Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Хочете поїхати на роботу в Польщу? Сядьте в свою улюблену позу  і посидьте так… 10-12 годин

«І що нас чекає там?..»

Фото svitua.org.

Хочете поїхати на роботу в Польщу? Сядьте в свою улюблену позу і посидьте так… 10-12 годин

Більше мільйона робочих віз до Польщі протягом року — звична вже тепер статистика. Але тільки 11 відсотків українців хочуть залишитися в цій країні назавжди. Пояснюється це просто: заробітчани є як мінімум двох типів: «сезонники» і «далекобійники». Перші їдуть на короткий термін, другі — всерйоз і надовго. Перші прив’язані до України численними зобов’язаннями і планами (вчать дітей, доглядають батьків, будуються, розвивають свої маленькі справи), другі вже все це пройшли, в усьому розчарувалися і зневірилися, від усього втомилися і… Їм в Україні більше нічого втрачати. Все, про що буде мова далі, стосуватиметься сезонного заробітчанства.

—Слухай, знайди моєму чоловікові роботу в Польщі — ти, дивлюся, успішно туди їздиш, — каже молода жінка і оцінююче оглядає старшу від себе за віком, але досить жваву і життєрадісну.

— У твого чоловіка яка спеціальність? — тут же уточнює старша.

— О, він у мене юрист, — задоволено відповідає молодша.

— Я неправильно запитала: що він у тебе вміє робити? — уточнила старша.

— Я ж кажу: він юрист! — не розуміє молодша.

— То ти думаєш, що я його юристом у Польщі влаштую?

— Ну звичайно! Ти ж сама з вищою освітою… державного службовця…

Дайте спокій своїм дипломам. Найкраще місце для них — в альбомі. Специфіка сезонних заробітків у тому й полягає, що вони короткі і швидкі, не потребують високої кваліфікації.

— О–о-о, рідненькі мої… я вам точно нічим не допоможу.

— Тільки не кажи, що ти там грядки полеш!

— Бувають і грядки, але в основному це рядки довжиною до кілометра кожен. Позу показати чи сама здогадаєшся?

— А спина?! Він такого робити не буде! Це ж болітиме спина!

— Таблетки, мазі треба брати з собою.

У молодої жінки округлюються очі і вона починає потрохи відступати від успішної заробітчанки. Ще раз критично оглядає свою старшу знайому, повертається різко і йде геть, не прощаючись.

— Ну й слава Богу, на одну проблему менше, — каже Валентина. — Взяла вже одного. Вийшли вранці першого ж дня (!) до роботи, пан сапки в руки дає, а воно каже панові: «Я права маю, можу на тракторі їздити». Пан подивився на мене: «Ти йому про яку роботу говорила? Що обіцяла?» Коротше, я ледве своє місце не втратила через те, що людина не розуміє, коли можна говорити про свої додаткові вміння, а коли вони взагалі нікого не цікавлять, бо є потреба сапати поле — і більше нічого.

Отже, урок перший

Коли плануєте їхати на сезонні роботи, найперше змиріться з тим, що ваші додаткові вміння і таланти тут можуть нікого не цікавити.

Розберіться зі своїм здоров’ям і тілом, визначте його сильні і слабкі сторони. Цілеспрямовано шукайте ті роботи, які будуть для вашого тіла найменш травматичними. Тобто якщо болить спина чи ноги, шукайте сидячу роботу, якщо сидіти складно, шукайте стоячу роботу. Дайте час роботодавцеві придивитися до вас і зрозуміти, що ви можете робити найкраще з його точки зору і з його потреб.

І «одним пакетом» – урок другий

Залиште свою ілюзію, що існує поза, перебування в якій протягом десяти годин буде для вас комфортним і безболісним. Тоді робіть те, що робите вдома, і позбавте Європу від своїх стогонів про несправедливість долі, урядів, Бога до вас. Напишіть великими буквами «мені фізична робота протипоказана» — і оголосіть себе недоторканною і якоюсь там ще особою, якщо ви досі цього ще не зробили. Майте на увазі, що ілюзії мають колосальну силу і розвіяти їх можна лише… гарним почуттям гумору.

Домашнє завдання

Сядьте в свою улюблену позу у своєму улюбленому місці і посидьте так… 10—12 годин.

Окреме зауваження щодо дипломів про вищу освіту. Дайте спокій своїм дипломам. Найкраще місце для них — в альбомі. Специфіка сезонних заробітків у тому й полягає, що вони короткі і швидкі, не потребують високої кваліфікації, натомість дуже вітається проворність, швидкість рук, емоційна врівноваженість і витримка. До того ж у вас вільна голова і робити ревізію своїх життєвих переконань, які привели вас до сумних результатів, під час фізичної роботи дуже зручно і ефективно.

Анастасія ПЕЦЕНЮК,
дослідниця європейського заробітчанства.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel