Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
Їжте фалафель — і почувайтеся щасливими...

Волинь-нова

Їжте фалафель — і почувайтеся щасливими...

Таку пораду схильним до депресій українцям дає в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. Рекомендує також споживати хумус. Не знаєте, що воно таке? І я не знала, поки не скористалася підказкою «пана Гугла». Це такі модні тепер страви з нуту. Вирощування сої наші селяни вже освоїли, тож пора братися за нову зернобобову культуру

Галина СВІТЛІКОВСЬКА, заступник головного редактора «Газети Волинь»

А може, той нут на Волині вже сіють? Народ у нас підприємливий, ґав не ловить, і екзотичний фалафель скоро будемо готувати замість вареників. І все інше в нас є для радості, якщо вірити очільниці медичної галузі, яка радить не вилежуватися, а більше рухатися, бувати на сонечку. А ви й не відали, обрізуючи буряки, що це найкращий спосіб боротьби з осінньою хандрою?

Просвітницька місія Уляни Супрун, яку вона виконує наполегливо і терпляче, незважаючи на кпини й сердиті відгуки, гідна подиву. Інший сказав би: не міністерська це справа вчити людей правильно чхати чи зуби чистити. А вона на своїй сторінці у «Фейсбуці» вперто продовжує давати українцям поради, які багато хто сприймає скептично. «Але ж є в тих настановах часом і раціональне зерно, і людина, принаймні, щира. Зрештою, ви бачили раніше в Україні начальницю, яка б ходила Києвом пішки з рюкзачком за плечима?» — завжди захищала я Уляну Супрун.

А тут і мене зачепило. Виходить, нібито гризеться нині народ тільки через дефіцит світла і відсутність специфічних заморських харчів, які мали б сприяти виробленню гормону щастя.

Кілька тижнів тому телефонували працівники Луківської амбулаторії: «І не хочеться звільнятися, та доведеться їхати на заробітки, бо ж сидимо без грошей». Такі ж скарги чула і в інших районах. І жоден фалафель не поліпшить настрою сільським медикам, яким боргують зарплати.

Майже половина українців (44 % опитаних) зазначила, що за останні два роки загальна якість державних медпослуг погіршилася

Не допоможе він і хворим на діабет, які мусять «вибивати» необхідний для них інсулін, або людям, життя яких залежить від процедур гемодіалізу — штучної нирки... «Нема фінансування», — пояснюють пацієнтам. Столичні чиновники кивають на місцеву владу, а на місцях нарікають, що недоодержали субвенцій із державного бюджету. Тут би й мало міністерство розібратися, завчасу вжити заходів —і у великої кількості людей поменшало б причин для депресії.

Майже половина українців (44 % опитаних) зазначила, що за останні два роки загальна якість державних медпослуг погіршилася. Такі дані дослідження, проведеного Соціологічною групою Rating Group Ukraine. І нема в цьому нічого дивного: стару медичну систему зламано, нову ще не створено. Ми — «на роздоріжжі реформ» (є така рубрика в нашій газеті). І цим усе сказано. Нібито й рушили з місця, а куди доїдемо — невідомо. На носі — президентські й парламентські вибори, від результатів яких і буде залежати «маршрут», адже до управління галуззю можуть прийти ті, хто зараз є противником започаткованої моделі реформування, а таких є багато серед різних політичних сил.

Нещодавно прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що результати розпочатої урядом реформи системи охорони здоров’я повною мірою будуть помітні через 2—3 роки. Дай, Боже, щоб вони були позитивними. А поки що можемо розраховувати тільки на те, що в рік виборів влада намагатиметься згладити нинішні неув’язки і гострі кути. Обіцяють, що у 2019-му видатки на медицину буде збільшено до 92,3 млрд грн, що держава повністю візьме на себе забезпечення інсуліном, що на «Доступні ліки» виділять 1 млрд, і рівно стільки ж — на екстрену медицину. А ще у планах нова програма під кодовою назвою «УЗД Гройсмана», яка передбачає фінансування з бюджету безкоштовної діагностики для громадян...

Одне слово, наступний рік має бути щедрішим для нашої медицини. Можливо, цей прогноз (замість фалафелю від Уляни Супрун) хоч трохи додасть вам оптимізму.

Telegram Channel