Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Віддавати до школи чи ні?

Фото nash-gorodok.com.ua.

Віддавати до школи чи ні?

Малюку -- шість років, чи готовий він стати учнем? До 1 вересня є час зважити всі «за» і «проти»

Навіть якщо дитина знає букви і вміє рахувати, це не є показником зрілості. Важливо, в якому стані організм малюка, зокрема нервова система. Статистика доводить: лише половина 6–річних дітей готові до школи. Серед чверті обстежених семиліток виявлялись низькі показники зрілості. Здавалося б, нічого страшного. Нехай навчається та дорослішає одночасно. Але за цей період в учня може сформуватися репутація непосидючого, нетямущого, до нього ставитимуться упереджено. Або ж малюк сам звикне до постійних невдач, тож бажання вчитися зникне.

Особливо тривожаться ті батьки, чиї сини й донечки не відвідували садочків, «маленької школи». Придивіться, як грається дитина. Чи вона просто маніпулює іграшками, чи розподіляє ролі, вигадує сюжет, чи у неї добре розвинена уява? Якщо малюк уміє спілкуватися з однолітками, може спокійно чекати своєї черги під час ігор, приймає поразку без істерик — це плюс.

Якщо дитина здатна мінімум 20 хвилин захоплено дивитися та слухати виставу, розповідь, виступ, вона готова до сприйняття інформації на уроках.

Філіппінський тест — один із критеріїв «шкільної зрілості». Потрібно попросити сина чи доньку доторкнутися правою долонею до лівого вуха, провівши руку над головою. Перевірте координацію рухів. Дитині треба одночасно правою рукою погладити себе по голові, а лівою — поплескати по животу. Фізіологічна зрілість — важлива, адже організм повинен бути готовий витримувати розумові та фізичні навантаження

Важливо, щоб малюк мав навички самообслуговування, вмів просити про допомогу і не соромився пояснювати свої потреби. Якщо дитина здатна мінімум 20 хвилин захоплено дивитися та слухати виставу, розповідь, виступ, вона готова до сприйняття інформації на уроках. Про шкільну зрілість свідчить і «криза шести–семи років». Може йти фоном негативізм, упертість, але це лише побічні ефекти того, що сина чи донечку більше не влаштовує статус малюка

І подбайте, щоб дитина мала правильну мотивацію, готуючись стати першокласником. Розкажіть, що у школі цікаво, а те, що вивчаєш там, — корисно. Налаштовуйте на позитивні емоції, на те, що невдач не потрібно боятися.

Марія ГОНЧАРУК


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel