Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Босоніж по килиму зі споришу…

Походиш удосвіта росяним моріжком босоніж — наберешся міцності, позбудешся болю в суглобах, стверджують народні лікарі.

Фото 8gp.by.

Босоніж по килиму зі споришу…

Наукова назва цієї лікарської рослини — гірчак (горець) пташиний. Як і подорожник, ця трава росте там, де людина протоптує стежки. Наші предки вважали, що спориш дає силу і здоров’я, має неабиякі лікувальні властивості, тож широко використовували його у боротьбі з різними хворобами

Походиш удосвіта росяним моріжком босоніж — наберешся міцності, позбудешся болю в суглобах, стверджують народні лікарі. А ще кажуть, що спориш «дробить» камені, перетворює їх на пісок і вони непомітно виходять, не завдаючи болю. Кремнієві кислоти, яких дуже багато в цій рослині, з’єднуючись із кальцієм камінців, роблять їх крихкими, бо утворюють солі, що розчиняються у воді.

А ще спориш має кровоспинну і кровозгортальну дії, лікує жовчнокам’яну хворобу, маткові або гемороїдальні кровотечі, захворювання шлунка і кишківника. Зовнішньо використовується у вигляді компресів при наривах, гнійних ранах, опіках. Тонізує нервову систему, тому його застосовують при неврозах і нервовому виснаженні організму. Діє як спазмолітик при головному і ревматичному болях, знижує артеріальний тиск. Настій споришу ефективний для зміцнення волосяних цибулин, він позбавляє від лупи.

Кажуть, що спориш «дробить» камені, перетворює їх на пісок і вони непомітно виходять, не завдаючи болю.

Від проносу допомагає гарячий відвар із хвоща і споришу. Беруть 100 г трави у співвідношенні 2 частини гірчака і одну — хвоща. Дрібно нарізають і кип’ятять 30 хвилин у літрі води, потім проціджують і п’ють теплим по 100 г кожні чотири години. За день діарея повинна пройти.

Щоб приготувати настій споришу звичайного, беруть 30 г подрібненої трави, заливають 500 мл окропу, тримають півгодини і проціджують. Приймають по столовій ложці до їжі 3 рази на день.

При ранках чи фурункулах на тілі роблять примочки: свіжий спориш дрібно нарізають, запарюють окропом 5 хвилин. Можна прикладати у вигляді компресу.

Перш ніж вживати ліки зі споришу при наявності каменів у нирках і хворобах сечового міхура, проконсультуйтеся з лікарем. Також не можна їх застосовувати вагітним. Людям, які мають тромбофлебіт і варикозне розширення вен, прийом настоїв і відварів із гірчака категорично протипоказаний.

Олена ГОРОБЧЕНКО.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel