Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Головний у сім’ї той,  у кого в руках… пульт

Волинь-нова

Головний у сім’ї той, у кого в руках… пульт

Розгадувати завдання із «Гарбуза» (дивіться с. 15 сьогоднішнього номера) почала з кінця. До правильної відповіді мене підштовхнули Роксолана, сімейні суперечки й машина часу. Склала ці три частинки в один пазл — ​знайшла захований предмет

Як можна за мить опинитись у минулому, майбутньому, перенестись з одного кінця світу в інший? Ні, для цього не потрібно володіти надзвичайними здібностями. Достатньо просто увімкнути телевізор, натиснувши кнопку на пульті. Саме за цю «чарівну паличку» змагаються щоденно усі члени сім’ї. Бо ж той, хто переможе у цій нелегкій битві, той і вирішуватиме, що дивитимуться сьогодні: улюблений серіал, телешоу, футбол чи концерт Олега Винника. Отож, хто володіє пультом, той керує світом…ну чи принаймні сім’єю. Тим більше, що тепер не потрібно годинами перевертати дім догори дригом у пошуках цього чарівного предметуа. Вам у пригоді стане наручний пульт-годинник або ж гелевий пульт із м’яким пульсуючим світлом. Його легко знайти навіть у темній кімнаті. Любителі попити пива під час перегляду футбольного матчу точно будуть у захваті від пульта із вмонтованою відкривачкою для пляшки. А наш колишній «легітимний» президент, мабуть, найбільше вподобав би Lantic Gold RC1 з корпусом із чистого золота.

Літо — ​пора, коли в офісах розпочинаються не менш масштабні баталії за той-таки пульт, тільки не телевізійний, а від кондиціонера. Одвічна проблема у будь-якому колективі: одні мерзнуть, іншим спекотно. Недарма жартома кажуть, що у кого перемикач від кондиціонера, той в офісі й головний. За останніми дослідженнями, у цій «війні» бере участь кожен третій український працівник. Це негативно впливає не лише на атмосферу серед колег, а й має серйозні фінансові наслідки. Так, у Великобританії майже 2% робочого часу працівники витрачають на суперечки щодо комфортної температури в офісі. Через це щоденно економіка втрачає більше 13 мільярдів фунтів стерлінгів.

Той, хто переможе у цій нелегкій битві, той і вирішуватиме, що дивитимуться сьогодні: улюблений серіал, телешоу, футбол чи концерт Олега Винника. Отож, хто володіє пультом, той керує світом.

Прапрадідом сучасного пу­льта вважають радіокеровану модель човна, винайдену Ніколою Тесла в 1898 році. А ще це стало поштовхом до створення іграшок із радіоуправлінням. Тезку звичного для нас пульта використовують і в інших сферах. Він керує космічними кораблями, морськими суднами, рухом поїздів на залізниці. Ще є DJ-пульт, мікшерний, пульт гірничого та авіадиспетчера.

У це важко повірити, але ідея створити його з дистанційним керуванням виникла не через лінощі. Насправді засновника компанії «Zenith» Юджина Макдональда нестерпно дратувала реклама. Тож він вирішив її знищити. Для цього інженери мали придумати пристрій, яким можна перемикати канали, виключати звук на відстані, щоб власники телевізорів могли ігнорувати рекламу. На початку 1950-х з’явився пульт «Blab-off». Згодом Юджин Поллі винайшов модель «Lazy Bones» («Ледащо»). Він приєднувався до телевізора довгим кабелем, через який господарі постійно спотикались. У 1955 році створили бездротовий пульт-ліхтарик «Flashmatic». Однак його роботі часто перешкоджало світло з інших джерел. Наступного року Роберт Адлер розробив ще досконаліший «Space Commander» з ультразвуковим сигналом. Цікаво, що Адлер, як і Макдональд, не любив телевізорів, тому не вважав цей перемикач своїм головним винаходом. Хоч отримав за нього премію «Еммі» та нагороду американського інституту радіоінженерії у номінації «Видатні технічні досягнення».

1987 року американець українського походження Стів Возняк представив світу пульт «Core», який міг керувати відразу кількома електронними пристроями і підключатись до комп’ютера. Тепер лише ним одним можна вмикати й вимикати світло, регулювати яскравість, колір, керувати телевізором, кондиціонером, домашнім кінотеатром, іншою аудіо-, відеотехнікою, системою відеонагляду, сигналізацією. Це ще далеко не повний перелік. Кожна нова модель має усе більше й більше функцій. Не здивуюся, якщо через кілька років з’явиться винахід, за допомогою якого можна буде подорожувати у часі. Натиснув кнопку — і «перестрибнув» через усе, що здається нудним, неприємним, несуттєвим.

Тільки от халепа: насправді ці моменти можуть бути найважливішими у вашому бутті. А втратити контроль над такою диво-штуковиною дуже легко. Так, як у фільмі «Клік: з пультом по життю» — ​не ти, а штучний інтелект на свій розсуд керуватиме твоїм життям. Тому варто вчасно зупинитись, щоб у гонитві за комфортом не знищити самих себе.

Ольга ВЕКЕРИК.

Telegram Channel