Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
Водневу бомбу для США створювали два вихідці з України

Найбільшу в історії водневу бомбу називали «Ваня».

Волинь-нова

Водневу бомбу для США створювали два вихідці з України

31 жовтня 1952 року Сполучені Штати влаштували перший термоядерний вибух, а 30 жовтня 1961-го СРСР випробував так звану Цар-бомбу, або «Ваню», яка стала найпотужнішою

У літературі досі трапляються різні дані щодо того, хто перший створив водневу бомбу.

31 жовтня 1952 року американці провели вибух на Маршалових островах у Тихому океані. Проте насправді йдеться про пристрій вагою не то 65, не то 80 тонн і розміром з двоповерховий будинок. Вважати його бомбою не випадає, хоча бабахнуло спочатку таки на американській стороні. А вже через трохи — 12 серпня наступного року — бомбу підірвав СРСР.

За термоядерну зброю обидві наддержави взялися одразу після закінчення Другої світової війни. Щойно совєти випробували атомну бомбу в 1949-му, США ще пришвидшили програму розробки її водневого аналога, аби хоч якось відірватися від суперника у гонці озброєнь. У тому ж році теоретик і один із творців атомної зброї американець Клаус Фукс передав радянському шпигунові важливі матеріали щодо секретної розробки. Далі події розвивалися карколомно: 1950-го Фукса притисли і він зізнався про передачу секретних документів. А затим американці з’ясували, що майже все, що отримав противник від їхнього науковця, — повна туфта.

Ядерний гриб піднявся на висоту 64 кілометри, а ударна хвиля тричі обійшла Землю.

Штати прискорюють дослідження. Роботами керує трійця вчених: Едвард Теллер, уродженець Львова Станіслав Улям та Георгій Гамов родом з Одеси. Отак два виходці з України стали співтворцями американської водневої бомби. Але й совєти не дрімають. Політбюро вимагає чимшвидше видати на-гора розробку. Але для цього необхідний тритій, що його могли виробити в атомних реакторах, яких у СРСР на той час не було.

Та удача не покинула комуністів. Знайшовся один Кулібін — рядовий солдат Олег Лаврентьєв, який цікавився ядерною фізикою. Коли командування доручило йому підготувати лекцію на цю тему, то він заглибився у проблему і… запропонував схему без тритію. Після листа в ЦК ВКП (б) Лаврентьєву надали кімнату, щоб мав де працювати, а пізніше він вступив до Московськиого університету. Та серед творців водневої зброї самородка не згадали.

30 жовтня 1961 року СРСР на острові Нова Земля підірвав «Ваню». Так називали найбільшу в історії водневу бомбу потужністю 50 мегатонн. Ядерний гриб піднявся на висоту 64 кілометри, а ударна хвиля тричі обійшла Землю. Протягом години електромагнітне випромінювання заважало радіозв’язку.

Тарас СТЕПАНЮК.

Telegram Channel