Чиї ложки, того й миски - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 24.71 € 27.42
Чиї ложки, того й миски

Фото kemichal.net.

Чиї ложки, того й миски

Що треба знати про дерев’яний посуд

Малі столові прибори вирізають вручну. Первісна форма більшого посуду досягається на токарному верстаті. Після шліфування і полірування виріб покривається шаром олійного просочення, потім — ​захисним лаком, і лише тоді його відправляють до майбутніх користувачів. Екологічність — ​незаперечна якість натурального дерев’яного посуду. Підтримання національних традицій обробки деревини — ​ще один важливий аргумент. Але, крім естетичних факторів, існують ще й параметри функціональності.

До переваг належать:

- унікальні протизапальні або антибактеріальні властивості різних порід дерева;

- наявність ферментів, які наділяють їжу особливим смаком і ароматом при зберіганні або сервіровці столу;

- нульова теплопровідність не дає мискам і тарілкам нагріватися, температура їжі зберігається довше;

Поливати гарячі камені в лазні з дерев’яного відерця, застосовуючи оригінальний ківш, а потім випити холодного квасу із красивого дерев’яного кухля дуже приємно.

- вони легкі, міцні, падіння на підлогу не призведе до сумних наслідків;

- нешкідливість посуду дасть можливість використовувати його для дітей з маленького віку;

- кухонне начиння з дерева поєднується з виробами із порцеляни, скла або металу.

Недоліки:

- пористість структури дерева заважає ретельно вимити столові прибори;

- зміна кольору, потемніння при активному повсякденному використанні;

- тарілки з дерева коштують дорожче, ніж із порцеляни.

Екологічність, простота і можливість використання як декору роблять такий посуд привабливим. Деревина не нагрівається навіть за високих температур, ковші з дерева безпечні для банних процедур. Цінні породи дерева після розігріву добре пахнуть. Поливати гарячі камені в лазні з дерев’яного відерця, застосовуючи оригінальний ківш, а потім випити холодного квасу із красивого дерев’яного кухля дуже приємно.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.