Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
І щоб політики не вішали вам локшини на вуха!

Що це за предмет?

Волинь-нова

І щоб політики не вішали вам локшини на вуха!

Сьогодні, коли з усіх усюд — ​від екранів телевізорів і моніторів, газет і бордів — ​на нас дивляться «слуги народу» й обіцяють манну небесну, так хочеться виголосити тост, який винесли в заголовок. Бо ще перший канцлер Німецької імперії Отто фон Бісмарк (1815–1898) попереджав: «Ніколи стільки не брешуть, як перед виборами, під час війни і після полювання»

Грицько ГАРБУЗ

Гадаю, ті, хто другий тиждень чекає на відповідь 23–го «Гарбуза» і вже із заголовка зрозумів, що відгадав правильно, — ​від задоволення потирають руки. А хто ще досі не в курсі, чому саме про це ми завели мову, повторимо запитання, відповідь на яке почали обговорювати.

«Гарбуз із секретом» — ​23 (2019)

Я, Грицько Гарбуз, холостяк із досвідом (колишній), зізнаюсь, що є невихованою людиною, адже теж так чинив із цими «безхребетними тваринами», як і більшість тих, хто жив у часи СРСР, хоча таких тоді й не бачили. Адже це швидко, хоч не зовсім дешево і вже зовсім не сердито. Навіть більше — ​«як прекрасно»! Якщо, звісно, не замріятись надовго…

Але наші дії під час такого обов’язкового для життя ритуалу в одній із середземноморських країн вважали дикунськими. Справді, ламати цих «безхребетників» — ​особливий злочин. А ми ж так боролися з їхнім гігантизмом…

Хоча вже понад 200 років в одній із найулюбленіших країн для України навіть вигадали спеціальний предмет, щоб полегшити нам цю «боротьбу». Про китайців мовчимо. А ось про Олега Ляшка і його партію можна було б і згадати, але ж скажуть — ​політична реклама…

Що за «безхребетників» ми заховали у гарбузі?

Отож, знайомтеся із захованими нами «черв’ячками» — ​це «Спагеті», «Локшина», «Макарони», «Паста».

Правильне слово вказало лише 5 наших учасників. А згідно із жеребкуванням, яке провела, тільки–но повернувшися з африканської відпустки, чарівна прес–секретар прокурора Волині Наталія Мурахевич, по 100 гривень призових отримають двоє: Ірина Малиновська із міста Ковеля Волинської області («То з Ляшка починали розгадувати із сестрою, то із СРСР… Чіплялись і за «скотиняк», і за комуністів… Але щось воно докупи не клеїлося. Врешті підключилися до інтернет–пошуку. Спочатку таки зачепились за вила Ляшка, потім обрали Італію із середземноморських країн і допасували до неї національний символ — ​пасту (макарони). Тут же склав третій складник — ​холостяки обожнювали макарони за часів СРСР. А, порившись в інтернеті, знайшли інформацію про те, що ламати спагеті в Італії у старі часи було дійсно злочином і за це могли закидати протухлою піцою!») і Галина Слобода із села Павловичі Локачинського району Волині («Цього разу відгадала дуже швидко, бо що ж холостяки уміють найкраще варити — ​макарони! І спагеті в нас чомусь було прийнято ламати»).

А 150 гривень — ​за найкращу історію про відповідь — ​дістануться Ользі Векерик із села Новий Двір Турійського району Волині. Фрагмент з її розповіді ми сьогодні й опублікуємо в «Гарбузі».

Переможницям нагадуємо, що для того, аби отримати призові, маєте надіслати на адресу редакції копії першої та другої сторінок паспорта, а також ідентифікаційного коду.

А тепер — ​нове завдання — ​фотозапитання.

«Гарбуз із секретом» — ​29 (2019)

 

 Цього разу ми поклали у гарбуз цей предмет. Він у нас асоціються з анекдотом: «Після бурхливого застілля французи йдуть прощаючись, англійці — ​не прощаючись, а українці весь вечір прощаються, але не йдуть»… Ну і, звісно, з неймовірно популярною українською піснею–побажанням. Але це не чарка.

Як називається предмет, який ми поклали в гарбуз?

Слово–відповідь треба надіслати до 2 серпня тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «Чайник», «Три яблука», «Марта Гончарук»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні в розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох.

А ще спеціальний приз — ​150 гривень — ​отримає той, хто в листі на поштову адресу (43 025, Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав чи шукали правильну відповідь.

 

 

Це цікаво!

При італійцях краще не вживайте слово «вермішель»

Усі «макаронні вироби» в цій середземноморській країні називають пастою, що у перекладі з італійської — ​«тісто» (від давньогрецького «pastos» — ​«солоний»)

Ольга ВЕКЕРИК

Існує понад 600 видів пасти

У кожному регіоні, ба навіть місті її готують за власними рецептами. На півдні Італії пасту роблять лише на воді, на півночі — ​додають цілі яйця, а наприклад, у П’ємонті готують тальоліні лише зі жовтками: 44 жовтки на кілограм борошна. Італійці дуже образяться, якщо ви назвете їхні макарони гарніром. Паста — ​національна страва цієї країни. Тож той, хто наважиться назвати макарони так, відчує на собі весь спектр емоцій гарячих італійців: від роздратування до ненависті. Слово «вермішель» теж краще не використовувати. Італійською «vermicelli» — ​черв’як. Місцевий житель може подумати, що ви вважаєте його пасту не їстівною і дуже образитись. А ще у цій середземноморській країні точно не зрозуміли б звичайний для нас ритуал ламання спагеті. Хоч колись італійці самі так чинили. Про це розповідає Марко Черветті — ​бренд–шеф, італієць, який три роки проживає в Києві.

Італійською «vermicelli» — ​черв’як. 

«Першими спагеті почали їсти неаполітанці. Тоді це була вулична їжа. Спагеті робили дуже довгими і їли руками. Соломинки вкидали у великий чан із водою, варили, виймали, а потім, коли люди їх замовляли, знову кидали в окріп. У страву додавали сир і сало. Такі гігантські спагеті були незручні, й люди їх постійно ламали. Тому згодом італійці зробили пасту вдвічі коротшою. На півночі країни цього не зрозуміли, і навіть коротші спагеті продовжили ламати (як це роблять зараз українці). Тобто ламати вже й так поламане — ​це смішно».

То як же правильно приготувати «безхребетників»?

Макарони ставимо в каструлю вертикально, віялом і тоді повільно опускаємо спагеті, які були на поверхні без води. Щоб не злип­лися, не варто накривати каструлю кришкою. Італійці не розуміють, чому українці постійно промивають макарони після приготування. Це необхідно тільки, щоб зупинити процес варіння, якщо їх перетримали на вогні. Також італієць Марко Черветті скаржиться, що українці часто переварюють макарони. «Коли паста сира, її не можна їсти — ​вона хрустить і несмачна. Коли ж переварюється, стає клеєм: вона дуже важка для травлення, залишається у шлунку довше. Саме через це товстіють».

Повна історія Ольги Векерик — ​на нашому сайті volyn.com.ua.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel