Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
«Ой ходила веснонька по лужку, Несла повно зелені в фартушку...»

Фото kolobok.pl.

«Ой ходила веснонька по лужку, Несла повно зелені в фартушку...»

А нам її, тієї зелені, ой як бракувало протягом тривалого періоду, коли в меню було мало вітамінів. Тож нині саме час пригадати цікаві рецепти з її використанням, адже це і смачно, і корисно, і красиво. А варіантів поєднання продуктів у таких салатах безліч – кожен зможе вибати собі до смаку

Анекдот до теми

– Шефе, у грецького салату закінчився термін придатності. Викидати? – звертається офіціант до шеф-кухаря.

– У жодному разі! Просто подавайте його як давньогрецький.

...з яблуком

 

 Інгредієнти: 1 яблуко, 1 ківі, 2 ст. л. подрібнених грецьких горіхів, 200 г салату, 2–3 свіжі огірки, 100 г твердого сиру, 2 яйця, 1 ст. л. меду, 1 ч. л. гірчиці, лимон, сіль – за смаком.

Приготування. Салат порвати руками. Ківі та яблуко порізати кубиками. Огірки нашинкувати тонкою соломкою. Круто зварені яйця покраяти кубиками, а сир потерти на крупній тертці. З лимона вичавити сік, змішати з медом та гірчицею і заправити салат. Прикрасити горіхами й зеленню.

... з редиски та бринзи з лимонною цедрою

 

 Інгредієнти: 1 пучок редиски, 3–4 огірки, 3 гілочки селери, 70 г бринзи, 1 скл. натурального йогурту, сік і цедра половини лимона, 3 ст. л. оливкової олії.

Приготування. Дрібно порізати селеру, огірки та редис — довільними шматочками. В окремій посудині змішати оливкову олію, цедру і сік лимона, додати до них натуральний йогурт. Подрібнену бринзу, посічену петрушку і кріп всипати до овочів, полити заправкою і ретельно перемішати. Перед подачею на стіл дати салату настоятися в холодильнику 20–30 хвилин.

...з тунцем

 

 Інгредієнти: 1 банка консервованого тунця, 1–2 помідори, 3 яйця, 100 г листя салату, 1 ст. л. оливкової олії.

Приготування. Яйця зварити круто, охолодити, покраяти. Нарізати помідори, тунець подрібнити виделкою, листя салату порвати на невеликі шматочки. Змішати інгредієнти і заправити олією або майонезом. За смаком посолити, поперчити та додати лимонний сік. Можна прикрасити декількома оливками.

...з курятиною і чері

 

 Інгредієнти: 1 куряче філе, 1–2 свіжих огірки, 4 помідори чері, невеликий пучок салату, 2 ст. лф. оливкової олії, кілька гілочок петрушки або шпинату.

Приготування. Відварене куряче філе покраяти шматочками середньої величини. Додати порізані скибочками помідори, огірки та посічену зелень. Влити оливкову олію, ретельно перемішати. Тарілку встелити листям салату, на них викласти овочі з курятиною, прикрасити на свій смак.

...з редискою і зеленою цибулею

Інгредієнти: 300 г редиски, 1 пучок зеленої цибулі, 2 ст. л. майонезу, зелень (кріп, петрушка), оцет і сіль — за смаком.

Приготування. Редис, цибулю та зелень вимити й обсушити. Дрібно посікти зелень і цибулю. Редис покраяти тонкими кружальцями, все змішати, збризнути оцтом, посолити за смаком, заправити майонезом, вимішати.

 

«Оригінальний»

 

 Інгредієнти: 200 г полуниць, 200 г сиру фета, 1 пучок салату (шпинату, руколи), 1 ст. л. кедрових горішків, 1 ст. л. бальзамічного оцту, 3 ст. л. оливкової олії, по щіпці цукру й білого меленого перцю, сіль за смаком.

Приготування. Зелень і полуницю помити й обсушити. Салат, шпинат, руколу порвати руками. Полуниці нарізати великими шматочками, сир — кубиками. Для соусу в блендері збити до однорідної консистенції кілька ягід полуниці, оливкову олію, бальзамічний оцет, цукор, перець і сіль. Викласти в салатник зелень, полуниці, сир, посипати кедровими горішками і зверху полити соусом.

«Весняна свіжість»

 

 Інгредієнти: 1 пучок листового салату, 2 свіжі огірки, 1 помідор, 5—7 редисок, кріп, цибуля зелена, петрушка — за смаком.

Приготування. Всі продукти помити, просушити на рушничку. Листя салату порвати руками, щоб не гірчило. Зелень дрібно посікти. Огірки, помідор та редиску порізати за власним уподобанням (пластинками або кубиками). Змішати інгредієнти, посолити до смаку, заправити сметаною.

...з молодої капусти

 

 Інгредієнти: 1 головка молодої капусти, 2 огірки, по пучку зеленої цибулі та кропу, 3 ст. л. олії, 1 ст. л. яблучного оцту, цукор та сіль – за смаком.

Приготування. Зелену цибулю дрібно посікти, додати оцет і цукор, перемішати і залишити на 10 хвилин, щоб промаринувалася. Капусту тонко нашаткувати, посолити і злегка прим’яти, аби пустила сік, потому злити рідину. Огірки покраяти соломкою. Дрібно нарізати кріп. Змішати всі інгредієнти, посолити, поперчити, можна додати цукор за смаком, заправити олією і добре вимішати. Викласти у салатник і притрусити кунжутом, насінням соняшнику чи подрібненими грецькими горіхами.

...з кальмарами

 

 Інгредієнти: 4 кальмари, 10 перепелиних яєць, 1 болгарський перець, 4 огірки, пучок салату, 1 червона цибулина, 1 ст. л. соєвого соусу, 1 ч. л. лимонного соку.

Приготування. Кальмари почистити, видалити тонку плівку і зварити в підкисленій лимонним соком воді. Охолодити, нарізати кільцями або півкільцями. Яйця зварити й розрізати на четвертинки. Цибулю, перець та огірки покраяти шматочками довільної форми. Салат порвати руками. Змішати овочі, яйця та кальмари, злегка присолити. Соєвий соус та лимонний сік змішати до однорідної консистенції й заправити ним салат.

Важливо. Кальмари кладуть у киплячу воду і готують 2–3 хвилини, постійно перевіряючи готовність. Якщо їх переварити, вони стануть жорсткими. Та все ж і в цій ситуації можна зарадити – треба продовжувати варити кальмари 40–50 хвилин, а то й більше, – і вони в результаті таки стануть м’якими.

Аби салати вдавалися максимально смачними:

lзавжди обирайте свіжі та сезонні інгредієнти;

lніколи не готуйте салат заздалегідь, лише безпосередньо перед вживанням;

lзаправляйте та підсолюйте салат перед подачею;

lякщо до складу страви входять зелені боби, квасоля, морепродукти, курятина тощо (тобто ті інгредієнти, які повинні бути приготовлені заздалегідь), потурбуйтеся про те, щоб вони встигли охолонути, і тільки після цього додавайте їх до салату.

Telegram Channel