Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Черга з автомата Калашникова – від волинського губернатора

Генерал-полковник першим пішов на вогневий рубіж.

Фото Костя ГАРБАРЧУКА.

Черга з автомата Калашникова – від волинського губернатора

Голова облдержадміністрації Олександр Савченко «відстрілявся» про 100 днів роботи на Володимир-Волинському військовому полігоні

Традиційна підсумкова прес-конференція керівника виконавчої влади нашого краю тричі переносилася. Нарешті минулої п’ятниці зустріч із пресою таки відбулася. Варто відзначити нестандартний хід – це був не занудний кількагодинний монолог однієї особи, а реальні навчальні збори з вогневої підготовки для чиновників та журналістів, після завершення яких усім учасникам вручили сертифікати. Адже дехто вперше в житті тримав у руках справжню зброю й стріляв бойовими патронами

На полігон 14-ї окремої механізованої бригади генерал-полковник МВС Олександр Савченко приїхав у польовій формі. З ним також прибули обласний військовий комісар полковник Роман Кулик, начальник прес-служби оперативного командування «Захід» Анатолій Прошин, пізніше приєднався мер Володимира-Волинського Петро Саганюк.

Першими на вогневий рубіж для стрільби з автомата Калашникова після інструктажу, одягнувши бронежилети та каски й отримавши патрони, вирушили губернатор Олександр Савченко, голова Володимир-Волинської райдерж­адміністрації Наталія Василець, начальник управління внутрішньої політики ОДА Ольга Чубара та керівник апарату Богдан Гончарук. 

– Чому саме так відбувається звіт про роботу? Головну роль зіграла зустріч двох не­зрозумілих мені президентів: Путіна й Трампа. Висновок – нам треба готуватися до певних подій. А для цього потрібно вміти захищати власні кордони. Це може зробити армія, яка на Сході, або ж територіальна оборона. Побачивши, як ми готуємося, наші «добрі» сусіди не матимуть бажання наражатися на небезпеку. Сьогодні ми з вами є майбутніми бійцями зведеного загону територіальної оборони, адже ви стали людьми, які знають, що таке зброя, і здатні перемогти будь-якого ворога, – пояснив голова Волинської облдержадміністрації.

Всі журналісти та чиновники вчилися стріляти з автомата Калашникова, а також із пістолета Макарова та кулемета й на власних плечах відчули вагу бронежилета. Якраз встигли до чергової липневої грози. Розмова з керівником виконавчої влади відбувалася вже у наметі під шум потужної літньої зливи. Йшлося, зокрема, про ремонт доріг. Для більш ефективної роботи скоро в області буде працювати сучасний італійський завод, який виготовлятиме асфальт. Найближчим часом необхідно завершити в Луцьку перинатальний центр – один з найкращих в Україні.

Всі журналісти та чиновники вчилися стріляти з автомата Калашникова, а також із пістолета Макарова.

– У планах – до наступного курортного сезону зробити каналізацію на Шацьких озерах. Уже домовилися про виділення з бюджету   25 мільйонів гривень. Це співфінансування спільного з Європейським Союзом проекту загальною вартістю 6,4 мільйона євро, – розповів керівник виконавчої влади.

Він розкритикував «проколи» у туристичному бізнесі та озвучив свою мрію – серйозні інвестиції у розвиток Волинського краю, які повинні прийти в область.  І як приклад, розповів про підписання меморандуму з підприємством «Кроноспан» із Нововолинська. Завдяки цьому в нашій області у розвиток виробництва буде спрямовано 100 мільйонів євро. Також триває підготовка до великого інвестиційного форуму, який відбудеться в Луцьку у вересні. Головна тема – відновлювальна енергетика та переробка твердих побутових відходів.  

Голова адміністрації говорив про конструктивну роботу з обласною радою та керівником представницької гілки влади Ігорем Палицею. Йому вдалося налагодити діалог з керівниками об’єднаних територіальних громад. Нині Волинь займає 4-те місце в Україні за кількістю створених ОТГ.

Уже на завершення розмови я запитав в Олександра Савченка, що йому сказав Президент у вертольоті після того щирого прийому, який влаштували наші земляки главі держави у селі Гончий Брід Ковельського району. Вони не кричали: «Ганьба!», а фотографувалися й співали «Волинь моя».

– Найперше Петро Порошенко поцікавився, що це за люди? Я йому пояснив: приїхали звичайні жителі краю. Там з обласної адміністрації було чоловік 60. Я сказав Президентові, що його шанують на Волині, як і кожного керівника, який  хоче щось зробити. Про гроб і про могилу він нічого не говорив, – усміхнувся Олександр Ілліч, очевидно, пригадавши слова свого попередника Володимира Гунчика, коли той у березні 2017-го заявив активістам, котрі прийшли й вимагали скликати позачергову сесію та поставити питання про відставку губернатора, про  відданість курсу Президента. Мовляв, він виступає проти блокади окупованих територій, але, як писала тоді наша газета, «не підтримує силовий розгін її учасників. На вигуки «Ганьба!» відповів: «Я з Порошенком був, є і буду. Подобається вам це чи не подобається. І в гроб з ним ляжу»... 

Під час розмови з пресою Олександр Савченко кілька разів наголошував, що він відкритий для діалогу. Повертаючись до Луцька, ми з колегами намагалися вгадати, як звітуватиме голова Волинської облдерж­адміністрації про свою роботу в березні  2019-го, коли мине рік перебування на посаді. Було б непогано стрибнути з парашутом чи політати на винищувачі. 

Telegram Channel