Курси НБУ $ 39.64 € 42.30
«Це готується варення, тобто я його варю...»

Фото bic-inform.spb.ru.

«Це готується варення, тобто я його варю...»

Попри відсутність навичок, героїні відомого мультфільму Маші це вдалося на славу – навіть Ведмедеві сподобалося. Гадаємо, з нашими підказками ви впораєтеся ще краще!

Абрикосово-апельсиновий джем

Поєднання яскраво-помаранчевих фруктів дає прекрасний бурштиновий колір. Джем виходить густий, щільний, з ніжним ароматом цитрусових

 

 Інгредієнти: 1,2 кг абрикосів, 3–4 апельсини, 750 г цукру, 1 ст. л. лимонного соку.

Приготування. Абрикоси переберіть, помийте, вийміть кісточки. Половинки складіть у товстостінну каструлю і засипте цукром. Апельсини ретельно вимийте, складіть у миску, залийте окропом і залиште на кілька хвилин. Потому вийміть, витріть насухо, цедру натріть на дрібну тертку, а решту шкірки (білу частину) зніміть. Розділіть апельсини на дольки, очистіть їх від плівки і кісточок, м’якоть поріжте на

3–4 частини і всипте до абрикосів. Додайте лимонний сік, перемішайте, поставте на вогонь і варіть, періодично помішуючи, упродовж 15 хвилин із моменту закипання. Коли маса трохи схолоне, подрібніть її блендером до стану пюре і при постійному помішуванні кип’ятіть ще 15 хвилин. Готовий джем гарячим розлийте у стерильні банки, закатайте і накрийте ковдрою до повного вистигання.

До речі: Якщо бажаєте додати джемові кислинки, влийте трохи більше лимонного соку.

Хочете урізноманітнити – додайте жменю дрібно посічених волоських горіхів на початку другого етапу варіння і 100 мл коньяку наприкінці. Отримаєте дещо терпкуватий, незвичний, але шалено смачний джем.

 

«Завитки»

Таку назву має красиве й ароматне варення з апельсинових шкірочок. Його можна використовувати не тільки як солодку добавку до чаю чи кави, а й для декорування кондитерських виробів

 

 Інгредієнти: 3 апельсини, 300 г цукру, 300 мл води, 1 ст. л. лимонного соку.

Приготування. Апельсини ретельно вимити, обдати окропом і розрізати кожен на 4 частини. Для варення використовується лише шкірка, з якої слід видалити внутрішній білий пласт, оскільки він має гірчинку. Очищені помаранчеві скоринки нарізати смужками, скласти в миску, залити холодною водою і вимочувати не менше 6–7 годин (за цей час кілька разів поміняйте воду). Упродовж вимочування шкірочки трохи згорнуться. Злити воду. Заволікти довгу міцну нитку в голку і зав’язати вузлик на кінці. Кожну шкірочку згорнути спіралькою і нанизати на нитку. Отримане довге «намисто» покласти в каструлю, залити водою і варити на середньому вогні 20 хвилин з моменту закипання. Затим злити кип’яток і знов залити холодною. Таку процедуру повторити 4–5 разів, після чого підвісити нитку, щоб стекла вода. Із 300 мл води і 300 г цукру зварити сироп. Коли закипить, вкинути в нього спіральки, знявши їх з нитки і варити на середньому вогні пів години. В охолоджене варення додати лимонний сік (якщо нема лимона, замініть лимонною кислотою на кінчику ножа) і ще раз прокип’ятити 30 хвилин, після чого розкласти в невеличкі стерильні баночки і закрити кришками.

 

«Малиновий ноктюрн»

Варення з малини просто незамінне при зимових застудах. А ще смакуватиме з чаєм або кавою, згодиться як начинка для круасанів чи пісочних пирогів

Інгредієнти: 2 кг малини, 2 кг цукру.

Приготування. Малину перебрати, шарами викласти в каструлю, пересипаючи 1 кг цукру, і залишити на 2–3 години, щоб малина пустила сік. Тоді поставити на вогонь, довести до кипіння, не забуваючи помішувати, вимкнути вогонь і остудити, не накриваючи каструлю кришкою. Після охолодження знову поставити малину на плиту, довести до кипіння, вимкнути вогонь і відразу ж висипати решту цукру. Розмішати варення до повного розчинення цукру, розлити у стерилізовані банки і герметично закрити кришками.

 

«Грушевий шедевр»

Таке варення має незвичайний смак. Його можна також приготувати із в’ялених та свіжих яблук

 

 Інгредієнти: 6 великих груш, 1 скл. води, 1 скл. цукру, по 2–3 кураги і чорносливу, 1 ст. л цедри апельсина, по кілька листочків вишні, малини і смородини.

Приготування. Груші вимийте, наріжте скибочками і залиште на пласких тарілках, щоб трохи прив’яли. Тим часом зваріть сироп із води та цукру, додайте в нього листя вишні, смородини й малини, доведіть до кипіння і дайте настоятися. Через 15–20 хвилин листя вийміть (можна й залишити). Додайте в сироп нарізану курагу та чорнослив, цедру апельсина і знову доведіть до кипіння. Тоді всипте прив’ялі шматочки груші, проваріть 10–15 хвилин і відставте. Через годину-півтори прокип’ятіть іще чверть години, розкладіть у стерильні банки і закатайте.

 

Кизилова «п’ятихвилинка»

Вона сподобається господиням, які зайняті протягом дня. Хоч ця смакота і готується довго, але весь процес розділений на короткі прийоми з великими перервами між ними

 

 Інгредієнти: 1,1 кг кизилу, 1,55 кг цукру, 240 мл води.

Приготування. Ягоди перебрати і промити під проточною водою. Воду нагріти до 85 градусів, залити нею підготовлений кизил і залишити на 5 хвилин. Отриманий настій злити в каструлю, підігріти, всипати цукор і, помішуючи, щоб цукор розчинився, довести до кипіння. Тоді додати ягоди кизилу і, коли знову закиплять, вимкнути вогонь. Охолоджену протягом 5–7 годин суміш нагріти до 100 градусів, проварити 5 хвилин й остудити. Через 5–7 годин повторити процедуру ще раз – це останній прийом варіння. Готове варення розлити у простерилізовані банки і закатати.

 

«Трояндова ніжність»

Для цього варення потрібні спеціальні чайні троянди з невеликими пелюстками ніжно-рожевого кольору. Квіти збирають вранці. На одну порцію пелюстки можна заготовляти протягом кількох днів і зберігати їх у холодильнику в зав’язаному пакеті, щоб не вивітрився аромат

 

 Інгредієнти: 150 г пелюсток троянди, 1 л води, 1 кг цукру, щіпка лимонної кислоти.

Приготування. Висипати квіти на стіл і відокремити пелюстки від чашечок і квіткового пилку. Струсити купку пелюсток й акуратно невеликими жменями перекласти в миску (дрібне сміття та пилок залишаться на столі). Невеликими порціями в друшляку промити пелюстки, потому ошпарити окропом. На дно каструлі всипати кілька ложок цукру, трохи пелюсток, знову цукор і т. д. Зверху – цукор і щіпка лимонної кислоти (вона зберігає колір варення). Ложкою добре прим’яти, насипати ще трохи цукру, накрити кришкою ємність і поставити в холодильник на 10–12 годин, щоб пелюстки пустили сік. З цукру і води зварити сироп, залити ним (киплячим) пелюстки, довести до кипіння і варити 5 хвилин, знімаючи піну. Потому зняти з плити і залишити настоюватися 6–12 годин. Повторити таку процедуру тричі. Наприкінці варіння пелюстки мають трохи хрустіти. Якщо хочете, щоб вони стали м’якшими, варіть їх довше або повторіть цей етап учетверте. Але пам’ятайте: чим довше вариться трояндове варення, тим менше в ньому залишається вітамінів. Готове розлити в стерильні банки і закатати.

До речі. Варення з пелюсток троянди практично не уварюється, тому кількість сиропу необхідна така, щоб маса була не дуже густою і не надто рідкою – консистенція практично не зміниться.

Telegram Channel