Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
Перший «плюсик» Зеленського:  8 травня він відзначив за українським сценарієм

Вільна Україна – цінність і для тих, хто воював в УПА , і для більшості українських ветеранів радянської армії. Хіба цього мало, щоб подати один одному руку?

Фото radiosvoboda.org.

Перший «плюсик» Зеленського: 8 травня він відзначив за українським сценарієм

День пам’яті та примирення новообраний Президент Володимир Зеленський провів у товаристві з двома ветеранами — зв’язковою УПА Параскевією Зеленчук та офіцером Червоної армії Іваном Залужним, які потиснули один одному руки

«Кіт у мішку», як називають Володимира Олександровича, виявився «котом» не для своїх опонентів та критиків, а для частини власних прихильників, а якщо точніше, то проросійських. Вони важко сприйняли, що новообраний глава держави 8 травня зустрівся з «бандерівкою» та радянським ветераном. Та ще й із яким: 101–річного капітана I рангу морської піхоти ВМФ СРСР, учасника Другої світової війни із Запоріжжя Івана Залужного російські ЗМІ називають «улюбленим ветераном Порошенка».

І не просто так. Минулого року Іван Залужний отримав із рук Президента орден «За мужність» III ступеня, а у 2015–му цей радянський солдат тиснув руку ще одному воїну УПА — Степанові Петрашу. Гостював Петро Олексійович у Запоріжжі в Залужного і в 2016–му. І ось слідом за Порошенком уже й Зеленський оприлюднив фото, на якому позує разом із відомим ветераном та зв’язковою УПА!

Із Петром Порошенком Іван Залужний зустрічався кілька разів.
Із Петром Порошенком Іван Залужний зустрічався кілька разів.

«Сьогодні ми вшановуємо і схиляємося перед усіма, хто боровся проти нацизму і загинув за Україну в роки Другої світової війни. Перед кожним, хто віддав своє життя заради миру. Миру, якого сьогодні так потребує Україна. Миру, запорукою якого стане єдність усіх українців. Для того, щоб у майбутньому нас об’єднували тільки перемоги», — такий, «об’єднавчий» підпис залишив Володимир Зеленський під знімком.

101-річного Івана Залужного російські ЗМІ називають «улюбленим ветераном Порошенка»...

Цілком правильний посил. Але він не сподобався проросійським ЗМІ, які натякнули, що 101–річний ветеран пішов на «замирення» з бандерівцями лише через те, що у 2014–му в зоні АТО в бою з російськими окупантами загинув його єдиний онук Іван Гутнік–Залужний. Мовляв, якби не цей факт, то радянський ветеран не ручкався б із повстанцями УПА.

Насправді вражає інше: навіть попри трагічний приклад Івана Залужного, в Україні і сьогодні є прихильники російського, чорно–білого трактування подій ІІ Світової війни з його «можем павтаріть», які чомусь не бачать, що і воїни УПА 80 років тому, і українські бійці зараз воюють з одним і тим же ворогом — московським. Що Україна поклала мільйони життів, щоб прогнати німецьких нацистів, але так і залишилася частиною іншої імперії — російської, під фальшивою назвою СРСР.

Для українців, як бездержавного народу, ІІ Світова війна була набагато болючішою та трагічнішою. Тому ми, як ніхто, маємо розуміти її причини, пам’ятати про жертви і шукати між собою примирення. Це наш, український погляд. І, на щастя, саме до нього схиляється Володимир Зеленський.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel