Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
А ви знаєте Миньковецьку державу?

На території замку стояв панський будинок.

Фото tsn.ua.

А ви знаєте Миньковецьку державу?

Щоб побачити її столицю і те, що від неї залишилося, варто поїхати на Хмельниччину

Головним містечком були Миньківці у Дунаєвецькому районі Хмельницької області. Це самопроголошене державне утворення існувало після поділу Речі Посполитої наприкінці ХVІІІ — початку ХІХ століть на землях Ушицького повіту Подільської губернії. Очолював його подільський шляхтич Ігнацій Сцибор–Мархоцький («граф Редукс») — один із найвідоміших диваків того часу. Першим серед його рішень було звільнення своїх селян від кріпосної залежності. У державі працювала повноцінна судова система, успішно розвивалася економіка (у тому числі і промисловість, і сільське господарство). На межі стояли стовпи із написом: «Кордон Миньковецької держави та Російської імперії». Від спадщини Ігнація Сцибора–Мархоцького збереглося достатньо багато: його резиденція в Отрокові із замком, форумом, тріу­мфальною аркою і штучними гротами, величезні млини в Кружківцях і Притулії, декілька храмів.

Колись Миньківці були містечком, потім — столицею, пізніше — райцентром, а зараз — просто село. Перша згадка про них у Грамоті від 20 жовтня 1407 року, виданій у містечку Добростан королем Ягайлом на володіння Миньківцями. Протягом ХV–ХVІ століть це поселення було 8 разів зруйноване татарами. На початку XVII століття воно потрапило у власність до польських шляхтичів Станіславських герба Пилява. Один із них, Адам Станіславський, виклопотав у короля Владислава IV у 1637 році для Миньківців магдебурзьке право. Ймовірно, Станіславські спорудили тут невелику фортецю на пагорбі всередині долини. Під час Хмельниччини Миньківці знову були спустошені. Відомо, що у 30–40 роках ХVІІІ століття вони належали магнатам Жевуським.

Колись Миньківці були містечком, потім — столицею, пізніше — райцентром, а зараз — просто село.

У 1772 році Ярмолинецький ключ придбав Войцех Сцибор–Мархоцький, а вже у 1782–му він обміняв Ярмолинці на Миньківці. Таким чином, Миньківці отримали нового власника, племінник якого Ігнацій Єжи Сцибор–Мархоцький створив Миньковецьку державу.

Декілька років тому тут відбулося урочисте відкриття музею Ігнація Сцибора–Мархоцького, котрий постав завдяки зусиллям Володимира Захар’єва і є першим приватним закладом такого типу у Хмельницькій області. У будинку розташувався і Центр мархоцькознавства.

Марина ЛУГОВА


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel