А за Януковича, в 2012–му, — міністром оборони. Масштаби його пограбування ЗСУ є вражаючими. За короткий час, поки Павло Лебедєв очолював відомство, продали: 51 танк; 50 БМП; 59 ЗРК; 27 літаків; 9 вертольотів; 22 млн боєприпасів і майже 225 тисяч автоматів.

Коли Юлія Володимирівна утримувалась у лікарняній палаті, відбуваючи покарання у Харкові, за неї персонально декілька разів вступився Володимир Путін. Чи не тому, попри крайній ступінь роздратування, Янукович все ж таки дозволив Тимошенко дурити людей вигаданими хворобами, щоб перебувати у комфортній лікарні, а не на зоні?

Є багато інформації про те, що спів­праця Леді Ю з Москвою продовжилася і після Революції гідності. Заява найближчої соратниці Віктора Януковича Ганни Герман, що з Тимошенко вийде непоганий президент, — зайве тому підтвердження.

Ще 28 лютого 2014 року на ключовому засіданні РНБО вона наполягла не чинити жодного опору під час анексії Криму. У 2018–му підтримала путінський варіант розміщення миротворців на лінії розмежування, а не на українсько–російському кордоні.

Тимошенко «завела» першим номером свого списку до Верховної Ради Надію Савченко, яка майже одразу виявилась агентом кума Путіна Віктора Медведчука.

Колишні працівники її штабу згадують, як Юлія Володимирівна не хотіла одягати вишиванку, віддаючи перевагу рюшам і квіточкам. Лише політтехнологи переконали її пошити українське вбрання, яке виготовляли в Черкасах.

Утім, ні мільйони плакатів у вишиванці, ні демонстративні клятви у вірності Україні не перетворили пані Тимошенко на українку — у побуті, на нарадах серед своїх вона і далі говорить виключно російською мовою. Саме тому виборці постійно чують її характерні русизми на кшталт «гАласувати».

Володимир МАНЬКО,
політичний експерт

Telegram Channel