Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
Щоб і взимку насолоджуватися смаком літа...

Фото ua.depositphotos.com.

Щоб і взимку насолоджуватися смаком літа...

Сезон полуниць у самісінькому розпалі! Наїлися – можна і про запаси подбати. Варення, компоти, джеми... Здавалось би, що тут особливого: ягоди, цукор – змішуй і вари. Але якщо додати ще трішки фантазії – матимете справжнісінький кулінарний шедевр! Не вірите? Насправді більшість відкриттів зроблені саме шляхом спроб і помилок...

Цукати з полуниць

 

 Інгредієнти: 0,5 кг полуниць, 0,5 кг цукру, 80–100 мл води, дрібка лимонної кислоти.

Приготування. Цілі тверденькі ягоди помити під проточною водою, очистити від хвостиків. В емальовану каструлю влити воду, додати цукор та лимонну кислоту, зварити сироп, всипати в нього полуниці і проварити 10 хвилин. Відкинути ягоди на друшляк і дати добре стекти, потому розкласти їх на деко, застелене пергаментом, поставити в духовку, розігріту до 40–45ºС і тримати при такій температурі та при відчинених дверцятах духовки, поки ягоди стануть еластичними. Готові цукати перекласти у скляну банку і зберігати, щільно накривши кришкою.

До речі. Так можна приготувати не лише полуниці, а й шовковицю, вишні, кизил, абрикоси, яблука, груші і навіть гарбуз... Справді смачно і значно корисніше за цукерки.

 

Суничне варення

 

Інгредієнти: 1 кг ягід, 1,2–1,5 кг цукру, 1–2 г лимонної кислоти.

Приготування. Суниці (краще використовувати зібрані того ж дня) перебрати, скласти в глибоку миску або каструлю, пересипаючи пошарово цукром, залишити на 8–10 годин, щоб ягоди пустили сік. Потому варити, чергуючи нагрівання з охолодженням: довести ягоди до кипіння, зняти з вогню на 30–40 хвилин, знову проварити кілька хвилин — ​і так кілька разів, до готовності (до бажаної густоти). Суничне варення легко зацукровується. Щоб уникнути цього, до нього незадовго до кінця варіння додають лимонну кислоту. Готове варення гарячим розкласти в ретельно вимиті і висушені банки.

 

Полунично-черешневе варення

 

 Інгредієнти: 500 г полуниці, 500 г черешні, 500 г цукру.

Приготування. Для цього варення бажано брати дрібні полуниці – приблизно такі ж завбільшки, як черешні. Черешні помити, подрилювати, засипати цукром і залишити на 2 години. Полуниці перебрати, швидко промити під проточною водою, щоб ягоди не стали водянистими. Черешню варити у власному соку на повільному вогні близько 30 хвилин, тоді всипати полуниці і варити ще 10 хвилин, постійно знімаючи піну. Охолодити варення, а тоді знову кип’ятити 10 хвилин. Гарячим розлити у стерильні банки і закатати.

 

Джем із трускавок

Інгредієнти: 2 кг полуниць, 1,6 кг цукру, 1 лимон.

Приготування. Ретельно перебрані і помиті ягоди подрібнити до стану пюре через м’ясорубку або блендером, засипати цукром, перемішати і залишити на кілька годин. З лимона вичавити сік і додати до полуниць. Поставити масу на малий вогонь і варити, постійно помішуючи і знімаючи піну, до готовності (до бажаної густоти джему). Гарячий полуничний джем розкласти у стерильні банки і закрити стерильними кришками.

 

«П’яна полуниця»

Інгредієнти: 3 кг полуниць, 2 кг цукру, 100 мл горілки, 1 ч. л. лимонної кислоти.

Приготування. Підготовлені ягоди викладіть у миску пластами, збризкуючи кожен шар горілкою і посипаючи цукром, зверху має бути цукор. Залиште в холодильнику на ніч. Потому дістаньте, доведіть до кипіння, додайте лимонну кислоту і зніміть з вогню. Через 3 години знову поставте на вогонь і, помішуючи, доведіть до кипіння. Повторіть процедуру ще тричі. Після останнього закипання варіть 10–15 хвилин, розкладіть у стерилізовані банки і закатайте.

 

«Свіжість»

 

 Інгредієнти: 2 кг полуниць, 1,5 кг цукру, 2 лимони, 15 листочків свіжої м’яти, 15 листочків базиліку.

Приготування. Промиті, обсушені і без хвостиків ягоди скласти в глибоку миску чи каструлю, засипати цукром і залишити на кілька годин, щоб пустили сік. Потому поставити на невеликий вогонь, довести до кипіння і варити 5 хвилин. Додати вимиті листочки м’яти й базиліку і проварити ще 5 хвилин. Дрібно нарізати м’якоть лимона, натерти цедру, всипати їх до варення і кип’ятити його на слабкому вогні 15–20 хвилин. Зняти з вогню і повністю охолодити (упродовж 8–10 годин). Потому знову довести до кипіння, проварити 5 хвилин, розлити у стерилізовані банки і закатати.

 

Компот із суниць або полуниць

 

 Інгредієнти: на 1 л води – 300–400 г цукру, 2 скл. ягід.

Приготування. Перебрані й помиті ягоди обдати окропом, укласти в чисті і простерилізовані слоїки. Зварити цукровий сироп й залити ним ягоди в банках. Через 5–7 хвилин рідину злити, знову довести до кипіння і заповнити кип’ятком банки під самісіньке горлечко. Відразу ж закатати металевими кришками і перекинути слоїки догори дном. Напій виходить дуже солодким, перед вживанням розбавляйте на свій смак охолодженою кип’яченою водою.

 

«Пікантне»

Інгредієнти: 1 кг полуниць, 1 кг цукру, 1 зірочка бодяну, 1 паличка кориці.

Приготування. Помиті й перебрані ягоди викласти в каструлю, засипати цукром і залишити на 3–4 години. Тоді на малому вогні довести до кипіння, проварити 10 хвилин і відставити. Коли схолоне, знову довести до кипіння, додати спеції, прокип’ятити 10 хвилин і вийняти їх. Варення гарячим розлити у стерильні банки й закатати.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel