«Кличе літо в свої обійми...» - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 25.06 € 27.73
«Кличе літо в свої обійми...»

Фото brodies.com.

«Кличе літо в свої обійми...»

Як хочеться вирватися із клопітних буднів, з міської суєти і гамору кудись на мальовничі береги водойми чи на казкову лісову галявину – насолодитися красою й тишею, відчути спокій і велич природи! Така прогулянка стимулює апетит, отож без перекусу не обійтися. Що ж узяти для нього, окрім традиційних шашликів? Варіантів чимало: і ковбаски-гриль, і овочі в різноманітних маринадах, і цікаві сендвічі, й рулети з лаваша... Веселих і смачних вам пікніків!

Ковбаски-гриль

Зазвичай приготування заготовок для смаження на грилі потребує не менше доби, аби м’ясо добре промаринувалося, просочилося ароматами спецій

 

 Класичні

Інгредієнти: (на 6–8 порцій) 2 кг м’яса, 0,5 кг сала, 2–3 зубчики часнику, 1 ч. л. цукру, сіль та спеції (карі, гвоздика, кмин, майоран, чорний перець, корінь хрону) — ​за смаком.

Приготування. За допомогою комбайна або м’ясорубки приготуйте фарш, можна також подрібнити м’ясо ножем (особливо якщо обрали для ковбасок курятину). Всипте чайну ложку цукру, перемішайте і поставте в холодильник на 10–12 годин або й на добу. Сало перекрутіть разом із часником, додайте сіль та спеції і добре розімніть руками. Змішайте м’ясо і сало, заздалегідь підготовлену кишку начиніть фаршем. Через 2–3 години ковбаски можна смажити на грилі.

Баварські

Інгредієнти: м’ясо, сіль, спеції та додаткові компоненти — ​за смаком.

Приготування. На відміну від класичного рецепту, м’ясо для цих ковбасок обов’язково пропустити через м’ясорубку, причому не менш як двічі. Лише якщо сосиски готуєте з курятини, краще поріжте її, щоб зберегти соковитість. До м’ясного фаршу додайте сіль та улюблені спеції, вимішайте і залиште в холодильнику на добу.

Баварські ковбаски можна урізноманітнювати начинками. Приміром, до курячих сосисок підійдуть гриби з цибулею, дрібно посічені й обсмажені на вершковому маслі. До свинини додають шпик, нарізаний маленькими кубиками, петрушку, кріп. В якості добавок можна використати оливки, помідори, болгарський перець тощо. Любите спеції — ​сипте корицю, карі, куркуму, мускатний горіх.

Готовим і вистояним фаршем начиніть оброблену кишку, потримайте годину-дві в холодильнику і смажте на грилі.

До речі. Для курячого фаршу найкраще брати очищені від шкіри стегенця.

Купати

Інгредієнти: 1 кг свинини, 1 кг яловичини, 0,5 кг сала, 3 цибулини, 1 головка часнику, сіль, хмелі-сунелі, 1 ст. л. лимонного соку або 2 ст. л. гранатових зерен, свиняча кишка.

Приготування. Купати — ​грузинські сосиски, що запікаються на мангалі (хоч можна і в духовці, і на сковороді). Основні продукти для них такі ж, як і для класичних, а от технологія дещо відрізняється. На кілограм м’яса потрібно близько 250 г сала. Але якщо ви не любите жирних страв або м’ясо саме доволі жирне, сала можна не додавати. Свинину і яловичину перемолоти разом із цибулею і часником, фарш посолити, поперчити, всипати хмелі-сунелі, додати зерна граната чи лимонний сік, добре вимішати і начинити підготовлені свинячі кишки, попередньо нарізавши їх шматками по 20–25 см. Кінці нафаршированих ковбасок зв’язати мотузкою, надавши форми підкови, на хвилину опустити кожну в киплячу воду, потому дістати й розвісити, щоб просушилися. Якщо відразу смажити на грилі їх не плануєте, загорніть напівфабрикати в пергаментний папір і зберігайте в холодильнику. Дістати їх потрібно за 2 години до приготування.

Домашні

Інгредієнти: 1 кг жирної свинини (найкраще лопатки), 600 г яловичини, 20 г солі, 2 ст. л. паприки, 1,5 ст. л. меленого сушеного часнику, кишка.

Приготування. Свинину порізати дрібними шматочками. Яловичину змолоти на м’ясорубці через сітку з найбільшими отворами. М’ясо посолити, приправити паприкою і часником, ретельно перемішати. Посуд накрити і поставити в холодильник не менш як на 8 годин. Кишки промити, помістити в глибоку миску, залити водою, щоб вона повністю їх покривала. Додати 2 ст. л. оцту і залишити на декілька годин. Вимочені кишки очистити від залишків нутряного жиру, вишкребти, добре промити в проточній воді. Вони повинні стати прозорими і тонкими. Кишку натягнути на насадку, наповнити її, через певні проміжки закручувати, відокремлюючи таким чином ковбаски одну від одної. Сиру ковбасу можна зберігати в холодильнику не більше 2 діб, а в морозильній камері — ​до 3 місяців. Підходить і для грилю, і для смаження на сковороді або запікання в духовці.

На замітку

Перед перемелюванням свинину охолодіть, інакше жир витопиться при запіканні і ковбаса буде сухою. Якщо сало різати, а не молоти – страва буде соковитішою. Крім того, підмерзле м’ясо легше посікти ножем. Розділіть його на шматки завтовшки 5–6 см і потримайте у морозилці 15–20 хвилин.

Щоб ковбаски були рівномірно посолені і приправлені, готуйте фарш за добу і дайте йому настоятися в холодильнику.

Якщо перед нарізанням обдати цибулю окропом, вона не перебиватиме смаку м’яса.

Вичищену і вимиту кишку замочіть на 2 години в маринаді з 1 скл. води, потертої цибулини, 0,5 ч. л. соди, 1 ч. л. солі, 1 ст. л. оцту.

Щоб ковбаски не тріскалися, перед смаженням опустіть їх на кілька секунд в окріп.

Для смаження ковбасок жару потрібно менше, ніж для шашликів.

Перш ніж викласти напівфабрикати на мангал, змастіть його і кожну сосиску жиром.

Під час смаження періодично поливайте сосиски соусом і перевертайте їх, щоб вони не прилипли до решітки.

 

Телячі ребра на грилі

 

 Інгредієнти: 1 кг реберець, 1 ст. л. тертого імбиру, 1 ст. л. томатної пасти, 1 ст. л. меду, лимон, 1 ст. л. соєвого соусу, сіль, цукор, 3 зубчики часнику, 3 ст. л. червоного вина, щіпка червоного перцю.

Приготування. М’ясо промити, розділити реберця. Лимон натерти на тертці, часник пропустити через прес, додати мед, тертий імбир, томатну пасту, соєвий соус, цукор, сіль, спеції, добре вимішати, влити вино і ще раз перемішати. Приготованим маринадом залити м’ясо і залишити на кілька годин (що довше – тим краще), смажити ребра на грилі до готовності.

 

Картопля «Сюрприз»

Інгредієнти: молода картопля (3–4 штуки на людину), бекон (шинка, сало — ​на вибір), твердий сир, зелень, сіль, спеції — ​за смаком.

Приготування. Ретельно вимийте бульбу, за потреби використовуючи дротянку. Надріжте кожну картоплину навпіл, але не до кінця, зовні і всередині щедро натріть приправами і посоліть. У надріз покладіть по скибочці твердого сиру і бекону (або шинки). За бажанням чи за відсутності бекону можна помістити всередину бульбини шматочок сала. Загорніть картоплини у фольгу. Такі заготовки можна зробити заздалегідь, на пікніку залишиться тільки спекти їх в жару.

 

Рулет «Апетитний»

 

 Інгредієнти: тонкий бездріжджевий лаваш (з розрахунку 1 штука на 2–3 людей), майонез, часник, зелень, 4 плавлені сирки, 4 яйця.

Приготування. Плавлені сирки і варені яйця натерти на крупній тертці, додати розтертий у ступці часник із сіллю, трохи майонезу і добре вимішати. Розподілити начинку на лаваші і щільно згорнути в рулет. Закуску бажано потримати в холодильнику не менш як годину. Для зручності сервірування на природі можна замотати кожен рулет у фольгу, а перед подачею розгорнути й нарізати.

До речі. В якості начинки можна використати такі поєднання: смажені з цибулею гриби + натертий твердий сир + майонез; консервована риба (тунець, сайра, сардина, лосось) + варені яйця + майонез; варене куряче філе + мариновані огірки + тертий плавлений сирок. Смакуватиме незалежно від начинки!