Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
О, плачте ті, хто любить халявну гречку, – нині нею востаннє засівають округи

«Ой, гречка й гроші ви мої, довго служили ви мені...»

Карикатура Олексія КУСТОВСЬКОГО.

О, плачте ті, хто любить халявну гречку, – нині нею востаннє засівають округи

Найрезонансніші події в житті країни та світу очима наших журналістів

Мажоритарки більше не буде

Верховна Рада України 11 червня із 17-го разу (!) голосами 230 депутатів ухвалила в другому читанні новий Виборчий кодекс, авторами якого виступили Андрій Парубій, Олександр Черненко та Леонід Ємець. Робота над документом велася кілька років, адже в першому читанні його прийняли ще восени 2017-го. Але радіти зарано: вибори 21 липня відбудуться ще за старою системою, адже Кодекс запрацює лише з 1 грудня 2023 року

Єдине, що залишилося без змін, – це 5-відсотковий прохідний бар’єр для партій.

Зараз в Україні діє змішана виборча система: половину депутатів обирають за мажоритарною системою, половину – за пропорційною із закритими списками. Тепер же (після набуття чинності Кодексом) голосування відбуватиметься за партійними списками з регіональними округами, тобто мажоритарки більше не буде.

Замість сотень одномандатних округів у країні буде 27 регіональних. Політичні партії формуватимуть у кожному окрузі свій список кандидатів. У виборчому бюлетені буде 2 графи: номер партії, за яку віддаєте голос, і номер кандидата в нардепи за партійним списком. Мандат отримає той кандидат, який набрав найбільше голосів.

Крім того, для виборців у новому Кодексі є ще такі приємні зміни: місце для голосування можна буде змінити онлайн через кабінет виборця на сайті Державного реєстру виборців. А це означає, що не потрібно буде стояти у величезних чергах.

Та наші люди стояли б у ній, ріднесенькій, і по кілька годин, якби там була безплатна гречка. О людоньки, сумні часи настають – не бачитимемо ми на своїх округах тепер щедрих депутатів…

«Ой, гречка й гроші ви мої, довго служили ви мені...»
«Ой, гречка й гроші ви мої, довго служили ви мені...»

 

 

 

А долар має коштувати менше 10 гривень!

За пів року українська національна грошова одиниця піднялася в рейтингу найбільш недооцінених валют у світі і тепер займає в ньому 5 місце

Такі дані були опубліковані впливовим щотижневим англомовним журналом The Economist, грунтуючись на так званому «індексі Біг Мака» – «бутербродному» курсі, винайденому цим виданням, який визначає, скільки має коштувати бутерброд «Біг Мак» від «Макдональдс» у тій чи іншій країні, враховуючи курс її національної валюти.

Експерти видання вважають, що з січня українська валюта зміцнилася майже на 4%, і тепер вона недооцінюється на 61,3%.

Як зазначають автори рейтингу, в США бургер «Бік Мак» коштує 5,74 долара, тоді як в Україні – 57 гривень, що трохи більше двох доларів. Таким чином, справедливий курс української валюти повинен становити 9,93 гривні за один американський долар, тоді як зараз його курс – 25,76 грн/долар.

Згідно з «індексом Біг Мака», валюта України поступається за недооціненістю румунському лею (-61,6%), південноафриканському ренду (-61,9%), малазійському ринггіту (-62,8%) і російському рублю (-64,5%).

У той же час найбільш переоціненим був визнаний швейцарський франк, який згідно з індексом «Біг Мака» на 14% дорожчий за американський долар.

Нам би їхні проблеми… Бо інформація про долар за 9,93 гривні сприймається як фантастичне сновидіння.

 

252 удари ножем – рідній матері

Жінка вже була мертва, а син продовжував її різати…

 

 Цей шокуючий випадок стався у Дніпрі на вулиці Артеківській. За словами мешканців будинку, в котрому відбулася божевільна розправа, між родичами виникла сварка. В якийсь момент 24-річний чоловік схопив кухонний ніж і забіг у ванну, де знаходилася його 43-літня мати.

Жінка вже була мертва, а він продовжував наносити удари. За інформацією поліції, чоловік завдав їх матері аж 252. Після того кинув знаряддя вбивства і втік. Але через деякий час полісмени чоловіка знайшли і затримали.

Що тут скажеш: без коментарів…

 

Пряма мова

Сергій ФУРСА, фінансист, про те, яку країну будує Володимир Зеленський:

Або ти вважаєш Росію агресором, або ні. Тут немає напівтонів… Не можна бути наполовину вагітним. Не можна бути наполовину українським президентом, а наполовину губернатором Малоросії. Або ми будуємо Україну, розуміючи, що Росія – ворог. Або живемо в задзеркаллі, де є окремо російські війська, а окремо цінності «русского мира», запускаючи останні разом зі «Сватами» і Артурами Пирожковими. І тоді побудувати можна тільки Малоросію. Яка, до речі, завжди буде залишатися бідною. Тому що в «русском мире» немає місця європейським цінностям, немає місця верховенству права. А без цього ми завжди будемо залишатися бідним Гуляй-полем.

 

Неймовірне: чиновник поскаржився на… високу зарплату!

Співробітник міністерства енергетики, сільського господарства і туризму Кіпру написав президенту лист, у якому зазначив, що йому забагато платять...

 

 Маріоса Друшиотіс зізнався, що за останній рік він не зробив фактично нічого. Зокрема, чиновник не одержав і відповідно не виконав жодного доручення від начальства. Крім того, за цей період він не розглянув жодного документа.

За даними агентства AFP, рівень зарплат на таких посадах у Кіпрі становить близько 5 000 євро на місяць, а середня в країні — ​1,5 тисячі. У своєму листі Друшиотіс заявив, що вважає несправедливою таку високу за кіпрськими мірками платню з таким низьким навантаженням.

Ну хіба не фантастика? Особливо для українців, де значна частина животіє на мінімальну зарплату у 4173 гривні, а топ-менеджери державних (!) компаній отримують на місяць від кількох сотень тисяч гривень до кількох мільйонів!


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel