Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Куди не прийде – всіх до сліз доведе

Цибуля має чудові бактерицидні й антигельмінтні властивості.

Фото: google.com.ua.

Куди не прийде – всіх до сліз доведе

Цей «жалісливий» овоч, котрий змушує всіх плакати, ми звикли використовувати як доповнення, допоміжний інгредієнт у салатах, рагу, печенях. Проте з цибулі можна приготувати й чимало страв, у яких вона – основний компонент. Спробуємо?

Суп-пюре

Смачна й поживна перша страва з мінімуму продуктів. Кілька цибулин обов’язково знайдеться в кожному домі, тож такий рецепт виручить господиню в будь-який момент

 

 Інгредієнти: 1 кг цибулі, 800 мл овочевого бульйону, 2 ст. л. вершкового масла, 2 ст. л. борошна, 2 ст. л. білого вина, 6 ст. л. вершків, сіль, перець.

Приготування. Нарізану кубиками цибулю смажити на вершковому маслі до прозорості на невеликому вогні. Додати борошно, добре перемішати, розвести бульйоном та вином і варити 30 хвилин, після чого подрібнити до стану пюре за допомогою блендера. Покласти в суп-пюре вершки, сіль і перець, знову закип’ятити і зняти з вогню. Готовий суп прикрашають подрібненою зеленню, збитими вершками, сухарями або тертим сиром.


Цибульники

Страва припаде до вподоби всім, хто полюбляє цей овоч. Приготувати її можна і пісною, і скоромною. Подають цибульники гарячими зі сметаною, майонезом або будь-яким соусом. Смакуватимуть вони і з різними гарнірами: картопляним чи гороховим пюре, тушкованою морквою або капустою

 Інгредієнти: 8–9 великих цибулин, 5 ст. ложок манки, 8 ст. ложок борошна, 4 яйця (для пісного варіанту – 180–200 г пісного майонезу), сіль та спеції – за смаком, олія для смаження.

Приготування. Цибулю порізати дрібними кубиками, посолити, поперчити, ретельно розім’яти руками чи ложкою, додати манну крупу, борошно, яйця (або майонез), добре вимішати і залишити на 15–20 хвилин, щоб манка набухла. На гарячу сковороду влити кілька ложок олії, розігріти її і ложкою викладати цибулеве тісто. Смажити на середньому вогні до рум’яної скоринки з обох боків.


Кільця в клярі

Їх можна подавати як самостійну страву або ж як закуску до пива

 

 Інгредієнти: 2 великі цибулини, 200 г картопляних чипсів, 150 г борошна, 2 яйця, 1 скл. йогурту несолодкого або сметани, 3 ст. л. олії, сіль та спеції – за смаком.

Приготування. Увімкніть духовку, щоб розігрівалася до 200 градусів. У великій мисці змішайте половину борошна, сіль, спеції. В іншій збийте йогурт, яйця і решту муки до однорідної маси. Почистіть цибулю і наріжте її кільцями. Розкришіть чипси в окрему неглибоку миску. Деко укрийте папером для випікання, змастіть олією і поставте в духовку на 5–7 хвилин, щоб розігрілося. Тим часом цибульні кільця обкачайте в мисці з борошном і перцем, далі вмочіть у рідке тісто, потім – у чипси. Кілечка розкладіть на деко окремо одне від одного. Запікайте 8 хвилин, дістаньте і викладіть на тарілку.


Фаршировані «діжечки»

Цибулю не обходять своєю увагою знамениті кулінари та популярні ресторани, пропонуючи незвичні страви з неї

 

 ​Інгредієнти: 2 цибулини, 4 смужки бекону, 20 г пармезану (чи іншого твердого сиру з високим вмістом жиру), 4 ст. л. жирних вершків, кілька гілочок свіжого розмарину і щіпка сухого, 1 зубчик часнику, 20 мл оливкової олії, сіль і спеції – за смаком.

Приготування. Цибулини почистити від лушпиння (верхівку і денце не зрізати) і припустити їх у киплячій підсоленій воді протягом 15 хвилин. Вийняти, злегка остудити, зрізати верхівки і денця, дістати серединки, залишивши 2 зовнішні оболонки. Серединки покраяти і спасерувати на олії разом із дрібно порізаним зубчиком часнику. Щойно цибуля стане прозорою, додайте до неї тертий на дрібній тертці сир (залиште трохи для посипання), щіпку сухого розмарину, вершки, сіль і прянощі, ретельно перемішайте соус, зніміть з вогню і дайте йому настоятися 20–30 хвилин. Тим часом підготуйте жароміцну форму, змастіть її маслом, поставте в неї цибульні барильця-заготовки, наповніть їх сирним соусом і обгорніть смужками бекону, які зафіксуйте за допомогою розмаринових гілочок. Присипте верх «діжок» тертим сиром. Духовку розігрійте до 200° і випікайте цибулю не менше 10 хвилин до утворення золотистої скоринки.


А ви знали, що...

▶Відомо 1250 видів цієї рослини. Її знаходили в єгипетських пірамідах, побудованих 6 тисяч років тому. Цибуля була присвячена єгипетській богині Ізіді, і простому людові заборонялося споживати її. Довгий час не дозволялося їсти її й у свята, бо викликає сльози, коли потрібно веселитися.

▶Цибуля має бактерицидні й антигельмінтні властивості. Достатньо протягом трьох хвилин пожувати її, щоб убити в роті всі бактерії. Специфічного запаху і гострого смаку надає овочу ефірна олія.

▶Цибулевий сік містить речовини, що при різанні випаровуються і подразнюють слизову оболонку очей і носа. Якщо овоч перед чищенням заморозити, то їх активність знижується. З цією ж метою змочують водою цибулину або ніж – леткі сполуки розчиняються і практично не виділяються в повітря.

▶У медицині вона відома з часів Гіппократа (нею лікували подагру, ревматизм і ожиріння). Про її корисні властивості знав і Авіценна. У давніх римлян цибуля входила до військового раціону.

▶Застосовують рослину і в косметології: її соком змащують голову при себореї, від нього зміцнюються корені волосся, бліднуть веснянки, цибульні маски запобігають появі зморщок, освіжають шкіру.

▶У науці цибуля використовується як модельний організм для генотоксикологічних досліджень.

▶Цибулевий суп – французька національна страва. Його появу пов’язують із Людовиком XV. Подейкують, що король зголоднів, ночуючи у мисливському будиночку, але нічого, крім цибулі, шампанського і вершкового масла, не виявив, тому змішав усі знайдені інгредієнти і... подарував світові нову страву.


МАЙСТЕР-КЛАС

«Хризантема»

Така квітка стане оригінальним елементом декорування будь-якої страви з овочів.

 Для її виготовлення візьміть невелику за розміром цибулину (не обов’язково білу, згодиться й червона) – чим меншу, тим гарнішою вийде хризантема. Очистіть її від лушпиння та відріжте знизу і зверху по кілька міліметрів. Покладіть цибулину на дошку верхньою частиною догори і гострим ножем зробіть надріз (не дорізаючи до кінця півсантиметра), який розділить її навпіл. Повторіть таку процедуру якомога більше разів, роблячи надрізи близько один біля одного, при цьому стежте за їхньою глибиною: якщо вони будуть малими – хризантема не «розпуститься», якщо завеликі – розвалиться. Помістіть цибулину з надрізами у воду кімнатної температури так, щоб вона була повністю покрита, і залиште на 1–1,5 години, за цей час квітка має розкритися. Щоб надати їй бажаного забарвлення, додайте у воду харчової фарби або соку (бурякового, вишневого, морквяного тощо).

 
Telegram Channel