Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Спочатку російський «турист» вбивав в Україні, а потім поїхав вбивати у Британію

Убивця «Руслан Боширов» на Донбасі був «іхтамнєтом», в Англії – «туристом»…

Фото google.com.ua.

Спочатку російський «турист» вбивав в Україні, а потім поїхав вбивати у Британію

Один із підозрюваних в отруєнні Скрипалів Руслан Боширов виявився підполковником головного розвідувального управління генштабу РФ Анатолієм Чепігою. Він має звання «Герой Росії», причому не виключено, що «Зірку» отримав за участь у війні проти України

Коли Британія оголосила імена Руслана Боширова та Олександра Петрова як підозрюваних у спробі отруєння колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його доньки Юлії у містечку Солсбері, прикрити убивць спробував сам хазяїн Кремля Володимир Путін. Особисто! Видно, дуже вже не хотілось йому чергової порції санкцій. 

Путін заявив, що їх, тобто Боширова та Петрова, «знайшли», і це — ​звичайні хлопці-підприємці, дуже мирні. Й закликав цих добропорядних громадян усе спростувати. Що вони незабаром і зробили в телеефірі. І… ще більше спалились! Сказали, що вони — ​«підприємці середньої руки», яким просто подобається архітектура Англії. Мовляв, приїхали не отруювати когось, а подивитись на шпилі місцевих соборів. Після цього за справу одразу ж взялись журналісти-розслідувачі з міжнародної групи Bellingcat і такого накопали! 

Почали з того, що, знаючи зовнішність підозрюваних, стали шукати схожих серед випускників військових училищ. На одному зі знімків, де колишні студенти Далекосхідного вищого загальновійськового командного училища (ДВЗКУ) сфотографовані в Чечні, розслідувачам вдалося виявити людину, яка нагадує Боширова. І хоча подібність не була очевидною, подальший пошук серед випускників цього ж училища привів до відкритого списку тих із них, хто був нагороджений званням «Герой Росії».

Розслідувачі згодом припустили, що, найвірогідніше, Чепігу представили до нагороди за участь у вторгненні на Донбас, оскільки його підрозділ був помічений поруч із кордоном України наприкінці 2014 року.

Вік одного з таких «героїв» — ​Анатолія Чепіги — ​приблизно збігався з віком «Боширова», який роком народження вказав 1979-й. Журналісти-нишпорки також встановили, що людина з таким іменем у 2003–2005 була приписана до військової частини 14-ї бригади спецназу ГРУ в Хабаровську, а її фотографія із системи «Російський паспорт»… відповідає зовнішності «Руслана Боширова»! Сумнівів не залишилось.

Крім того, в одному з матеріалів на сайті училища знайшлися і подробиці біографії полковника Чепіги: «Героєм можна стати і в наш, здавалося б, мирний час. Уродженець с. Миколаївка (Алтайський край. — ​Ред.), випускник ДВЗКУ 2001 року Чепіга Анатолій Володимирович тричі був у відрядженні в Чечні, має більше 20 нагород і відзнак. А в грудні 2014-го полковнику Чепізі А. В. за виконання миротворчої місії присвоєно звання «Герой Російської Федерації». Його ім’я також вибито в переліку героїв РФ біля пам’ятника маршалу Рокосовському в Благовєщенську, де розташоване училище.

Розслідувачі згодом припустили, що, найвірогідніше, Чепігу представили до нагороди за участь у вторгненні на Донбас, оскільки його підрозділ був помічений поруч із кордоном України наприкінці 2014 року. Отже, спочатку цей «спец» убивав в Україні, а потім поїхав робити те саме в Англію. Нагадаємо, що хоч Скрипалі і вижили, померла громадянка Британії, яка контактувала із флакончиком з-під отрути, що її російські убивці викинули в контейнер для пожертв, певно, переплутавши його зі сміттєвим баком.

Bellingcat та російське видання The Insider також з’ясували, що ім’я «Руслан Боширов» ГРУшник отримав після переїзду до Москви, де він закінчив академію головного управління генерального штабу збройних сил РФ (на сленгу розвідників її називають «консерваторією»). Достовірність цього розслідування незабаром підтвердило російське видання «Комерсант», кореспондентам якого вдалося поговорити з колишніми односельцями розвідника — ​жителями села Березівка Хабаровського краю, де тривалий час жила сім’я Чепіг. «Це він, Толя! — ​підтвердила виданню землячка Чепіги, з якою він близько спілкувався в шкільні роки. — ​Сто відсотків він. Очі чорні майже, і голос його…» Якщо переживаєте за російського журналіста, який говорив із земляками Чепіги, то не варто — ​він уже виїхав за межі Росії, аби уникнути розправи.

А тим часом британці заявили, що встановили і третього росіянина, причетного до спроби отруєння. Він приїжджав на місце злочину ще до «Петрова» та «Боширова» і готував операцію. Не заспокоїлись і співробітники Bellingcat — ​вони обіцяють у найближчі тижні розповісти, ким насправді є інший підозрюваний — ​«Петров». 

Словом, інцидент у Солсбері став неабияким провалом та виявом непрофесіоналізму російської розвідки. А також іще раз засвідчив, що Росія — ​це не просто держава-бензоколонка, як називав її покійний сенатор Джон Маккейн, а держава-терорист і спонсор терористів номер один на планеті. Українці це і так знають. Важливо, щоб це у повній мірі усвідомив і світ.

P. S. Колишній журналіст «Центру управління розслідуваннями» Сергій Канєв, який брав участь у міжнародному журналістському розслідуванні отруєння Скрипалів, заявив, що Чепіга-Боширов очолював операцію... з вивезення до РФ екс-президента України Віктора Януковича, за що і отримав звання «Герой Росії». «Він зі своїм підрозділом спецпризначенців прибув до Межигір’я. Перебував там, охороняв Януковича. Звідти вони транспортували його в Крим і до Росії», – стверджує журналіст.

Водночас на судовому засіданні щодо державної зради Віктора Януковича його колишні охоронці свідчать, що російські спецназівці забрали втікача не у Межигір’ї, а трохи далі – десь аж «у полях між Мелітополем та Бердянськом Запорізької області». 

Telegram Channel