Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Як уряд захищатиме українців від комунальних боргів, або Не така страшна ціна на газ, як її малюють

Фото vlasti.net.

Як уряд захищатиме українців від комунальних боргів, або Не така страшна ціна на газ, як її малюють

Разом із впровадженням нових тарифів — з 1 листопада цього року вартість блакитного палива становитиме 8 550 грн за 1000 куб. м — було розроблено цілий пакет варіантів, що дасть змогу зекономити на опаленні та не потрапити у комунальну боргову яму. Якщо дотримуватися урядових пропозицій, можна абсолютно безболісно пережити опалювальний період, не зазнаючи великих фінансових втрат

Тривалі переговори, які велися з представниками МВФ, закінчилися на позитивній ноті. Вдалося домогтися максимально можливого послаблення вимог МВФ для отримання надважливого для України траншу. Головною умовою фонду було підвищення ціни на газ для населення до рівня, який існує в промисловості. При її збільшенні до 11 тис. грн за тисячу куб. м середня платіжка кожної волинської родини зросла б на 1000 —1500 грн. Проте за домовленістю замість можливих 60% газ для населення подорожчає лише на 23,5%. З 1 листопада цього року вартість його становитиме 8 550 грн за 1000 куб. м

Повідомлення про підвищення ціни на газ викликало неабияке занепокоєння. Проте в уряді запевняють, що насправді немає причин для паніки. Адже разом із впровадженням нових тарифів було розроблено цілий пакет варіантів, що дасть змогу зекономити на опаленні та не потрапити у комунальну боргову яму. Якщо дотримуватися урядових пропозицій, можна абсолютно безболісно пережити опалювальний період, не зазнаючи великих фінансових втрат

ЧОМУ ЗРОСЛИ ТАРИФИ?

В уряді запевняють, що кредит від МВФ дасть можливість уникнути дефолту країни. На жаль, борг, який держава накопичувала протягом 2006—2013 років, виріс настільки, що без кредиту наші громадяни можуть просто опинитися у фінансовій прірві.

Наступного року Україна має віддати 400 млрд грн. Без зовнішньої фінансової допомоги вона знову потрапить у кризу, подібну до тієї, що була у 1990-х: гривня різко девальвує, долар стрибне до позначки 50 грн, інфляція розкрутиться різкими темпами і відповідно всі товари значно подорожчають, будуть «заморожені» зарплати, пенсії та соцвиплати, зросте безробіття. І, як наслідок, розвиток країни призупиниться мінімум на 10 років.

Як пояснив спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів компанії DragonCapital Сергій Фурса, якщо у 2005—2008 роках у борг жили пересічні українці — за рахунок кредитів вони купували машини та квартири, то у 2011—2013-му в борг уже жила Україна як держава.

«Це колись мало закінчитись. За часів Януковича за кілька літ державний борг стрімко зріс, а резерви НБУ знизилися вдвічі. Результат — падіння ВВП, стрімке знецінення гривні. Ми маємо занадто великі борги, які треба віддавати. Це процес болісний, але іншого виходу немає», — стверджує Сергій Фурса.

Співпраця з МВФ зміцнить економічне зростання України, яке спостерігається в останні 2,5 року. У країні продовжаться розпочаті реформи, які зроблять її економічно сильнішою й енергетично самодостатньою.

КОМУ НЕ ПОТРІБНО БОЯТИСЯ НОВИХ ПЛАТЕЖІВ?

Разом із підвищенням ціни на газ уряд посилює соціальний захист громадян. Уже впроваджується оновлена програма субсидій, виділяються кошти на енергомодернізацію житла та розширюється програма утеплення будинків.

Зростання вартості газу не торкнеться тих, хто оформив субсидію. «Держава захистить тих, хто потребує її допомоги, — малозабезпечені громадяни отримають субсидію на сплату житлово–комунальних послуг. А вже з січня 2019 року в Україні запрацює монетизація субсидій. Українці почнуть отримувати «живі» гроші для оплати комунальних послуг. Усе, що буде заощаджено завдяки розумному споживанню енергоресурсів, залишатиметься людям», — запевнив прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Окрім того, задля посилення соціального захисту населення уряд вніс низку змін до порядку призначення субсидій, що спрощують отримання цієї допомоги. Безумовно, вона буде нараховуватися родинам, що опинилися у скруті через важку хворобу одного із членів сім’ї. Пенсіонери, інваліди, особи, які втратили годувальника, зможуть отримати її на понаднормову площу (до 30%). Якщо фактична вартість спожитих послуг становитиме менше обсягу обов’язкового платежу, сплачувати потрібно буде тільки фактичну вартість.

Також субсидії зможуть одержати родини сотень тисяч заробітчан, якщо вони сплачують ЄСВ у тій країні, де працюють, і нададуть відповідні підтвердження. До сукупного доходу не враховуватимуться сплачені аліменти та спеціальна бюджетна дотація на вирощування телят.

Субсидія призначатиметься на загальних умовах тим людям, за яких роботодавець не сплачує ЄСВ. А щоб її отримати безробітним, потрібно лише стати на облік у місцевий Центр зайнятості.

Як повідомили у департаменті соціальної політики Луцької міськради, волиняни уже активно подають заяви та отримують субсидії. Окрім того, кожен бажаючий може бути присутнім на комісії з розгляду його подання, звернувшись для цього із відповідною заявою.

ЕКОНОМІЯ ЗАВДЯКИ «ТЕПЛИМ КРЕДИТАМ»

Волиняни зможуть заощаджувати свої фінанси, подбавши про правильне теплозбереження власного житла. Сукупно на заміну котлів, утеплення, встановлення лічильників буде виділено 2 млрд грн. Уряд запевняє, що програма «теплих кредитів» буде продовжена, а з 1 січня 2019-го запрацює Фонд енергоефективності.

Попередній досвід уже довів, що платіжка енергоефективних домогосподарств у рази менша, ніж у тих, у кого немає лічильника чи не утеплений будинок. Допомогою матимуть змогу скористатися близько 150 тисяч українських родин.

ПРИБУТКИ «НАФТОГАЗУ» — ПЕРЕСІЧНИМ УКРАЇНЦЯМ

Ще одним важливим кроком є те, що уряд прийняв рішення 90% прибутків НАК «Нафтогаз» забирати до бюджету держави замість нинішніх 75%. Це унеможливить виплату захмарних премій та бездумне витрачання коштів його керівництва на власний піар.

«Ми прийняли рішення про те, що 90% прибутку «Нафтогазу» повертатиметься в бюджет, а з нього — на потреби українських громадян. Думаю, це буде справедливо. Замість надмірних зарплат і премій це все повинно бути у державній скарбниці», — сказав Володимир Гройсман.

Загалом, єдина реальна можливість у майбутньому знизити ціни на блакитне паливо — відмовитися від дорогого імпортного газу, але це можливо тільки після збільшення видобутку українського. Таке пріоритетне завдання для «Нафтогазу» і «Укргазвидобування» і поставлене урядом.

Юлія МАЗЕПА

Telegram Channel