Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
І рибку з’їсти, й у воду не лізти

Просто і дуже смачно!

Фото: 1NEWS.COM.UA.

І рибку з’їсти, й у воду не лізти

Нині, коли супермаркети й ринки пропонують широкий асортимент і морської, і прісноводної риби, братися за вудку й чекати, поки клюне якийсь дріб’язок, і справді зовсім не обов’язково. Головне – вміти вибрати якісну продукцію і смачно її приготувати

Картопляні «діжечки» з оселедцем

Цікава закуска з простих і доступних продуктів ідеально підійде і для святкового столу, і на будень

 Інгредієнти: 15 картоплин, 250 г філе оселедця, 1 ст. л. гірчиці, 1 ч. л. оцту, 1 цибулина, мелений чорний перець та кріп – до смаку.

Приготування. Відваріть бульбу приблизно однакового розміру «в мундирі», охолодіть, почистіть. У кожній картоплині зріжте верхівку і чайною ложечкою вийміть серцевину. В окремій посудині змішайте гірчицю, оцет, чорний мелений перець і замаринуйте в цій суміші нарізані кубиками цибулю й оселедець. Нафаршируйте картоплю. Викладіть закуску на блюдо і прикрасьте кропом.


Оселедець у сметанному соусі

Замість заправки з олії та оцту приготуйте пікантний соус із кислинкою

 Інгредієнти: 0,5 кг оселедців, 1 цибулина, 1 яблуко,125 мл сметани, лимонний сік, сіль, цукор, корінь петрушки.

Приготування. Оселедці почистити, вимочити у воді, зняти шкірку, вибрати кісточки. Розрізати філе на шматочки і викласти в салатник. Нарізану кубиками цибулю і натерте на грубій тертці яблуко змішати зі сметаною, додати за смаком цукор, сіль, лимонний сік. Отриманим соусом залити оселедець. Зверху притрусити дрібно посіченою зеленню.


Рибка під маринадом

Корисна і низькокалорійна страва смакуватиме і гарячою – з картоплею чи макаронами на гарнір, і холодною – просто з хлібом

Інгредієнти: 600 г мороженої риби (мінтай, хек тощо), 3 великі морквини, 6 середніх цибулин, 3–4 ст. л. томатної пасти, сіль та спеції за смаком, 2 ст. л. яблучного оцту, трохи олії.

Приготування. Моркву натерти на тертці з великими отворами або нарізати тонкою соломкою, цибулю покраяти півкільцями і разом тушкувати на олії до напівготовності, посолити, додати томатну пасту і довести до кипіння. Поки овочі тушкуються, почистити й приварити в підсоленій киплячій воді порізану на шматки рибу. Коли вона буде майже готова, відділити її від кісток. На дно каструлі викласти шарами приготовані овочі й рибу і тушкувати на невеликому вогні. За 2–3 хвилини до готовності досолити, додати спеції й оцет. Настоювати 4–5 годин.


 Якщо ж тушки мають сильний рибний запах – вони зіпсувалися ще до заморожування.

Оселедець по-корейськи

Ця смакота в азіатському стилі потребує часу, але затрати цілком виправдані

 Інгредієнти: 2 морожені оселедці, 4 цибулини, по 0,5 ч. л. меленого чорного і червоного перцю, 1 ст. л. солі, 2 ст. л. томатного соусу, 50–60 мл оцту, 125 мл олії.

Приготування. Розділити рибу на філе, вийнявши кістки, але не знімаючи шкіру. Отримане філе порізати на шматочки і скласти в миску. Всипати сіль, чорний і червоний перець, додати томат, оцет і перемішати. Цибулю почистити, нарізати півкільцями і також висипати в миску, додати олію і все добре перемішати. Накрити миску харчовою плівкою і поставити в прохолодне місце на 9–12 годин, упродовж цього часу кілька разів перемішати.


Скумбрія, запечена у фользі

Рибка з овочами, приготовлена у духовці, – найбільш корисна

Інгредієнти: 2 скумбрії, 1 помідор (або 1 ст. л. томату), 1 цибулина, 1 лимон, зелень, сіль, перець, майонез.

Приготування. Рибу добре вимити, випатрати, зробивши розріз зверху уздовж хребта. Посолити, поперчити. Покраяти півкільцями помідор, цибулю, лимон і заповнити ними скумбрію, посипати тушки дрібно посіченим кропом і петрушкою, злегка змастити майонезом. Загорнути у фольгу і запікати хвилин 15–20 (залежно від розміру риби). Наприкінці розкрити і потримати в духовці ще кілька хвилин під грилем для утворення рум’яної скоринки.


Оселедцеві рулетики

Така страва прикрасить навіть святковий стіл

Інгредієнти: 2 оселедці слабосолені, 2–3 перчини гострі, зелень, 20 г кореня петрушки, 1 велика цибулина, 2 ст. л. олії, 3 ст. л. овочевого бульйону або рибної юшки (або води), 150 мл оцту (3%), сіль, цукор, лавровий листок, перець запашний, кориця, гвоздика, мускатний горіх – за смаком.

Приготування. Оселедці розробити на чисте філе. Цибулю і корінь петрушки почистити, нарізати тонкою соломкою, залити оцтом, водою або бульйоном, додати спеції і проварити 5–7 хвилин. Коли схолоне, влити олію. Філе оселедця розрізати на частинки, зручні для згортання. У кожен шматок рибки покласти смужку перцю і скрутити рулетиками (за потреби можна скріпити шпажками). Щільно укласти їх у ємність, що не окислюється, залити маринадом із цибулею та петрушкою і поставити в холодильник на 6–8 годин. При подачі викласти на блюдо й оздобити зеленню.


Форшмак

До класичного рецепта завжди можна внести корективи відповідно до власних уподобань, і страва від цього анітрохи не втратить, а навпаки, матиме нові цікаві смаки

 Інгредієнти: 500 г оселедця, 5 зварених круто яєць, 2 яблука середнього розміру, 2 середні цибулини, 200 г вершкового масла, 200 г булки.

Приготування. З булки зрізати скоринку, м’якуш замочити в молоці на кілька хвилин, затим відтиснути. Оселедці випатрати, вибрати кісточки і порізати шматочками. Яблука почистити, вирізати серцевинку. Цибулю дрібно порізати, решту інгредієнтів пропустити через м’ясорубку. Все добре вимішати і поставити готову суміш у холодильник на кілька годин. Подавати з грінками і зеленню.

До речі. Замість булки у форшмак нерідко додають варену картоплю, а яблуко замінюють дрібно нарізаним свіжим огірком.


На замітку

Насамперед – якість

Як вибрати хорошу заморожену рибу, на що звертати увагу, щоб наслідком трапези не стало звернення до лікувального закладу?

Морську рибу заморожують або на риболовецьких суднах, або на переробних заводах на березі. Якщо точки збуту улову розташовані далеко, рибу вкривають крижаною глазур’ю (замерзлим маринадом, нерідко з додаванням консервантів), що збільшує термін її зберігання. Глазур має бути рівною, однорідною, завтовшки близько 2 міліметрів. Якщо крижана кірка на тушці потріскалася або під нею видніється кров – рибу неправильно зберігали і явно переморожували. На це ж вказує і неприродна «поза» риби: тушка вигнута, у неї заломлений хвіст або поламані плавці.

Понюхайте рибу. Заморожена і тим більше вкрита глазур’ю, вона нічим не пахне, якщо її зловили і тут же заморозили. Якщо ж тушки мають сильний рибний запах – вони зіпсувалися ще до заморожування.

Візьміть рибину в руки. Вага замороженої повинна бути приблизно такою ж, як і свіжої. Якщо тушка надто легка, її кілька разів переморожували. Навіть якщо продукт не зіпсувався, смакові якості такої риби далекі від ідеалу.

Telegram Channel