Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
На Вінниччині оперує робот–хірург

Волинь-нова

На Вінниччині оперує робот–хірург

Запровадив ноу–хау медичний центр «Іномед — центр ендохірургії», фахівці якого Андрій Григоренко та Руслан Церковнюк пройшли навчання у провідних клініках Європи та США

Робота, який має назву DaVinci, створили спеціалісти американської космічної агенції NASA для надання невідкладної хірургічної допомоги астронавтам на орбіті лікарями, що керують процесом із Землі. Але диво–техніка набула застосування не тільки у космічній медицині. Сьогодні у світі щохвилини робот–хірург розпочинає оперувати. Кількість людей, вдячних за своє здоров’я цій чудесній машині, перевищує три мільйони.

У чому переваги таких втручань? Головне — це точність до міліметра. Хірург, навіть найдосвідченіший, може допускати помилки, йому може заважати втома, тремор. У робота також нема проблем із доступністю. Його інструменти обертаються на 360°. DaVinci здатний робити мікроскопічні надрізи навіть на працюючому серці.

Найширше застосування робота–хірурга — у галузях гінекології, урології, онкології. Найпоширеніша операція у світі серед чоловіків — на передміхуровій залозі. В онкогінекології у жінок DaVinci підвищує шанси на збереження органів.

У робота також нема проблем із доступністю. Його інструменти обертаються на 360°. DaVinci здатний робити мікроскопічні надрізи навіть на працюючому серці.

Діями робота керує хірург за пультом. Він — тобто лікар — може бути в іншому місті, країні, навіть на іншому континенті. Переваги таких операцій сумніву не підлягають. Крововтрата — у кілька разів менша, ніж при традиційному хірургічному втручанні. Реабілітація — від трьох до восьми діб. Шрами — до 1,2 см, нижча ймовірність інфікування.

Під час презентації робота голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій наголосив, що це яскравий приклад ролі інвестицій у розвитку інновацій вітчизняної медицини.

У клініці обіцяють зробити роботохірургію максимально доступною: приблизно втричі дешевшою, ніж за кордоном. За словами головного лікаря медичного центру Євгена Антонюка, зараз вартість операції сягає 3—4 тисяч умовних одиниць.
 

Оксана КРАВЧЕНКО.

Telegram Channel