Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
На Хмельниччині запрацювала друга за потужністю в Україні сонячна електростанція

Поки що недоліком СЕС є те, що під них потрібне використання великих площ землі.

Фото landlord.ua.

На Хмельниччині запрацювала друга за потужністю в Україні сонячна електростанція

Нова СЕС розташована на території села Панівці Кам’янець-Подільського району. Щорічне виробництво електроенергії становитиме 68,2 ГВт/год

Інвестували в будівництво сучасного об’єкта група ICU і американський фонд VR Capital Group. Загальний обсяг вкладених коштів — близько 55 мільйонів доларів США.

Щорічно у бюджет Панівців «Подільськенерго» буде сплачувати 2,6 мільйона гривень в якості орендних платежів, що зробить компанію головним платником податків для громади.

Перші фотографії сучасної сонячної електростанції в Панівцях, зняті з висоти пташиного польоту, не лише вразили місцевих мешканців масштабами будівництва, але й викликали одразу чимало запитань. Наприклад, скільки надходжень громада села отримає за оренду землі?

Відомо, що щорічно у бюджет Панівців «Подільськенерго» буде сплачувати 2,6 мільйона гривень в якості орендних платежів, що зробить компанію головним платником податків для громади. А ось стосовно того, чи зміниться вартість електроенергії для місцевого населення, то будівництво сонячної електростанції поблизу Кам’янця–Подільського, за інформацією спеціалістів, не вплине на цифри у платіжках для кам’янчан.

Поки що мова не йде про здешевлення електроенергії для споживачів за рахунок альтернативних джерел. Навпаки, держава платить власникам сонячних електростанцій за «зеленим тарифом», який в Україні є одним із найвищих у Європі — 15 євроцентів за кВт. Період окупності станції — 4–5 років. І нарешті таке: чи були труднощі у співпраці з місцевою владою?

«Це може звучати, як казка, адже ми чули чимало історій про негативний досвід роботи іноземних інвесторів в Україні, але у нас жодних перепон не виникало», — сказав Річард Дейтц, президент фонду «VR CAPITAL».

Марина ЛУГОВА.
За матеріалами хмельницьких ЗМІ.

Telegram Channel