Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Перестала годувати рак і втекла від нього

У свої 84 Рут продовжує щодня три години займатися спортом.

Фото yogagimalai.wordpress.com.

Перестала годувати рак і втекла від нього

Сьогодні американці Рут Хейдріх 84 роки. Вона — активна й успішна жінка, автор 4 книг про відновлення здоров’я і власниця чималої кількості відзнак за досягнення у спорті. Про її досвід боротьби з раком був знятий документальний фільм «Виделки проти ножів (скальпелів)» – Рут упродовж кількох десятиліть ділиться ним з людьми

«Зелена дієта» хворобі не смакує?

«Я — сувора вегетаріанка із 47 років, а згодом взагалі стала практикувати сиро­їдіння. Причина, через яку я перейшла на рослинну їжу, в тому, що мені поставили діагноз: «рак молочної залози, який прогресує». Клінічні дослідження в цій галузі проводив доктор Джон Макдугол. Я запропонувала себе в якості об’єкта для його експериментів, а це потребувало дотримання рослинної дієти без олії, плюс відмова від хіміо- та опромінювальної терапії, щоб не було сумнівів, завдяки чому отримано позитивний результат. Гадаю, можу сказати, що це спрацювало!» — розповідала Рут Хейдріх в одному з інтерв’ю через кілька десятиліть.

На сніданок вона зазвичай з’їдає велику миску зеленого листя салату, змішаного з бананом і манго, заправленого корицею та подрібненим імбиром, п’є зелений чай зі столовою ложкою чистого какао. Щоб підсолодити напій, використовує дрібку стевії. Увечері — знову зелень, морква, помідори, селера, капуста, часник плюс насіння льону. На десерт — велика чашка ягід і кілька волоських горіхів. В обід перекушує морквою, яблуками та смаженою кукурудзою. Щодня в раціоні — чорниці, які доктор Хейдріх вважає ефективним стимулятором мозку, а от від алкоголю й кави вона відмовилася зовсім.

Не так давно Рут видала кулінарну книгу з рецептами для сироїдів, і такий тип харчування видається їй не лише здоровим, а й дуже практичним, адже економить час, проведений на кухні біля плити. Жінка тепер знає напевно, що «зелена дієта» здатна перемогти навіть найгрізнішу недугу.

Жінка свідомо відмовилася від хіміотерапії та опромінення  і протиставила хворобі свою єдину зброю — вегетаріанську дієту. Крупи, овочі, фрукти — ось так, жорстко, без підготовки, вона  полишила все, пов’язане з тваринною їжею, й перейшла на рослинну.

Біда постукала у двері, коли їй не було ще 50. Здоровій і благополучній людині, щасливій матері, перспективному науковцю важко було навіть усвідомити, що у неї рак, причому вже ускладнений, четвертої стадії. Перший шок минув швидко, й до Рут прийшло прагнення діяти, боротися. Для початку вона вирішила не годувати рак традиційними смаколиками і перейшла на вегетаріанство. Відомо, що відмова від продуктів тваринного походження — не стовідсотковий засіб від онкозахворювань, та у випадку з Рут це сталося саме так.

Отже, жінка свідомо відмовилася від хіміотерапії та опромінення і протиставила хворобі свою єдину зброю — вегетаріанську дієту. Крупи, овочі, фрукти — ось так, жорстко, без підготовки, вона полишила все, пов’язане з тваринною їжею, й перейшла на рослинну. Тіло Рут негайно відгукнулося безліччю протестів на кшталт проблем із кишківником, та вона не здавалася: небезпека програти й померти була такою реальною й близькою, що вибору просто не залишалося. А ще жінка вірила в те, що робить. Покладалася на своє тіло, міцний організм і непохитну волю.

«Перегони за життя…»

Почавши з дієти, Рут поступово стала краще почуватися й невдовзі збагнула, що хоче не просто проводити час перед телевізором і чекати смерті. І саме тоді жінка почула про тріатлон. Вона відразу зрозуміла, що хоче спробувати, й уже невдовзі вийшла на складну трасу.

Їй хотілося довести самій собі і всьому світові, що вона сильніша, ніж гадала, що нема таких перешкод, яких вона, Рут Хейдріх, не зможе подолати. Стала наполегливо тренуватися, не зраджуючи веганству.

Свої 60 жінка зустріла у чудовій фізичній формі, бігала по кілька марафонів на рік у різних частинах світу — в Америці, Європі та Азії. Вона — переможниця понад 900 спортивних змагань, власниця 8 золотих медалей на олімпіадах літніх людей. Напружений ритм життя змусив забути про рак.

Нині, коли їй 84, Рут більше не конкурує в змаганнях, але продовжує щодня три години займатися спортом, як правило, це біг, теніс, їзда на велосипеді або плавання перед сніданком.

«Ходьба — не вправа. Ви маєте добряче спітніти, ви повинні під час тренування дихати важко, — дає настанови Рут Хейдріх під час своїх лекцій. — Доки ти активний — ти живий. Доки хочеш бути здоровим — будеш таким. Але треба не просто хотіти, треба рухатися в напрямку здоров’я, в чомусь собі відмовляти, щось собі наказувати, а найчастіше — просто поборювати самого себе. І кожна така перемога над собою — це перемога над хворобами й над своїм віком».

Історією власного порятунку Рут поділилася на сторінках книги «Перегони за життя: від раку до тріатлону». Ті, хто знайомий з нею, знають, що жінка весь час у русі, а ще вона, як і раніше, дотримується та активно пропагує вегетаріанство й веганство. Що ж до оцінки її досвіду лікарями, то доктор Хейдріх сумно констатує: «Створюється враження, що більшість онкологів дотримуються тих правил, яких їх навчили в медичних закладах, а саме, що їхній обов’язок — діагностувати й лікувати, й дуже рідко вони задумуються про значення способу життя, дієти. Більшість лікарів, з якими я спілкувалася, кажуть, що не мають часу на розмови з пацієнтами про їхні звички в харчуванні, а крім того, вони вважають, що хворі однаково навряд чи стали б щось змінювати. Неоднозначно ставляться медики й до вегетаріанства. Але я вважаю, що маючи в розпорядженні великий вибір фруктів та овочів, доповнюючи раціон вітаміном В12, неможливо відчувати брак будь–яких поживних речовин».

Звичайно, досвід Рут Хейдріх — не панацея. Але у неї варто повчитися волі до життя і віри у свої сили.

Оксана КРАВЧЕНКО


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel