Курси НБУ $ 39.57 € 42.12
«Кожушки цупкенькі, зернятка смачненькі,   а щоб до них дістатись, потрібно постаратись»

Фото mixladys.ru

«Кожушки цупкенькі, зернятка смачненькі, а щоб до них дістатись, потрібно постаратись»

Волоський горіх, напевно, найпопулярніший серед своїх «родичів», його споживають у всіх куточках планети з давніх-давен. У цих плодах – маса корисних речовин: поліненасичені жирні та інші цінні кислоти, вітаміни, мінерали, дубильні речовини, фітонциди. Їх рекомендують при безсонні, стресах, хворобах шлунка, підвищеному тиску, колітах, туберкульозі, поганому обміні речовин тощо. Але не перестарайтеся: більше 7 ядер на день з’їдати не варто. Урізноманітнити горіхове меню допоможе наша добірка, адже з волоським горіхом готують безліч страв – як основних, так і десертних, а також соуси, паштети, закуски

Салат «Зелений» із горіховим соусом

 

 Інгредієнти: 300 г савойської капусти, 2 свіжі огірки, 1 корінь селери, 1–2 зубчики часнику,  1/3 скл. очищених волоських горіхів, оливкова олія.

Приготування. Капусту тонко нашаткувати, підсолити, склавши в салатник, пром’яти руками. Огірки також нарізати соломкою, змішати з капустою. Селеру очистити, потерти на крупній тертці, додати в салат, перемішати і поставити в холод на годину, за цей час огірок пустить сік. Розтерти або подрібнити у блендері горіхи, додати пропущений через прес часник, перетерти, потроху доливаючи олію. Перед подачею заправити салат соусом із горіхів і перемішати, дати настоятися 15–25 хвилин.

Салат «Дивовижа»

 

 Інгредієнти: 100 г очищених волоських горіхів, 500 г курячого філе, 200 г твердого сиру, 300 г печериць, 2 зубчики часнику, вершкове масло, майонез, сіль та перець – за смаком.

Приготування. Куряче філе відваріть до готовності в підсоленій воді, додавши по декілька лаврових листків і горошин запашного перцю. Охолоджене м’ясо покрайте дрібними кубиками. Твердий сир натріть на крупній тертці. Печериці промийте, поріжте на шматочки. Розігрійте сковороду, розтопіть вершкове масло й обсмажте гриби до золотистого кольору. Волоські горіхи очистіть і дрібно посічіть. Часник пропустіть через прес. Отримані інгредієнти змішайте, змастіть необхідною кількістю майонезу, поперчіть і посоліть за смаком. Потримайте в холодильнику 10–15 хвилин. При подачі притрусіть горіхами.

Томатно-горіховий суп

 

 Інгредієнти: 1 кг томатів, 5 зубчиків часнику, 0,5 скл. волоських горіхів, 1 болгарський перець, зелень кропу і петрушки, сіль і перець – за смаком.

Приготування. Помідори добре помийте, наріжте невеликими шматочками. Ядра волоських горіхів подрібніть ножем і всипте до помідорів. Отримані інгредієнти залийте невеликою кількістю води і варіть на середньому вогні. Часник подрібніть і додайте до помідорів. Томати з горіхами і часником посоліть і поперчіть за смаком. При бажанні можна збільшити кількість часнику і перцю, щоб зробити суп гострішим. Варіть, доки помідори не стануть м’якими. Болгарський перець наріжте тонкою соломкою, а зелень дрібно посічіть, всипте в каструлю і наливайте томатний суп у тарілки.

Паста з волоськими горіхами і куркою

 

 Інгредієнти: 200 г курячого філе, 400 мл вершків (20% жирності), 50 г волоських горіхів, 10 г кропу, 100 г макаронів, 50 г сиру моцарела, 100 г вершкового масла.

Приготування. Масло розтопіть на сковороді. Куряче філе обмийте і наріжте на невеликі шматочки або смужки, обсмажте до злегка золотистого кольору. У сковорідку влийте вершки і тушкуйте, всипте дрібно нарізані горіхи і ще трохи протушкуйте. Натріть моцарелу і додайте її до курки з вершками, притрусіть дрібно посіченим кропом. Макарони відваріть у підсоленій воді до стану аль-денте. Якщо курка вже готова, то знімайте з вогню. У сковорідку додайте відварені макарони і все добре перемішайте. Перекладіть порцію пасти з куркою на плоску тарілку, прикрасьте зеленню і подавайте до столу.

Шоколадно-горіхова ковбаска

 

 Інгредієнти: 200 г вершкового масла, 400 г печива, 1 яйце, 4 ст. л. молока, 200 г цукру, 10 волоських горіхів, 50 г коньяку, 50 г какао, ванілін за смаком.

Приготування. Какао і цукор змішайте. Яйце збийте і додайте до цукру і какао. Масу розітріть до однорідного стану. Влийте молоко, покладіть розм’якле вершкове масло, поставте каструлю на плиту і розтопіть масу на слабкому вогні. Зніміть, додайте ванілін, горіхи і коньяк. Печиво дрібно покришіть і також висипте в масу. Добре вимішайте її й остудіть, викладіть на фольгу і сформуйте ковбаску. Покладіть десерт у холодильник на 10–12 годин, а перед подачею наріжте порційними шматочками.

Сирно-горіхова закуска

 

 Інгредієнти: 350 г жирного сиру, 40 г очищених волоських горіхів,              2 ст. л. вершкового масла, часник, перець, сіль.

Приготування. Горіхи потовкти, розтерти з сіллю часник. Поперчити сир, додати розтоплене масло, горіхи, часник, все добре перемішати до однорідності. Таку закуску краще намазати на підсушений білий хліб.

Соус «Пікантний»

 

 Інгредієнти: волоські горіхи, часник, шафран, паприка, гвоздика, мелена зіра, хмелі-сунелі, кардамон, сіль.

Приготування. Горіхи, часник очистити, разом з усіма спеціями скласти в блендер. Підлити трішки охолодженої кип’яченої води і подрібнювати до однорідної консистенції, як у сметани, за потреби підливаючи воду. Кількість інгредієнтів слід брати на власний розсуд, за смаком.

А ви знали, що...
▶Батьківщина волоських (грецьких) горіхів – не Греція, а Мала Азія. У нас вони отримали таку назву, тому що в давні часи їх привозили на наші ринки грецькі купці.
▶В Ірані жодна страва не обходиться без цих плодів – від супів до національних десертів. А в Північній Кореї їх вживають солоними, маринованими, сирими і навіть зеленими.
▶Стиглі горіхи містять значно більше калорій, аніж білий хліб. Саме тому рекомендується з’їдати щодня не більше 4 – 7 плодів.
▶Гіппократ рекомендував використовувати їх у лікувальних цілях. А Платон вважав, що вони володіють не тільки здатністю пересуватися, стрибаючи з гілки на гілку, але й... мислити, адже їхні ядра нагадують формою людський мозок.
▶Волоські горіхи містять вітаміни (Е, РР, К, С, групи В, каротин), мінеральні речовини (залізо, кобальт, цинк, калій, магній, кальцій, йод, фосфор), органічні кислоти. У них багато білка (18–25 %) і жирів                (до 76 %).
▶Щоб легше було зняти тонке лушпиння з ядра, потримайте горіхи в підсоленій воді, потім промийте і висушіть. Якщо прожарити горіхи в гарячій духовці, їх легше буде очистити від шкаралупи. 
▶Волоські горіхи потрібно зберігати в сухому прохолодному темному місці, щоб вони не прогіркли.

Telegram Channel