Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
ЧОМУ ЗРОСЛА ЦІНА НА ГАЗ?

Громадяни будуть отримувати від уряду «живі гроші» для оплати комунальних послуг.

Pxhere

ЧОМУ ЗРОСЛА ЦІНА НА ГАЗ?

Це вимушений крок, щоб Україна могла далі розвиватися

Багато хто пам’ятає той час, коли наша країна переживала кризові 1990-ті.  Стрімка інфляція, затримки з виплатою заробітної плати, високий рівень безробіття,  потім перше різке знецінення національної валюти — долар тоді зріс з 3 до 5 гривень.

У 2018 році Україна знову могла б повернутися  в 1990-ті. У 2006—2013 роках були взяті мільярдні доларові кредити, які не були тодішньою владою спрямовані  на розвиток економіки, а розтринькані і витрачені на «проїдання». За цей час борг був нарощений більш ніж на 50 млрд доларів. Це річний бюджет України!

Безвідповідальність тодішніх чиновників зробила сьогодні заручниками простих громадян.

Замість 60% ціна на газ з 1 листопада 2018 року зросте лише на 23% — майже втричі менше, ніж могло би бути.

А тепер настав час повертати ці борги — у наступні п’ять років Україна має віддати більш як 30 мільярдів доларів.
Нинішній  уряд уже розпочав знижувати боргове навантаження — вперше за останні роки відсоток боргу до ВВП у доларовому еквіваленті зменшився. А нещодавно прийнята стратегія передбачає конкретні кроки щодо досягнення фінансової незалежності України. 

Але сьогодні ми все ще вимушені виходити  на зовнішні ринки, перепозичати гроші, щоб обслуговувати наші борги. Для цього країні конче потрібна співпраця з Міжнародним  валютним фондом. Без кредиту МВФ Україна опинилася б на межі банкрутства.  Почався б  доларовий хаос та стрімкий ріст на товари та послуги.  Держава вимушена була б скоротити соціальні  програми та «заморозити» заробітні плати й пенсії. Загроза повернутися в 1990-ті стала б реальною!

Переговори з МВФ були складними. Кредитори висували вимогу збільшити ціну на газ для населення до рівня промисловості. За таких умов платіжка пересічного українця за опалення мала б  зрости на 60%. Уряд  на це не погоджувався, наводячи основний аргумент: доходи наших громадян поки що не дають змоги платити ринкову ціну за газ. 

Результатом річних перемовин став компроміс, якого вдалося досягнути лише завдяки наполегливості українського уряду. Замість 60% ціна на газ з 1 листопада 2018 року зросте лише на 23% — майже втричі менше, ніж могло би бути. Відповідне рішення

Кабінет Міністрів України схвалив 19 жовтня 2018 року. 

Це вимушений крок, щоб країна могла далі розвиватися. Але держава захистить тих, хто потребує її допомоги, —  малозабезпечені громадяни отримають субсидію на сплату житлово-комунальних послуг. А вже із січня 2019 року в Україні запрацює монетизація субсидій. Усе, що буде заощаджено завдяки розумному споживанню енергоресурсів, залишатиметься людям. 

На урядову програму «Теплі кредити» додатково виділено 100 млн грн. Це дасть змогу  українцям отримати безповоротну допомогу від уряду на енергомодернізацію житла: заміну котлів, утеплення, встановлення лічильників.

За безвідповідальність наших політиків у минулому доводиться платити сьогодні. І тому зараз час приймати  відповідальні рішення, які дадуть можливість Україні розвиватися і врешті-решт стати сильною і успішною країною — такою, якою вона заслужено має бути.

Telegram Channel